Äripäev • 11. juuli 2018 kell 10:53

CNN: Facebooki kasutajate andmetes sobras Kremli käsi

Sotsiaalmeedia ja Venemaa.  Foto: Scanpix/Reuters/Dado Ruvic

Venelaste Mail.ru Group oli üks neid firmasid, kellele Facebook võimaldas oma kasutajate andmetele ligipääsu, vahendas uudistekanal CNN ja lisas, et Mail.ru on seotud Kremliga.

Telekanal viitas infole, mille sai otse sotsiaalvõrgustikult. Nimelt töötas Mail.ru Group Facebookile välja sadu arendusi, millest paljud olid siiski kasutatavad vaid testrežiimil. Kuid kaks rakendust olid avatud laiale kasutajaskonnale ning need võimaldasid ettevõttel kahe nädala jooksul ligipääsu inimeste isiklikele andmetele.

Facebooki esindajad täpsustasid, et Mail.ru Group on üks nende paljudest partneritest, kes on praegu seoses Cambridge Analytica andmete kuritarvitamise skandaaliga uurimise all. Mail.ru teatas, et kõnealuse uurimisega seoses pole nad Facebookiga suhelnud. Facebook ise väidab vastupidist ja lisab, et neil pole siiski alust arvata, et Vene partner oleks kasutanud tema valdusesse jõudnud andmeid kuidagi vääral moel.

CNN tuletab meelde, et kuni 2015. aastani said Facebookile rakendusi väljatöötavad ettevõtted-partnerid mõnel juhul koguda kasutajate ja nende sõprade andmeid: peamiselt olid selleks kasutaja nimi, sugu, sünnipäev ja -koht ning samuti juurdepääs piltidele.

Facebook on kinnitanud, et see tava lõppes 2015. aasta mais, kuid veel kaks nädalat tagasi selgus USA Kongressi ees, et sotsiaalvõrgustik jätkas teistele osapooltele oma kasutajate andmetele ligipääsu võimaldamist. Selline privileeg oli 61 firmal, kelle seas oli ka Mail.ru Group. Rohkem firmade nimesid CNN välja ei too.

Märtsis puhkes Facebooki ümber skandaal, kui tuli ilmsiks, et Cambridge Analytica kaudu lekkisid sotsiaalvõrgustiku 87 miljoni kasutaja andmed. Praegu käib Ameerika Ühendriikides veel teinegi protsess, kus on uurimise all vene häkkerite sekkumine viimastesse USA presidendivalimistesse. Venemaa on kõik need süüdistused tagasi lükanud.

Hetkel kuum