Äripäev • 23. juuli 2018 kell 9:25

Trump ähvardas Twitteris röökides Iraani presidenti

Donald Trump  Foto: epa

Iraani president Hassan Rouhani hoiatas eile USAd, öeldes, et pole vaja hammustada lõvi sabast. USA president Donald Trump vastas talle Twitteris seninägematu ähvardusega.

Rouhani pöördus USA poole oma kohtumisel Iraani diplomaatidega. „Ameerika peab teadma, et rahu Iraaniga on kõigi rahude ema, aga sõda – kõigi sõdade ema,“ kuulutas Iraani president. Ta märkis, et USA ei peaks sekkuma Iraani siseasjadesse ning hoiatas, et lõvi ei tasu sabast hammustada, sest see toob kaasa ainult kahetsusväärset.

Trump vastas sellele veidi vähem kui ööpäev hiljem, Eesti aja järgi täna varahommikul. Ta avaldas Twitteris Rouhanile adresseeritud säutsu, mis oli läbivalt kirjutatud suurtähtedega.

To Iranian President Rouhani: NEVER, EVER THREATEN THE UNITED STATES AGAIN OR YOU WILL SUFFER CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE. WE ARE NO LONGER A COUNTRY THAT WILL STAND FOR YOUR DEMENTED WORDS OF VIOLENCE & DEATH. BE CAUTIOUS!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 23, 2018

Trump kirjutas: KUNAGI, MITTE KUNAGI ÄRGE ÄHVARDAGE USA-D, MUIDU KANNATATE NII, NAGU VÄHESED AJALOOS ON KANNATANUD. ME EI OLE ENAM SEE RIIK, KES TALUB TEIE ARULAGEDAID JUTTE VÄGIVALLAST JA SURMAST. VAADAKE ETTE!

Rouhani pole sellele seni vastanud.

Trump on ka varem mitu korda Teherani kohta teravalt sõna võtnud. Hiljuti kritiseeris ta Iraani tuumalepet, mis saavutati tema eelkäija Barack Obama ajal aastal 2015. Tänavu mais teatas Trump, et USA astub välja sellest leppest, millega võeti maha sanktsioonid Iraanilt vastukaaluks sellele, et viimane peatab oma tuumaprogrammi. USA ametliku seisukoha järgi ei garanteerinud lepe tuumaprogrammi peatamist.

USA otsust kritiseerisid aga leppe teised osapooled - Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa, Suurbritannia jt riigid ütlesid, et nemad oma sõnast ei tagane.

Iraani-USA vahelise uue diplomaatilise konflikti ajendiks on aga USA välisministeeriumi otsus taotleda Iraani nafta ülemaailmset impordikeeldu selle aasta novembriks. Juuli algul kostis seepeale Rouhani, et on valmis sulgema Araabia poolsaart Iraanist eraldava Hormuzi väina, mille kaudu käib märkimisväärne osa meretsi veetavast naftaekspordist.

Hetkel kuum