Marge Väikenurm • 30. juuli 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Karilaid Danskest: vajadusel teeme erikomisjoni

Riigikogu õiguskomisjoni juht Jaanus Karilaiu sõnul soovib ta moodustada erikomisjoni, kui ei saa homsel istungil ammendavaid vastuseid.

Keskerakonna liige, riigikogu õiguskomisjoni juht Jaanus Karilaid.  Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskomisjon korraldab homme ennelõunal erakorralise istungi, et arutada Danskes käinud rahapesu juhtumit.

Keskerakonda kuuluv Karilaid selgitas, millist tulemust homselt ootab. „Kui ei tule piisavalt ja ammendavaid vastuseid, siis oleks parlamendil mõistlik teha erikomisjon, mille kaudu piisavalt ammendavaid vastuseid leida,“ rääkis ta. „Samuti tahame Bill Browderi kaebusega täpsemalt tutvuda.“

Istungile tulevad kohale justiitsminister Urmas Reinsalu, peaprokurör Lavly Perling, finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler ja rahapesu andmebüroo, justiitsministeeriumi, siseministeeriumi, rahandusministeeriumi ning politsei- ja piirivalveameti esindajad.

Nõuab vastuseid

Äripäev ja Postimees kirjutasid läinud kolmapäeval, et Vladimir Putini kriitik, endine Venemaa investor Bill Browder nõuab, et Eesti alustaks Danske pangas kestnud rahapesu uurimist, ja käis välja inimeste nimed, kes prokuratuuris huvi äratama peaksid.

Peaprokurör Lavly Perlingule ja rahapesu andmebüroole läinud nädalal saadetud kuriteoteates on kirjas kuus juhti ja 20 töötajat, keda Browder kahtlustab rahapesule kaasa aitamises või varjamises. Töötajatena on Äripäeva andmetel kirjas aastate jooksul Danskele töötanud kliendihaldureid, assistente ja Moskva esinduse inimesi.

Summa suurem

Browder peab rahapesu ulatust suuremaks kui Taani ajaleht Berlingske – 7,1 miljardi euro asemel käis tema andmetel pangast läbi vähemalt 7,7 miljardit eurot. Ta tõmbab sellest rahast ka niidid suure rahapesuskeemi paljastanud Sergei Magnitski juhtumini ja seob asjaga Putini sõbra, Panama paberitest tuttava tšellist Sergei Roldugini.

Sellest saad lugeda pikemalt siit.

Sel kevadel Danskest lahkunud Tõnu Vanajuur astus samal päeval tagasi Tallinna börsi järelevalvekomisjonist, põhjendades seda meediakajastusega.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt