Äripäev • 23. august 2018 kell 9:13

Oluline teada: 14päevane taganemisõigus kehtib vaid e-poes

Nutitelefon ja arvutiekraan.  Foto: EPA

Tarbijakaitseamet tuletab tarbijaile meelde, et tavakauplusest ostes ei kehti 14päevane taganemisõigus, mida tihti ekslikult arvatakse olevat. Kahenädalane taganemisõigus kehtib ainult sidevahendi teel tellitud kauba puhul, näiteks e-poest ostes, rõhutab amet.

Kuivõrd seadus ei kohusta tavakauplusi võimaldama defektita toote tagastamist või ümbervahetamist, ei ole tarbijal õigus seda kaupluselt ka nõuda. Küll aga võivad kauplused seda võimaldada vabatahtlikult hea tavana, mis on levinud suuremates rahvusvahelistes kettides.

Seega tasub meelde jätta, et 14päevane taganemisõigus kehtib vaid sellistele toodetele, mis on ostetud e-poest, tellitud kataloogist või ostetud müügiesitluse käigus väljaspool äriruume.

Sageli müüakse tooteid ka sotsiaalmeedias, mille puhul tuleb teada, et kui tegemist on eraisikute vahelise kauplemisega ja tegu pole ühe osapoole kutsetegevusega, siis ei laiene tarbijat kaitsvad regulatsioonid, näiteks 2-aastane pretensiooni esitamise või 14päevane taganemisõigus ning sellisel juhul saab vaidluse korral pöörduda üksnes kohtusse. Kes on müüja ja millised õigused kehtivad, tasub välja selgitada enne tehingu sõlmimist, rõhutab tarbijakaitseamet.

Hetkel kuum