Kristjan Pruul • 30. august 2018 kell 12:25
Austria kaitseminister tegi neljapäeval ettepaneku ELi välispiiridel sõjaväge kasutada.  Foto: Scanpix

Eesti ELi piiride militariseerimist ei toeta

Eesti ja Saksamaa on kindlalt vastu Austria ettepanekule kasutada ELi välispiiridel rohkem Euroopa vägesid, vahendab Reuters.

„On väga vähe võimalusi, kuidas sõjaväge saaks kas või teoreetiliselt piirialadel kasutada. Kui tegemist pole sõjalise konfliktiga, siis jääb sellega tegelemise roll politseile,“ ütles Eesti kaitseminister Jüri Luik Reutersile.

Neljapäeval toimunud kohtumisel pani Austria ultraparempoolne valitsus ELi kaitseministritele ette kasutada sõjaväge selleks, et takistada dokumentideta inimeste pääsemist üle liidu välispiiride. Austria kaitseminister Mario Kunasek kirjeldas plaani lähtuvalt Austria enda kogemusest sõjaväe kasutamisel, kuid rõhutas, et sõjaväelased peaksid sellisel juhul alluma politsei juhtimisele, rääkisid diplomaadid kinniste uste taga toimunud kohtumise järel.

Austria on Euroopa Liidu eesistujamaa ning otsib võimalusi immigratsioonipoliitika muutmiseks, meenutades 2015. aastal toimunud kriisi, kui Euroopasse põgenes enam kui miljon inimest sõjakolletest üle maailma.

ELi migratsioonipoliitikaga on rahulolematud ka Itaalia ja Ungari, üks neist on praktiliselt sulgenud sadamad merepõgenikele ning teine ehitanud piirile müüri. EL samal ajal juhib Vahemerel missiooni, mille eesmärk on püüda inimsmugeldajaid, kuid maapiiridel lubatud suuremat koostööd pole siiani näha.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku suurendada järgmise eelarveperioodi vältel Euroopa piirikaitses Frontexis töötavate piirivalvurite arvu 10 000 inimeseni. Praegu on neid mõnisada.

Hetkel kuum