Äripäev • 3 september 2018

Kahjutuli hävitas Brasiilias hindamatu kultuurivara

Rio de Janeiros hävitas tuli Rahvusmuuseumi hoone ja hindamatud eksponaadid.  Foto: Reuters/Scanpix

Brasiilias Rio de Janeiros hävitas ulatuslik tulekahju Rahvusmuuseumi hoone – tegemist oli riigi vanima teadusasutusega, mis koondas üle 20 miljoni hindamatu eksponaadi, vahendas riigi päevaleht Globo.

Lehe andmeil on muuseumi ekspositsioon praktiliselt hävinud. Praegu pole teada, kas tulekahjus oli ka inimohvreid. Leht lisab, et arvatavasti puhkes tuli pärast muuseumi sulgemist. Samuti pole teada põlengu põhjus. Kohalikes uudistes rõhutatakse, et muuseumitöötajad on korduvalt kurtnud riikliku raha vähenemise ning hoone lagunemise pärast.

 

Ajalooline muuseumihoone, mis oli kunagi Portugali kuningliku perekonna residents, tähistas sel aastal oma 200. aastapäeva.

Riigi president Michel Temer kirjutas Twitteris, et tegemist on kõigi brasiillaste jaoks kurva päevaga ning kogu rahvale tekitatud kahju on hindamatu. „Raisatud on 200 aastat tööd, uuringuid ja teadmisi,“ lisas Temer.

Muuseumi direktor nimetas juhtunut kultuuritragöödiaks. Rahvusmuuseumis olid väljas tuhanded eksponaadid Brasiilia ja teiste riikide ajaloost, s.h esemeid Vana-Egiptusest.

Muuseumi asutas 1818. aastal Portugali kuningas Juan VI. Selle katuse all oli esitletud üks suuremaid Põhja- ja Lõuna-Ameerika loomade, mineraalide, fossiilide ja muumiate kollektsioone. Teaduse jaoks olid eriti olulised seal hoitud dinosauruse luud ja 12 000 aastat vana naiseskelett – kogu kontinendi vanim inimskeleti leid.

Hetkel kuum