Eestis on 11 400 täitmata ametikohta

Täitmata töökoht.   Foto: Andres Haabu
Äripäev • 7. september 2018 kell 5:18

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli teises kvartalis ligi 11 400 vaba ametikohta, teatas statistikaamet. Kõige madalam oli vabade ametikohtade määr kinnisvaraalases tegevuses.

Võrreldes eelmise kvartaliga kasvas vabade ametikohtade arv 8%, ent vähenes eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 5%. Vabade ametikohtade arv on olnud üle 10 000 alates eelmise aasta esimesest kvartalist.

Ametikohti on Eestis praegu üldse kokku 602 200, mis on eelmise kvartaliga võrreldes 1% rohkem. Kõige rohkem ametikohti on töötlevas tööstuses (18%), kaubanduses (15%) ja hariduses (10%). Töötlev tööstus ja kaubandus on ka Eesti suurimad tööpakkujad – vabade ametikohtade arv oli teises kvartalis neis sektoreis kõige suurem (vastavalt 1810 ja 1750 kohta). Vabade ametikohtade arvu poolest järgnes haridus (1100 kohta).

Vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli tänavu teises kvartalis 1,9%, mis oli 0,1 protsendipunkti suurem kui eelmises kvartalis ja 0,2 protsendipunkti väiksem kui eelmisel aastal samal ajal.

Kõrgeim vabade ametikohtade määr oli finants- ja kindlustustegevuses (4,7%) ning haldus- ja abitegevuses (3,0%). Madalaim oli vabade ametikohtade määr kinnisvaraalases tegevuses (0,2%) ja mäetööstuses (0,4%).

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harju maakonnas (67%), sh Tallinnas (55%). Järgnesid Tartu maakond (11%) ning Ida-Viru ja Pärnu maakond (kummaski 5%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Lääne (3,2%) ja Põlva maakonnas (2,4%), madalaim aga Hiiu maakonnas (0,5%).

Vabadest ametikohtadest 28% oli teises kvartalis avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,6%) ja kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,2%). Riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes oli vabade ametikohtade määr 2,0% ning Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes 1,5%.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja töölt lahkunud töötajate arv kokku) oli 2018. aasta II kvartalis ligi 113 500, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes 25% suurem ning eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 20% suurem. Tööjõu käive suurenes eelmise kvartaliga võrreldes kõige enam mäetööstuses ning vähenes vaid kutse-, teadus- ja tehnikalases tegevuses. Nii tööle võetute kui ka töölt lahkunute arv oli II kvartalis endiselt suurim hulgi- ja jaekaubanduses, töötlevas tööstuses ja ehituses.

Hetkel kuum