• Praeguse seisuga kavatseb keskpank lõpetada rahatrüki aasta lõpust.Foto: Scanpix
  Jaga lugu:

  Euroopa Keskpank jättis intressid samaks

  Oodatult ei muutnud Euroopa Keskpanga nõukogu peamiseid intressimäärasid, kuid kinnitas, et septembri lõpust vähenevad varaostud 15 miljardini kuus.

  Põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäär on endiselt 0, laenamise püsivõimalus 0,25 ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäär –0,4 protsenti.
  Praeguse seisuga kavatseb keskpank lõpetada varaostud uuest aastast, kuid arvestades sellega, et keskpanga bilansis olevate võlakirjade tähtaja saabudes makstav raha reinvesteeritakse, siis jääb lõtv rahapoliitika võrdlemisi lõdvaks ka edaspidi.
  Küsimusele, millal reinvesteerimise periood võiks lõppeda vastas Euroopa Keskpanga president Mario Draghi, et sellest ei ole veel nõukogus juttu olnud, sellega peavad kõigepealt tegelema komiteed, kuid ilmselt selle aasta jooksul järelejäänud kahel nõukogu kohtumisel sellest lõpuks juttu ka tuleb.
  Praegu näitavad majandusindikaatorid, et majanduskasv ja ka inflatsioon arenevad keskpanga seisukohast positiivses suunas. Draghi tutvustas ka viimast majandusprognoosi, mis eeldab, et lähiaastatel on inflatsioon euroalas 1,7 protsenti, nii tänavust kui järgmise aasta majandusprognoosi oli vähendatud 0,1 protsendipunkti võrra, mis peamiselt väljendab ebaselgust maailma majanduskeskkonna suhtes.
  "Peamine oht maailma majanduskasvule on endiselt protektsionism. Praeguses prognoosis on arvestatud ainult praegu kehtivate kaitsemeetmetega, mitte nendega, millest on siiani ainult rääkida. Ebakindlus on tegelikult suurem, sest kuidas tuleks hinnata kaubandustülide eskaleerumise riski, pikaajalise kaubandussõja mõju majanduskindlusele või seda, kuidas see mõjutab tarneahelaid üle maailma?" rääkis Draghi.
  Arenevate turgude valuutaprobleeme kommenteerides, ütles Draghi, et endiselt on kõige suuremad probleemid seal, kus on probleeme ka majanduse põhinäitajatega. Euroalas on tema sõnul panku, mis on avatud nendele areneva majandusega riikide riskidele, kuid majandus või pangandussektor tervikuna sellistele ohtudele avatud ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.