Allan Rajavee • 13. september 2018 kell 8:23

Lõhmus: Luminori ost on hea uudis, kuid ma ei hindaks seda üle

LHV panga asutaja Rain Lõhmuse sõnul teevad kohalikus panganduses suurem osa tööst ära siiski kohalikud juhatused ja ta ei usu, et pärast Luminori müüki see muutub.   Foto: Eiko Kink

Baltimaade pangandus on väga kohalik äri, mistõttu ei usu LHV panga asutaja Rain Lõhmus, et USA erakapitalifond Blackstone hakkab sekkuma Luminori juhtimisse. Sellegipoolest leiab Lõhmus, et erakapitalifond võib tõsta kohalike juhtide motivatsiooni.

Rain Lõhmuse hinnangul tuleb Blackstone’i investeering õigel ajal, sest tema sõnul oli ammu näha, et DNB ja Nordea soovivad turult väljuda. „Minu arust on alati parem, kui asjad pigem varem kui hiljem korda saavad. Lisaks tekib üks pank Eestis, kellel on teistmoodi omanikud,“ leidis LHV asutaja.

Samas leidis Lõhmus, et Blackstone’i investeering ei tähenda Luminori jaoks suurt suunamuutust. „Pangandus, mida siin teeme, on suhteliselt kohalik. Sa võid mingisuguseid paremaid praktikaid rääkida, kuid asja teevad siiski ära kohalikud juhtkonnad ja ega sa seda kuskilt kaugelt ei juhi,“ arvas Lõhmus. Seega on Blackstone’i suurinvesteeringu edu või ebaedu Lõhmuse hinnangul siinsete juhtide käes. Teisalt lisas Lõhmus, et erakapitalifondi investeering võib kasvatada Luminori eestvedajate motivatsiooni. „See, kas inimene teeb oma tööd hästi või halvasti, sõltub tema motivatsioonist, ja erakapitalifondid on tavaliselt väga head motivaatorid,“ märkis Lõhmus.

Hea teada, aga mõju Eestile pole suur

Lõhmuse hinnangul võib Blackstone’i tehing tõsta Eesti nähtavust globaalsel investeerimisturul lühiajaliselt, kuid ta ei soovita selle tehingu tähtsust ülehinnata. „Iga investor hindab ise oma kaart ja seda, mida ta soovib saavutada. Kui keegi kõrval midagi teises sektoris teeb, noh seda on hea teada, aga ma ei hindaks selle muutuse mõju liiga suureks,“ arvas Lõhmus.

Ta tuletas meelde, et tehing toimus välisriikide investorite vahel. „Sisuliselt väliskapitali juurde selle tehinguga ei tulnud. Ühed tulid ja teised lahkusid,“ nentis Lõhmus.

Mis võib veel Eestis kaubaks minna?

Lõhmuse hinnangul võib järgmisi ostutehinguid kõige tõenäolisemalt oodata tehnoloogia- ja kommunikatsioonisektoris, kus Eesti ettevõtjatel on oma Baltimaade kolleegidega võrreldes märkimisväärne eelis. „Tõsi küll tehnoloogiasektoriga kipub olema see häda, et see on rahvusvaheline. See ei ole 100 protsenti eestimaine ja kui sa kohapealt ei stardi, siis sa ei jäägi selles sektoris ellu ehk kohapeal ei tasu kududa,“ leidis Lõhmus.

Luminor teatas täna strateegilisest partnerlusest konsortsiumiga, mida juhib investeerimisfond Blackstone Group L.P. Tehingu tulemusel omandavad Blackstone’i erakapitali investeerimisfondid Luminoris 60% suuruse osaluse. Luminori senised omanikud Nordea Bank AB ja DNB Bank ASA säilitavad kumbki 20protsendilise osaluse. Blackstone investeerib Luminori 1 miljard eurot, teatas Luminor.

1985. aastal asutatud USA investeerimiskontsern Blackstone Group on turuliider alternatiivsete investeeringute – kinnisvara, erakapitali fondide, riskifondide ja laenude väljastamise – vallas. Täpsemalt saab Blackstone Groupi taustast lugeda siit.

Hetkel kuum