Ettevõtjaks hakkamist kammitseb hirm ja mugavus

Mait Paltsi sõnul vajavad ettevõtjad lihtsamat riiki ja rohkem vabadust.  Foto: Madis Sinivee / Eesti Meedia / Scanpix
Äripäev • 30. september 2018 kell 8:31

Ettevõtjaks hakkamist pärsivad kõige rohkem hea äriidee puudus ning hirm ebaõnnestumise ees, ütles Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts eile ettevõtlusnädala käivitanud arutelupaneelis.

Samuti vajab tema hinnangul ärikeskkond senisest paindlikumaks muutmist. „Ettevõtjad vajavad lihtsamat riiki ja rohkem vabadust,“ ütles Palts.

Tartu Ärinõuandla juhataja Jan Lätti hinnangul suhtutakse Eestis pankroti läbi teinud ettevõtjatesse kriitilisemalt kui muudes riikides. „Ebaõnnestumine annab ettevõtjale asendamatu kogemuse. Paratamatus on, et mitte kõik ideed ei õnnestu. Aga pidevate katsetuste käigus sünnivad ja realiseeruvad ka väga head ideed,” rääkis Lätt.

Puleium OÜ juhatuse liige Kalle Pilt tõi välja, et ettevõttega alustamine on väga lihtne, aga seejärel võib tekkida rida takistusi. „Selleks, et ettevõte saavutaks stabiilsuse ja jõuaks kasumisse, tuleb aastaid tööd teha ja investeerida pidevalt ettevõtte arengusse. Kiired kasumid on sama kiired kahjumid ehk soovitus – ärge oodake, et ettevõtjana saate kohe pururikkaks, taotlege parem stabiilsust,“ selgitas Pilt.

Paneelis osalejad leidsid, et kuigi tänasel päeval on võimalik suhteliselt hõlpsasti leida oma äriideele rahastust, siis sageli takerdub finantstoetuse kasutamine liigse aruandluse nõuetesse.

Üle-eestiline ettevõtlusnädal toimub 1.-7. oktoobrini. Ettevõtlusnädala eesmärk on julgustada ning nõustada inimesi, kes on küll kaalunud oma äri alustamist, ent pole seda seni söandanud teha. Selleks korraldatakse oktoobri esimesel nädalal kõikides Eesti maakondades seminare, konverentse, töötubasid, ettevõtluskohvikuid ning muudes formaatides üritusi.

Hetkel kuum