Kristjan Pruul • 12. oktoober 2018 kell 12:43

Utilitas: küttehinnad tõusevad vähem kui sisendid

Utilitase kaugkütteettevõtete juhi Andres Veske sõnul hoiab puiduhakke kasutamine soojahinna stabiilse.  Foto: Raul Mee

Tallinnas 10 protsenti tõusnud kaugküttehindade kasv jääb sisendite omale tegelikult alla, kinnitab Utilitas.

„Utilitase viimaste aastate investeeringud soojuse tootmise ja jaotamise efektiivsusesse ning fossiilsete kütuste osakaalu vähendamine on võimaldanud hoida soojuse müügihindu stabiilselt madalal tasemel, vaatamata sisendhindade olulisele tõusule. Nii on muutus kaugkütte hinnas oluliselt väiksem,“ kommenteeris Utilitase kaugkütteettevõtete juhatuse esimehe Andres Veske.

Äripäev kirjutas reedel, et hakkpuidu ja gaasihindade tõus upitab ülespoole ka Tallinna kaugkütte hinda, mis uuel kütteperioodil tõuseb 10 protsenti.

Veske märgib, et maagaasi hind on pikema perioodi vaates ehk viimase kahe aasta jooksul tõusnud 60 protsenti, selle aktsiis 50 protsenti ning võrgutasud 16 protsenti. Puiduhakke hind on kallinenud vähem kui gaasi hind, kuid möödunud aasta pehme ja metsatöödeks ebasobiva talve tõttu on seegi tõusnud veidi üle 20 protsendi. Samuti on tõusnud süsihappegaasi hind aasta algusest 4 korda.

Puiduhakke hind on samas Veske sõnul ajalooliselt stabiilsem kui maagaasi ja põlevkiviõli hind ning seetõttu ei sõltu Utilitase soojuse hinnad ei enam nii palju fossiilkütuste pidevast hinnamuutusest.

„Eestis on piirkondi, kus soojuse hind ületab 80 eurot megavatt-tunni eest (millele lisandub käibemaks) ning nendes piirkondades, kus põhikütusena kasutatakse puiduhaket, on hinnad tõusule vaatamata ühed madalamad," lisas ta.

Hetkel kuum