• Jaga lugu:

  Välisspetsialist saab varsti kogu info Ülemistelt

  Aasta lõpus avatakse Ülemiste linnakus Eesti rahvusvaheline maja, kus välisspetsialistid saavad kogu info riigi ja linna pakutavate teenuste kohta ühest kohast.
  Rahaülekandeid pakkuv Transferwise on üks ettevõte, kes on palganud hulga töötajaid teistest riikidest.Foto: Raul_Mee
  Välisspetsialistidele loodavas Eesti Rahvusvahelises majas hakkavad teenuseid pakkuma kuus asutust – EAS, siseministeerium, maksu- ja tolliamet, Integratsiooni sihtasutus, töötukassa, politsei- ja piirivalveamet.
  „Tippspetsialistidest on kõikjal puudus ning Eesti võistleb talentide riiki meelitamise nimel kõikide teiste Euroopa riikidega. Rahvusvahelise maja loomine aitab kinnistada arusaama Eestist kui lihtsa asjaajamisega riigist ning võib olla kaalukeeleks välistalendi otsuse tegemisel,“ ütles EASi juhatuse esimees Alo Ivask.
  Mainor AS, mille arendatavas Ülemiste linnakus käib igapäevaselt tööl üle tuhande välismaalase, on rahvusvahelise maja vajadust juba pikemat aega tundnud ning oli ka selle idee üks algatajaid. „Välismaised spetsialistid ei pea siia tööle asudes enam jooksma mööda erinevaid asutusi üle linna, vaid saavad vajalikud teenused ja nõu kätte ühest kohast. See on kindlasti suur asi väga paljudele kõrge lisandväärtusega Eesti ettevõtetele, mille edu sõltub ladusast välisvärbamisest,” märkis Mainori juhatuse esimees Kadi Pärnits. „Rahvusvahelise maja loomine on suurepärane näide riigi ja eraettevõtluse koostööst.,“ lisas Pärnits.
  Rahvusvahelise maja teenuseid on vaja ka tööandjatele, kes palkavad endale spetsialiste välismaalt. Tehnoloogiaettevõtte Topia tootearendusjuhi Sten Tamkivi sõnul võtab värskelt palgatud välismaalasega asjade korda ajamine väga palju ettevõtte aega: „Eesti idufirmad loovad juba mitu aastat järjest 30% rohkem töökohti kui eelmisel aastal. Kuna sellise tempoga kasvades kolib Eestisse ka rahvusvahelisi talente, siis peavad ettevõtjad kulutama eraldi aega, et neile perearsti leida, aidata lapsi kooli panna või õpetada makse deklareerima. Mida kiiremini välisspetsialist töökeskkonnas kohaneb, seda kiiremini saab ta tööle asuda. Ja sedakaudu kiiremini ka Eesti ühiskonna liikmeks, kes siia tänulikult panustab,“ ütles Tamkivi.
  Rahvusvaheline maja pakub Eestisse tööle tulevale välisspetsialistile erinevaid teenuseid, näiteks Tallinna perekonnaseisuameti teenindaja juures saab välismaalane registreerida enda elukoha ning luua Eesti isikukoodi. Lisaks annavad nii Integratsiooni SA kui ka Tallinna linna nõustajad infot perearstide, lasteaia- ja koolikohtade ning keeleõppe kohta, politsei- ja piirivalveameti migratsiooninõustaja aitab ette valmistada elamisloa dokumente ning maksu- ja tolliamet hakkab pakkuma grupinõustamisi maksude teemadel. Töötukassa pakub karjäärinõustamist riiki saabuvate spetsialistide elukaaslastele ning osaleda saab ka siseministeeriumi kohanemisprogrammi koolitustel.
  Eesti Rahvusvaheline maja avatakse EASi programmi Work in Estonia eestvedamisel ning koostöös Mainoriga, rahastus tuleb majandusministeeriumi juhitavast IKT Arenguprogrammist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.