Äripäev • 22. oktoober 2018 kell 6:47
Soome ametiühingud on lubanud protesteerida vähemalt selle ajani, kui vallandamisseadus novembris parlamenti jõuab. Streigiga ühinevad ka trammijuhid.  Foto: Andres Haabu

Soomes tuleb streigilaine

Soome on sel nädalal streigilainel, muu hulgas streigivad lasteaedade toitlustajad ja koristajad. Ületunnitööst keelduvad meditsiiniõed ja trammijuhid, vahendab ERR.

Suure tööstustööliste ametiühingu juhid teatasid, et streigivad sel nädalal kolm päeva ja lisaks loobuvad järgmise aasta lõpust konkurentsivõime kokkuleppest, millega pikendati muu hulgas töönädalat ilma palka tõstmata.

Praegune valitsus on loobunud Soomes aastakümneid traditsiooniks olnud kolmepoolsetest läbirääkimistest, mille käigus tööandjate ja töötajate esindajad said tööturgu puudutavate seaduste loomisel kaasa rääkida. See ongi ilmselt tegelik põhjus, miks suhteliselt väike muudatus ehk vallandamise lihtsustamine alla kümne töötajaga ettevõtetes on viinud valitsuse ja ametiühingute nii terava vastasseisuni, et kumbki osapool ei saa sellest oma mainet kaotamata enam taganeda.

Ametiühingud on lubanud protesteerida vähemalt selle ajani, kui vallandamisseadus novembris parlamenti jõuab.

Pikemalt saab lugeda ERRist.

Hetkel kuum