Äripäev • 26. oktoober 2018 kell 5:14
Tänavu mais käis Facebooki asutaja ja suuromanik Mark Zuckerberg kohtumas Euroopa Parlamendi liikmetega seoses märtsis avalikuks tulnud Cambridge Analytica andmeskandaaliga.  Foto: EPA

Europarlament tahab Facebookis teha auditit

Neljapäeval vastu võetud resolutsioonis Facebooki ja Cambridge Analytica skandaali kohta kutsuvad parlamendiliikmed tegema Facebookis põhjalik audit ja võtma vastu meetmed valimistesse sekkumisega võitlemiseks.

Saadikute sõnul rikkus Facebook Euroopa Liidu kodanike usaldust ja ka ELi seaduseid. Nad soovitavad ettevõttel teha kõik vajalikud muudatused, et tagada kooskõla ELi andmekaitse-eeskirjadega, vahendas europarlamendi pressiteenistus.

Saadikud viitavad asjaolule, et Cambridge Analytica kogutud andmeid võidi kasutada poliitilistel eesmärkidel Ühendkuningriigi ELi referendumi ja 2016. aasta presidendivalimistel eel Ameerika Ühendriikides.

Soovituste hulka kuuluvad näiteks internetiplatvormidel reklaamtoodete kasutamise eristamine poliitilistel ja kaubanduslikel eesmärkidel. Samuti on tehtud ettepanek keelata poliitiline ja valimistega seotud profiilianalüüs, mis võib avaldada kasutajate poliitilisi eelistusi, ning sildistada sotsiaalmeedia platvormidel botide jagatav sisu ja kiirendada libakontode eemaldamise protsessi.

Parlamendiliikmed nõuavad kiiret tegutsemist, et ära hoida katsed mõjutada Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi.

Hetkel kuum