Äripäev • 31. oktoober 2018 kell 10:44

Euroalal aeglane majanduskasv ja kiire tööhõive tõus

Euroala töötus jõudis septembris 10 aasta madalaimale tasemele.  Foto: AFP

Eile avalikustatud majanduskasvu järsu jahenemise kõrval valitseb euroalas endiselt mõõdukas inflatsioon ning töötus on kahanenud kümne aasta madalaimale tasemele.

Euroala inflatsioon oli Eurostati esialgsetel andmetel oktoobris 2,2 protsenti, kübekese kõrgemal kui kuu varem. Töötus langes septembris 8,1 protsendile, mis on madalaim tulemus 2008. aasta novembrist saadik. Majanduskasv oli kolmandas kvartalis aga nelja aasta madalaimal tasemel tõustes kvartaliga 0,2 protsenti. Aastakasv oli siiski 1,7 protsenti.

Näitajate erisuunalise liikumise tõi esile ka Eesti keskpanga president Ardo Hansson kolmapäeval toimunud keskpanga pressikonverentsil. „Eestis oli ka üks periood, kus me harjusime sellega, et SKP näitajad on nõrgad, aga tööturu näitajad on ülitugevad. Euroopas on nüüd samamoodi. Üllatavalt hästi läheb palgakasvu ja tööhõive näitajatel. Järjest rohkem ettevõtjaid ütleb, et king pigistab tööjõupuudusest. Mõni aeg tagasi nendest asjadest euroalal ju ei räägitud,“ märkis Hansson.

Suurima panuse andsid inflatsioonis kõrged energiahinnad, mis olid aastatagusega võrreldes tõusnud kümnendiku. Toiduhindade tõus oli tagasihoidlikum ning teenuste hinnad kasvasid aastaga 1,5 protsenti. Alusinflatsioon oli esialgsetel andmetel 1,1 protsenti.

Euroala inflatsioonist sõltub ka Euroopa Keskpanga rahapoliitika – keskpank soovib inflatsiooni hoida püsivalt 2 protsendil. Rahapoliitika omakorda mõjutab selliseid igapäevaseid faktoreid nagu kodulaenu intressimäärad.

Töötuse statistikat ilmestavad aga endiselt väga suured erinevused eri liikmesriikide vahel. Sellal kui Tšehhi võib rõõmustada 2,3 protsendile kukkunud töötusega, siis Kreekas on see endiselt 19 protsenti. Ka euroala majanduse ühel alustalal Saksamaal on ette näidata vaid 3,4protsendiline tööpuudus.

Hetkel kuum