Äripäev • 8 november 2018
Reisijad Tallinki laeval teel Helsingist Tallinna.  Foto: Andras Kralla

Soome muutus vähem huvitavaks

Tänavu kolmandas kvartalis reisisid Eesti elanikud mullusega võrreldes vähem Soome, teatas Eesti Pank.

Keskpanga teatel tehti Soome iga kuues reis, kuid nende reiside arv kahanes 9%. Eesti elanike reiside arv SRÜ riikidesse kasvas 27%; Venemaale tehti üle 100 000 reisi.

2018. aasta kolmandas kvartalis väisasid Eesti elanikud välisriike 1,1 miljonil korral ehk eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 3% rohkem. 78% reisidest jäid Euroopa Liidu piiridesse ja nende arv vähenes 1%.

Märkimisväärselt sagenesid külastused Portugali, Prantsusmaale, Ungarisse ja Bulgaariasse. Seevastu Hispaaniat, Itaaliat ja Poolat külastati vähem kui 2017. aasta kolmandas kvartalis.

Reisiaeg pikenes

Mitmepäevaste reiside arv suurenes 3% ja nende keskmine pikkus kasvas 4,2 päevani, mida on 0,4 päeva võrra rohkem kui eelmise aasta samas kvartalis. Ühepäevakülastusi oli külastuste üldarvust 13% ja nende arv kasvas 8%.

Külastuste kogukestust päevades vaadatuna oli tänavu kolmandas kvartalis Soome endiselt menukaim (ligi 628 000 päeva). Järgnesid Venemaa (ligi 326 000 päeva), Läti (ligi 258 000 päeva), Bulgaaria (ligi 238 000 päeva) ja Rootsi (ligi 230 000 päeva). Märkimisväärselt suurenes reisihuvi just Bulgaariasse, kus mullu kolmandas kvartalis kestsid külastused kokku ligi 120 000 päeva ehk pea poole vähem kui tänavu.

Eesti elanikud kulutasid sel aastal kolmandas kvartalis välismaal hinnanguliselt kokku 290 miljonit eurot ehk 20 miljonit eurot rohkem kui 2017. aasta kolmandas kvartalis.

Statistikaamet teatas alles hiljuti, et Eesti majutusettevõtetes peatus 2018. aasta septembris kokku 276 000 sise- ja välisturisti, mis on 2% vähem kui eelmise aasta septembris. Eelmise aasta septembriga võrreldes vähenes nii sise- kui ka välisturistide arv.

Hetkel kuum