Äripäev • 13. november 2018 kell 6:50

Mäggi: riik ei pea omavalitsustele raha kasutamist õpetama

Riigihaldusminister Janek Mäggi hinnangul teavad omavalitsused kõige paremini, kuhu enda eelarve kulutada ja kohalike prioriteedi seadmisse ei peaks tema hinnagul riik sekkuma.   Foto: Konstantin Sednev

Riigihalduse minister Janek Mäggi osaleb täna omavalitsusfoorumil "Maksupoliitika – regionaalarengu mootor". Ministri sõnul pole omavalitsuste peamine arenguvõti mitte uued maksud, vaid vabadus ise otsustada, kuidas olemasolevate vahenditega täita oma eesmärke.

„Omavalitsuste rahakotti saab kasvatada peamiselt majanduskasvuga. Muul juhul raha juurde tekitada on keeruline. Samas kasvavad koos majandusega ka hinnad. Seetõttu on omavalitsuste arengut silmas pidades tähtis eelkõige raha nutikas kasutamine,“ ütles riigihalduse minister Janek Mäggi. „Kohalikud omavalitsused peavad saama ise otsustada, kuidas oma ülesandeid olemasoleva rahaga täita. Riik ei peaks seda ette kirjutama.“

Minister sõnas, et isegi kui omavalitsustes tehakse otsustusvabadusega vigu, siis elanikud parandavad need valimistel ära. „Enamasti on siiski kõik omavalitsusjuhid oma piirkonna innukad austajad. Nad võitlevad õige asja eest ning teavad, mida kohalik piirkond enim vajab,“ lisas Mäggi.

Riigihalduse ministri arvates on omavalitsuste jaoks üheks suureks probleemiks ka sõltuvus riiklikest investeeringutest. „Need ei pruugi ajaliselt või sisuliselt vastata kohapealsetele põletavatele teemadele. Tihtipeale ei võimalda need programmid paindlikke lahendusi. Siin on jällegi võtmesõna otsustusvabadus, mitte ettekirjutus,“ ütles ta.

Hetkel kuum