Kristjan Pruul • 14 november 2018

Vabaerakond sotsiaalmaksu lae kohta otsust langetanud ei ole

Kaul Nurm.  

Kolmapäeval valimiseelse keskustelu keskpunkti tõusnud sotsiaalmaksule lae kehtestamise teema kõnetab ka Vabaerakonna liikmeid, kuid mingit otsust selle toetamise kohta erakonnas veel ei ole.

„Meil on see teema laupäeval arutelul esitluskogus. Teemaks on see olnud, aga selle miinus on muidugi see, et haigekassasse ja pensionikassasse raha maksulae kehtestamisel mõistagi laekub vähem,“ ütles Nurm.

Küsimusele, kas piiri seadmine 5000eurosele palgale ka mingit mõju avaldaks, vastas Nurm tõdemusega, et selleks tuleb statistikasse, mida tal praegu ees ei ole, täpsemalt sisse vaadata ja kontrollida, kui palju selliseid inimesi üldse on.

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni aseesimees Krista Aru ütles seevastu pressiteate vahendusel, et sellega, et Vabaerakonna ettepaneku vajalikkust Eestile mõista, läks peaminister Jüri Ratasel küll kaua aega, aga asja sai. „Tuleb loota, et Keskerakonna juhi seisukoht ei osutu vaid tühjaks valimislubaduseks,“ lisas Aru.

Vabaerakond algatas juba tunamullu oktoobris sotsiaalmaksuseaduse täiendamise seaduse, mille heakskiitmisel oleks kehtestatud nn sotsiaalmaksu lagi, mille tulemusena 4,5kordset mediaanpalka ületavat töötasu sotsiaalmaksuga ei maksustata.

Kolmapäeval tõdes Keskerakonna esimees Jüri Ratas, et erakond pooldab sotsiaalmaksule lae kehtestamist. Valimisplatvormi töörühma juhi ja peaminister Jüri Ratase büroojuhi Tanel Kiige sõnul võiks see olla neljakordse keskmise palga tasemel. Reformierakond pooldab sotsiaalmaksu ühtlast langetamist.

Hetkel kuum