Äripäev • 16. november 2018 kell 5:51

Saaremaa elektroonikatööstus sõlmis koostöölepingu maailma juhtiva laevaakude tootjaga

Corvusele toodetud energiasalvestite proovipartii.  Foto: Arno Mikkor

Kuresaare elektroonikaettevõte Incap allkirjastas 5 miljoni euro suuruse koostöölepingu maailma juhtiva meretranspordi energialahenduste tootjaga Corvus Energy, mille raames pakub Incap tootmisteenust nende uuele tootesarjale.

“Allkirjastatud koostööleping on meie jaoks väga oluline juba ainuüksi seetõttu, et merenduselektroonika ja -elektromehaanika näol on tegemist strateegilise ärivaldkonnaga, kus tahame keskenduda üha enam uute energialahenduste ja tööstuslike seadmete tootmisele,” selgitas Incap Corporationi ja Incap Electronics Estonia juht Otto Pukk.

Corvuse toodete valmistamine ja kokkupanemine toimub Incapi tehases Kuressaares. Pukk selgitab, et ettevõte on juba varem tootnud Corvuse jaoks näidispartii ja lõpetanud tootmissüsteemi ümberhäälestamise, käivitades planeeritud seeriatootmise.

"Arendame praegu tootmist Norras, mistõttu on meil hea meel, et leidsime siinses piirkonnas professionaalse partneri, kes aitab meil pakkuda kõrge kvaliteediga tooteid Skandinaavia turupiirkonnas. See koostöö on meie jaoks väga väärtuslik, kuna võimaldab meil arendada edasi uusimaid akude süsteeme," sõnas Corvus Energy tegevjuht Geir Bjørkeli.

Corvus Energy toodab suure võimsusega energiasalvesteid, mis põhinevad liitiumioonakude moodulsüsteemidel. Ettevõtte kõrge kasutuskindlusega energiasalvestid pakuvad püsivat jõudlust nii hübriid- kui ka täiselektrijõul töötavatele tööstusseadmetele, sealhulgas ka suurtele laevamootoritele.

Ettevõtte arendatavatel akusüsteemidel on väiksed hoolduskulud ning need võimaldavad vähendada laevade kütusekulu ja heitgaase. Üle 90% suurtest hübriidlaevadest maailmas kasutab Corvuse energiasalvesteid. "Osalemine Corvuse energiasalvestite tootmisprotsessis annab meile Incapis võimaluse panustada edaspidi keskkonnasõbralikuma meretranspordi arengusse," lisas Pukk.

Corvus Energy asutati Kanadas ning ettevõte tegutseb ka Norras Bergenis. Ettevõtte omanike hulka kuuluvad Equinor Technology Ventures (endise nimega Statoil) ja Norra Norsk Hydro ning Singapuri BW Group.

Corvusega koostöölepingu sõlminud Incap on rahvusvaheline elektroonikatööstus, mille tehased Kuressaares ja Indias pakuvad klientidele kõikjal maailmas uusima tehnoloogia abil toodetud kvaliteetseid elektroonikaseadmete lahendusi.

Incapi Saaremaa tehase rahvusvahelises meeskonnas on kokku üle 70 töötaja.

Hetkel kuum