Äripäev • 2. detsember 2018 kell 8:15
Rahale ning oma finantsseisule on mõistlik mõelda.   Foto: Reuters/Scanpix

7 karmi rahatõde

Enne kulutamist on mõistlik valmis mõelda, missugune on su suhtumine rahasse ning missugune on su finantsplaan tulevikuks.

Järgnevalt seitse soovitust, kuidas rahasse suhtuda ning mil viisil raha kulutada.

Kõige olulisem on investeerida iseendasse

Näib klišeena, ent iga inimene peaks oma oskustesse ja teadmistesse pidevalt investeerima. Pole vahet, kas see väljendub raamatute lugemises, harivate saadete kuulamises või hoopiski tasulistel kursustel käimises. End arendada on tähtis, sest iial ei või teada, millal sa ei juhtu vastamisi uute väljakutsetega, mis on sulle kasulikud silmas pidades nii raha kui eneseteostust. Alati on mõistlik teistest ühe sammu võrra ees olla, sest nii kindlustad sa endale parema positsiooni tulevikuks ja oskad asju näha terviklikumalt.

Sinu tulevik ja rahaline seis huvitab vaid sind ennast

Ära pöördu laenunõustajate või finantskonsultatsiooni enne, kui sul seda päriselt tarvis pole. Planeeri oma elu ja rahaasju nii, et sa oleksid nendega rahul ja sul ei oleks kohustusi, mida sa täita ei suuda. Erinevaid nõuandlaid külastades maksad sa vaid lisaraha ning tegelikult ei ole keegi, eriti nõustajad, huvitatud sellest, kuidas sul päriselt läheb.

Laenamine võtab minuti, tagasi maksmine igaviku

Ära tee finantsotsuseid kiiresti. Mõtle kõik oma otsused mitu korda läbi. Kui sa plaanid võtta laenu, siis püüa kujutada, missugune on su elu mõne aasta pärast ning kas sa suudad võetud kohustusi täita. Samuti mõtle, kas asi, mida sa laenuga osta planeerid, on seda väärt või ei. Püüa peas läbi mängida kõik stsenaariumid ning kui soovid, võid panna kirja planeeritava laenu plussid ja miinused. Sageli aitab läbikirjutamine asju paremini mõista.

Kui võtad laenu, ära võta maksimumi

Oleneb küll turu hetkeseisust, aga püüa alati võtta vähem laenu kui sulle pakutakse ja kui suureks su laenuvõimekust peetakse. See aitab vähendada riski ning paneb sind mõtlema, kuidas vähema rahaga saavutada maksimaalne tulemus.

Tee investeeringuid, mida sa suudad 10aastasele selgeks teha

Investeerimisguru Warren Buffett on öelnud, et lihtsad käitumismudelid on palju etemad kui keerulised. See kehtib ka investeerimise kohta – proovi mõelda, et sa peaksid suutma iga oma investeerimisotsust selgitada näiteks 10aastasele. Mõtle kõige klassikalisematele küsimustele nagu miks see ettevõte, miks just nüüd, mis perspektiiv firmal on. Püüa mõelda laialt, ent samas lihtsalt.

Tee kindlaks, et sa investeerid valdkonda, millest sa lõpuni aru saad. See annab märku, et sa oled endale asjad selgeks teinud ning ei lähtu investeerimisotsuste tegemisel karjamentaliteedist ehk ei jookse sinna, kuhu jooksevad kõik teised investorid.

Ela iseendale

Tegelikult ei huvita kedagi, kui suur maja või korter sul on või kas sa ostsid sinna disainmööbli või mitte. Ela iseendale - osta korter või maja, mis kõnetab sind, leia mööbel, mis on eriline just sinu jaoks. Unusta ära, mida arvavad su naabrid või kolleegid sellest, missuguseid rõivaid sa kannad või mis autoga sa sõidad. Lõpuks taandub kõik sulle endale ja sinu rahulolule su enda eluga.

Hetkel kuum