Äripäev • 4. detsember 2018 kell 7:01
Eilne SpaceX kanderaketi õhkutõus.  Foto: ESA

Eesti tudengite kosmosekaamerad jõudsid orbiidile

Eile õhtul kell 20.32 viis kosmoseettevõtte SpaceX kanderakett Falcon 9 Maa orbiidile Euroopa Kosmoseagentuuri satelliidi ESEO, mille kaamerasüsteemi ehitasid Eesti üliõpilased.

Esimene ülelend Eestist toimus umbes tund aega hiljem, kuid esimesi pardakaamerate fotosid peab ootama veel vähemalt uue aasta alguseni.

50kilogrammise satelliidi ESEO (European Student Earth Orbiter) eesmärk on teha kosmoses teaduslikke eksperimente. „Kõigepealt kontrollitakse põhjalikult kõigi ESEO satelliidi süsteemide töötamist. Selleks võib minna kuni neli nädalat aega. Seejärel hakatakse ükshaaval kasutusele võtma satelliidi pardal olevaid instrumente, mille hulgas on ka kaks Tartu Ülikooli füüsika instituudi ja Tartu observatooriumi ehitatud kaamerat,“ ütles projekti üks osalejaid, Tartu Ülikooli doktorant Indrek Sünter.

Kaamerasüsteem koosneb kahest lainurk- ja teleobjektiiviga kaamerast ning põhineb Eesti esimese satelliidi ESTCube-1 missiooni käigus omandatud kogemustel. Ühe kaameraga saab teha fotosid laiematest aladest, kuid väiksema täpsusega: pildi lahutus ehk ühe punkti läbimõõt maapinnal on umbes 600 meetrit.

Instrumente Eestist juhtida ei saa

ESEO satelliit tiirleb ümber Maa 575 km kõrgusel polaarorbiidil. Erinevalt ESTCube-1 missioonist ei juhita seekord kaamerate tööd Eestist. Kõigi ESEO pardal olevate instrumentide juhtimine käib läbi kolme raadiojaama Bolognas, Vigos ja Münchenis.

„ESEO kaamerate lend on Eesti jaoks märgilise tähtsusega: oleme valmis lööma kaasa professionaalsete kosmosesüsteemide loomises Euroopa Kosmoseagentuuri karmide hankereeglite ja kvaliteedi tagamise tingimustes. Lähiajal saame aga kaasa elada TTÜ 100 satelliidi lennule järgmisel ning ESTCube-2 lennule ülejärgmisel aastal,“ ütles kaameraprojekti juhendaja, TÜ Tartu observatooriumi kosmose- ja kaitsetehnoloogia professor Mart Noorma.

Satelliit kannab seadmeid, mille valmistamises on osalenud kümne Euroopa ülikooli töörühmad. Nende hulgas on ka Tartu Ülikooli üliõpilaste kaamerasüsteem. Kaamerasüsteemi arendaja valiti välja Euroopa Kosmoseagentuuri hankemenetlusega 2014. aastal.

ESEO on neljas iseseisvas Eestis ehitatud ja edukalt kosmosesse viidud instrument. 2013. aastal lendas kosmosesse Eesti esimene satelliit ESTCube-1, 2017. aastal oma missiooni alustanud soomlaste Aalto-1 pardal oli Tartu Ülikooli tudengite ehitatud elektroonikasüsteem ning tänavu aprillis viidi rahvusvahelise kosmosejaama ISS pardale meditsiiniseade MyotonPRO.

Animatsiooni ESEO satelliidist saab vaadata siit.

Hetkel kuum