Äripäev • 4. detsember 2018 kell 10:33
Diplomaat Heli Tiirmaa-Klaar on valitud Euroopa mõjukaimate sekka.  Foto: välisministeerium

Eestlanna valiti Euroopa mõjukaimate sekka

Väljaanne Politico valis Euroopa mõjukaimate inimeste sekka ühe eestlase, küberjulgeoleku erivolitustega diplomaadi Heli Tiirmaa-Klaari.

Politico koostas nimekirja 28 inimesest, kes peaksid 2019. aastal kujundama Euroopat. Kui Euroopa mõjukaima tiitli sai Itaalia siseminister Matteo Salvini, siis ülejäänud 27 inimest jaotas väljaanne kolme kategooriasse: tegijad, unistajad ja segipaiskajad.

Euroopa tegijate kategoorias valis Politico neljandale kohale Eestit esindava küberjulgeoleku erivolitustega diplomaadi Heli Tiirmaa-Klaari. Esindaja peamised ülesanded on küberjulgeolekut puudutava Eesti välispoliitika kujundamine, selle koordineeritud elluviimise tagamine ja Eesti seisukohtade esitamine välispoliitiliste platvormide raames ja rahvusvahelisele koostööle kaasaaitamine küberjulgeoleku valdkonnas.

Mõjukaimate sekka valis väljaanne ka ühe soomlase. Politico hinnangul vääris esile tõstmist unistajate kategoorias Peter Vesterbacka, kes on tuntuks saanud eelkõige telefonimänguga "Angry Birds", kuid kes nüüd võitleb Tallinna–Helsingi tunneli ehitamise eest. Näiteks eile teatas Vesterbacka, et tema tunneliprojekt kaasas ühelt Dubai ehitusfirmalt 100 miljonit eurot.

Ainsa rootslasena jõudis valitute sekka Skype'i kaasasutaja Niklas Zennström, kes riskikapitalifirma Atomico kaudu on üritanud Euroopas pikka aega aidata idufirmadel kasvada ning nüüd tundub see hakkavat ära tasuma. Ka Zennströmi määratles Politico niinimetatud unistajate sekka.

Hetkel kuum