Äripäev • 7. detsember 2018 kell 9:40

Nafta pidurdas Eesti hinnakasvu

Novembris aeglustus Eesti tarbijahindade kasv 3,4%-ni peamiselt toornafta odavnemise tõttu, teatas Eesti Pank.

Toidukaubad ei ole Eesti Panga teatel aastaga palju kallinenud.  Foto: Postimees/Scanpix

Keskpanga teatel jäi hinnakasvu 4,4%ni ulatuv haripunkt oktoobrisse ja üle mitme kuu näitas inflatsioonitempo taas raugemismärke. Inflatsioonimäär alanes peamiselt toornafta odavnemise tõttu maailmaturul, mistõttu vähenes mootorikütuste hinnakasv kuuga 20%-lt 9%ni.

Eesti Panga ökonomist Sulev Pert selgitas, et toidukaupade hinnad pole aastaga palju kallinenud ja varasemate hinnatõusude mõju on järk-järgult vaibunud.

"Põua tõttu on tänavu põllumajandussaak kogu Euroopas viletsam, kuid praegused andmed viitavad võimalusele, et edasine hinnatõus on lauge. Toidutoormete hinnad maailmaturul on ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni andmetel 2018. aasta teise poole jooksul järjepidevalt langenud," ütles ökonomist.

Keskpanga teatel püsib euroala inflatsioon Eesti näitajast aeglasem ja novembris aeglustus see 2%ni. Selle aasta jooksul on Eesti hinnakasv ületanud euroala oma keskmiselt 1,7 protsendipunkti võrra. Eesti kiirema hinnakasvu peapõhjus on aktsiisitõusud, mille panus ulatub 0,6 protsendipunktini. Ka teenuste hinnad on Eesti hoogsama palgakasvu tulemusel kasvanud siin märksa kiiremini.

Eesti Pank prognoosib, et 2018. aasta keskmine hinnakasv ületab 3%, kuid järgmise aasta inflatsioon jääb madalamaks kui 3%.

Hetkel kuum