Äripäev • 14. detsember 2018 kell 6:17

Jooksevkonto ülejääk tõusis veelgi

Eesti Panga kiirhinnangu järgi hoidis jooksevkonto plusspoolel teenuste ekspordi kasv.  Foto: Raul Mee

Eesti maksebilansi jooksevkonto oli keskpanga kiirhinnangu järgi oktoobris 65 miljoni euroga plussis.

Kaupade ja teenuste konto ülejääk vähenes aastaga kümnendiku võrra ja oli 72 miljonit eurot. Kaupade ekspordi ja impordi käive oli 2018. aasta suurim: kaubaeksport kasvas 9% ja kaubaimport 11%, mistõttu kaupade konto puudujääk suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 32 miljoni euro võrra, 95 miljoni euroni.

Osaliselt kompenseeris seda teenuste konto ülejäägi kasv 23 miljoni euro võrra. Teenuste positiivne saldo ulatus 167 miljoni euroni, nende eksport kasvas aastaga 12% ja import 10%. Investeerimistulude ja jooksevülekannete ehk esmase ja teisese tulu netoväljavool kokku vähenes aastaga poole võrra ja oli 6 miljonit eurot.

Jooksev- ja kapitalikonto kokku olid 98 miljoni euro suuruses ülejäägis. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes endiselt netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasasid.

Hetkel kuum