• Jaga lugu:

  Tööjõukulud kasvavad peamiselt Ida- ja Kesk-Euroopas

  Palgatõus käib Euroopa Liidus kahekiiruselisena.Foto: AFP

  Sügisel tõusid palgad ja tööjõukulud kõige rohkem Ida- ja Kesk-Euroopa riikide seas, Euroopa Liidu "vanades" liikmesriikides jäi tõus kaks korda aeglasemaks, selgub Eurostati statistikast.

  Baltikumi riigid leiab tööjõukulude kasvu tabelist päris eesotsast. Euroala suurim tõus registreeriti Lätis ja Leedus, vastavalt aastaga 13,2 ja 10,7 protsenti enam kui aasta tagasi. Eesti on 8,2 protsendiga Tšehhi järel neljandal kohal.
  Pea 14 protsenti kasvasid tööjõukulud veel Rumeenias, Märgatav tõus euroalast väljaspool oli ka Ungaris, Bulgaarias ja Poolas. Ainus Kesk-Euroopa riik, kus kulud ei kasvanud üle 6 protsendi, oli Sloveenia, mis jäi sarnasele tasemele Lääne- ja Lõuna-Euroopa liikmesriikidega.
  Euroala keskmine oli kõigest 2,5 protsenti ja kogu Euroopa Liidus 2,7 protsenti. Kriipsu üle keskmise kasvasid tööjõukulud vaid Saksamaal ja Hispaanias, teised suuremad Lääne-Euroopa riigid jäid kõik 1,2–2,5protsendilise kulude kasvu sisse.
  Tööjõupuudus püsib Euroopas 2 protsendi piirimail
  Veel selgub Eurostati statistikast, et vabade töökohtade arv on Euroopa Liidus viimastel kvartalitel püsinud 2 protsendi piirimail. Kõige rohkem otsitakse uusi töötajaid Tšehhis, kus vabu töökohti tervelt 5,9 protsenti.
  Raskusi töötajate leidmisega on ka Euroopa Liidu ühel suurema majandusega riigil Saksamaal, kus see näitaja küünib 3 protsendini. Eestis paljukurdetud töötajate puudus väljendub Eurostati andmetel 1,9 protsendini küündivas vabade töökohtade arvus, mis jääb alla Euroopa keskmise ning on liikmesriikide pingereas pigem teises pooles.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Siim Tammer: hambutud hammustused karistuspoliitikas
Finantssektori karistuspoliitika raamistik ja väärteomenetlused on Eestis hambutud. See ei heiduta ega hammusta, on lihtsalt olemas, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer.
Finantssektori karistuspoliitika raamistik ja väärteomenetlused on Eestis hambutud. See ei heiduta ega hammusta, on lihtsalt olemas, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer.
Aasia turud kauplesid eri suundades Hiina majanduskasv 4%
Aasia aktsiaturud kauplesid esmaspäeval eri suundades, täna ilmusid ka Hiina jaemüüginumbrid, mis andsid aimu, kui suurt mõju avaldavad koroonaviiruse piirangud tarbimiskulutustele, mis pani Pekingi ka rahapoliitikat lõdvendama, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud kauplesid esmaspäeval eri suundades, täna ilmusid ka Hiina jaemüüginumbrid, mis andsid aimu, kui suurt mõju avaldavad koroonaviiruse piirangud tarbimiskulutustele, mis pani Pekingi ka rahapoliitikat lõdvendama, vahendab Reuters.
Termoriietus, mida on testinud ja heakskiitnud kümned tuhanded kliendid
Erinevate uuenduste, koostöö ja muutuste ajal leiavad aset hämmastavad asjad. Ette­võtted, kus eile toodeti soomustehnikat, valmistavad täna kombaine. Kalameeste, jahimeeste ja reisimeeste varustust tootnud ettevõte pakub tänasel päeval vormirõivaste komplekte absoluutselt igasuguse profiiliga ettevõtete töötajatele. Rahvusvahelise ette­võtte SALMO esindaja Aleksei Antiptšik räägib Äripäevale, kuidas nad jõuavad täna oma ärikliendini.
Erinevate uuenduste, koostöö ja muutuste ajal leiavad aset hämmastavad asjad. Ette­võtted, kus eile toodeti soomustehnikat, valmistavad täna kombaine. Kalameeste, jahimeeste ja reisimeeste varustust tootnud ettevõte pakub tänasel päeval vormirõivaste komplekte absoluutselt igasuguse profiiliga ettevõtete töötajatele. Rahvusvahelise ette­võtte SALMO esindaja Aleksei Antiptšik räägib Äripäevale, kuidas nad jõuavad täna oma ärikliendini.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.