Idufirma juht leidis mõistliku inimese uusaastalubaduse valemi

Foto: Shutterstock
Äripäev • 1 jaanuar 2019

Enamasti jäävad uljalt antud uusaastalubadused täitmata ja seetõttu peetakse selliste lubaduste iseendale andmist tobedaks. Tegelikult ei peaks see üldse nii olema, kirjutab idufirma Pluto TV asutaja Ilya Pozin portaalis INC.

Enda uue aasta lubadustele mõeldes uuris Pozin, mida on endale lubanud edukad inimesed. Vormus kolm põhimõtet, millest lähtuda.

1. Õpi midagi uut.

Hea uusaastalubadus on õppida midagi uut, sest kindlasti muudab see sind terasemaks ja rikastab sinu elu. Näiteks 2016. aastal ütles About.com-i juht Neil Vogel, et lubab ära õppida kitarrimängu, sest tema kolmeaastane poeg on selle pilli fänn. Alati on lihtsam õppida midagi, mis sind siiralt huvitab, mitte lihtsalt miskit, millest oleks pragmaatiliselt mõeldes kasu sinu karjääri edenemisele.

Kaval viis järjekindlalt uut asja õppida on siduda see oma juba tavalise igapäevategevusega. Näiteks kui sõidad igal hommikul 40 minutit autoga tööle ja tahad õppida prantsuse keelt, siis pane edaspidi sõidu ajaks käima prantsuse keele õpetus. Või kui tahad rikastada oma sõnavara, siis pane kohvimasina juurde sõnastik ja õpi uus sõna iga kord, kui kohvi keedad.

2. Tee midagi, mis on kasulik teistele, mitte sulle endale.

Inimesed, kes töötavad iseendast suurema eesmärgi nimel, on oma karjääriga 64% rohkem rahul. Veel enam, mõned uuringud näitavad, et sellised inimesed elavad seitse aastat kauem kui need, kes rügavad vaid iseenda heaolu silmas pidades.

Mõtle, milline on sinu väga hea oskus ja leia sellele mõni altruistlik rakendus. Mine kuskile vabatahtlikuks, tee midagi kohalikus kogukonnas, loo terve ettevõtte tasandil mõni heategevuslik partnerlus. Kui nii teed, muudad maailma enda ümber paremaks. Niisugune uusaastalubadus on TED liikumise kuraatoril Chris Andersonil: tahan panna ajad liikuma paremuse poole, kas või õige pisut; levitada mõistikkust ja lahkust keset valitsevat õelust.

3. Pane töö ja vaba aeg tasakaalu. Päriselt ka.

Meenuta oma lapsepõlve: mis oli esimene asi, mis sa tegid, kui koolist koju jõudsid? Võib-olla läksid sõpradega jalgpalli mängima või sõbrale külla. Tõenäoliselt ei istunud sa kohe kirjutuslaua taha, et koolitöid teha. Kahtlemata on sul praegu kiire ja väga palju tööd, aga puhkamist ei tohi unustada. Selline uusaastalubadus oli mullu juuksurisalongiketi Dry Bar asutajal Alli Webbil.

Kuidas on võimalik teha esmaklassilist tööd ja olla samal ajal esmaklassiline lapsevanem ja abikaasa? Kõige parem abinõu on seada ranged piirid töö ja vaba aja vahele. Kui sul pole võimalik väljaspool tööaega end täiesti välja lülitada, siis püüa paika seada vähemalt mõni tund pärast töölt lahkumist, kus sa töö asjadega ei tegele ega neile mõtle. Kui sulle meeldib oma lastega lauamänge mängida, siis leppige kokku, et teete seda kolmapäeval kell 19 ja sellest hetkest on su telefon hääletu.

Mida Pozin endale lubas?

Uusaastalubadus peab Pozini sõnul olema ambitsioonikas, kuid selle piirini, et oleks realistlik. „Kõik tahavad aasta esimese kvartaliga tippjuhiks või valentinipäevaks trimmis kõhtu. Selliseid lubadusi on pea võimatu ellu viia,“ selgitas ta.

Pozin kirjutas, et tema proovib leida viisi olla sel aastal parem juht, sest kui idufirma metsikul kiirusel kasvab, on lihtne mõni aspekt juhi tööst unarusse jätta.

Hetkel kuum