Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tahe Outdoors ostis tüki Prantsusmaa börsifirmast

    Prantsuse BIC Sporti ostnud Tahe Outdoors tõi kõrvaltehinguga pardale ka Soome KJK fondidFoto: Liis Treimann

    Selleks, et ookeanitagustel turgudel tuul purjedesse saada, ostis Eesti spordivarustuse tootja Tahe Outdoors rahvusvaheliselt suurfirmalt BIC World sporditootmise üksuse BIC Sport.

    Ühes suurema ulatusega turgudele kasvab ettevõtte käive tehingu toel kahekordseks, laienemise toeks kaasati ettevõttesse ka Baltikumis ja Balkanil ülisuure mõjuga erakapitalifond.

    BIC on laiema auditooriumi ees tuntud pigem pastapliiatsite, välgumihklite või raseerimisvahendite tootjana ning keskendumine neile põhitoodetele on ka põhjuseks, miks Prantsuse börsifirma otsustas 40 aastat kontserni kuulunud tütarfirma müüa.

    Aeruäris talvest mööda hiilida ei saa
    Viimsis kaarhallide vahel Tahe Outdoorsi tootmishoonet otsides avaneb ootamatu pilt, mehed tassivad värskelt valminud auravaid kajakeid üle lumise platsi, kilesse pakitud paatidega laohoone meenutab mõne nädala taguseid jõulukuuskede müügiplatse supermarketite kõrval.
    Talvel tuleb kajakeid toota lattuFoto: Liis Treimann
    Talvisel ajal mõtlevad aerutamisele vähesed, hooajalisus on selle sektori paratamatu kaasnähtus ja osa aastast toodetaksegi lattu. "Midagi enda lattu, midagi klientide lattu, natuke sinna, kus hooaeg varem peale hakkab," rääkis Tahe Outdoorsi juht Janek Pohla. "Varem olime palju optimistlikumad, lootsime geograafilise ulatuse abil vähendada äris sesoonsust, aga tegelikult on veespordiga nii, et isegi kui mõnes kohas algab hooaeg pisut varem või lõpeb natuke hiljem, siis üldiselt kestab see ikkagi aprillist novembrini ja tootmises tuleb sellega arvestada. Natuke lihtsam on lohesurfiga, kus õhusoojus ei mängi nii suurt rolli, harrastajad otsivad tuult ja sõidavad ka siis, kui ilm on jahe."
    Teine asi, mis spordivarustuse tootmisel on vältimatuks osutunud, on müügivõrgu suurus ookeanitagustel turgudel, ilma selleta on jalga ukse vahele saada väga keeruline. "Kui tahta Põhja-Ameerikas midagi korda saata, siis peab seal olema sama tugevalt kohal kui Euroopas. Sporditarvete turg on suurem, aga ka piirkond on suurem: geograafiline suurus seab logistikale oma takistused. Seal toimimiseks peab olema korralik müügivõrk," ütles Pohla.
    40 aastat tegutsenud konkurent
    Seepärast otsustaski Tahe Outdoors võtta ette veel ühe laienemise ning ostis Prantsuse börsifirmalt BIC nende sporditarvete üksuse. BIC kasuks rääkis Pohla sõnul mitu aspekti. Esiteks see, et BIC-l on esindused USAs, Austraalias ja Jaapanis. "Nad on tugevalt esindatud seal, kuhu me oleme tahtnud pikka aega jõuda. Me näeme, et meie tooted on läbi teinud arengu, need on hinna poolest konkurentsivõimelised, aga ilma korraliku jaotusvõrguta on tulemus olnud suhteliselt kesine," ütles ta.
    Ostu tulemusel kasvab Tahe Outdoorsi käive tänavu kahekordseks, oodatavast 48 miljonist tuleb 26 miljonit BICst. "Ostsime endast natuke suurema käibega ettevõtte. Töötajate arvu mõistes samuti, seal töötab sadakond, meil praegu 120 inimest," rääkis Pohla.
    BIC on laiema auditooriumi ees tuntud pastapliiatsite, välgumihklite ja raseerimisvahendite tootjana ning keskendumine neile põhitoodetele on ka põhjus, miks Prantsuse börsifirma otsustas 40 aastat kontserni kuulunud tütarfirma müüa. Tegemist on ühe pioneeriga purjelaudade tootmises, mis praegu toodab ka lainelaudu, kajakeid ja aerulaudu. Prantsusmaal peakorterit pidanud BIC Sport müüb tooteid enam kui 90 riigis nii Euroopas, Põhja-Ameerikas kui ka Vaikse ookeani äärsetes Aasia riikides.
    BIC Sporti praegune president Thierry Verneuil avaldas börsiteates veendumust, et BIC Sportil on ühe turuliidriga liitumisest ainult võita. "Kahe ettevõtte kombineerimise tulemusel sünnib uus ja võimas tööstuskontsern, millel on vastastikku täiendav kogemus tootmises ja müügivõrgu arendamises. See laseb meil klientidele pakkuda laiemat tootevalikut, mis on Euroopas toodetud ja keskkonnasäästlik," ütles ta.
    Müügihinnaks kujunes 6 kuni 9 miljonit eurot, mis jaguneb kahte ossa, lõplik hind kujuneb välja vahepealsete tulemuste põhjal. Pohla on kindel, et tegelik hind on ikkagi 9 miljonit eurot. "Nemad börsifirmana spekuleerida ei saa, aga ma võin küll kindlalt öelda, et need prognoositavad käibenumbrid, milles kokku lepiti, tulevad täis," ütles Pohla.
    Tootmine koondub Viimsisse ja Prantsusmaale
    Teine BIC Sporti juures oluliseks osutunud külg oli Pohla sõnul see, et sarnaselt Tahe Outdoorsiga tegelevad prantslased ka ise tootmisega. "Meie erinevus teistest konkurentidest on võib-olla see, et me toodame hästi palju ise, kuni 70 protsenti. Saab ka teisiti, Boards & More ostab allhankega sisse 100 protsenti toodangust. BIC-l on samuti oma tootmisvõimekus, Vannes'i linnas on neil 25 000 ruutmeetrit tootmis- ja laopinda, kus töötab 78 inimest. Seal toodetakse samamoodi 12 kuud aastas, sõltuvalt hooajast mitme vahetusega," rääkis ta.
    Laienemise tulemusel on Tahe Outdoorsil tootmine viies tehases kolmes riigis, mis on tegelikult isegi liiga palju. Tartu tootmine tuuakse lähiajal Viimsisse ära ja ettevalmistustööd ongi peakorteris täies hoos. Järgmisena kavatsetakse Viimsisse koondada tootmine Saksamaalt. Miljoni euro eest on juba tehnikat tellitud, see peaks saabuma esimeses kvartalis ja siis aasta jooksul kolitaksegi Viimsisse tootmist juurde. Töötajaid on juurde värvatud 20 ringis, nende arv kasvab 70-le.
    Prantsusmaale jääb tootmine alles, seal on BIC tootmine Vannes'i linnas, lisaks veel Cognaci piirkonnas üks aerude tehas. "See on päris suur tootmine, 250 000 aeru aastas. Ühesõnaga Prantsusmaale jääb kaks tehast ja siis kolmas on Viimsis, kus toimub ka arendamine," märkis Pohla.
    Tahe Outdoors kaasas KJK fondist omakapitali
    Viimastel aastatel kiirelt laienenud Tahe Outdoors oli seni kõiki oste finantseerinud laenukapitali toel. Alles mõne aasta eest laenati näiteks kümmekond miljonit eurot Saksamaa surfifirma Hiss-tec ostuks. Sellega kaasnes paratamatult laenu- ja omakapitali suhte kiire kasv. "Enne BIC tehingu tegemist tuli ikkagi omakapitali pool üle vaadata, otsida täiendavat kapitalisüsti. Nii et Soome KJK erakapitali fond ostis 50 protsenti Tahe Outdoorist," selgitas Pohla. "Eriti just viimasel ajal ütlesid pangad, kes varem olid raha meisse paigutanud, et omakapital on nii-öelda probleemiks. Noh, nüüd on see probleem lahendatud," lisas ta.
    Eestis on KJK fondid teinud aastaid suuri investeeringuid. Kui palju Tahe Outdoorsi osaluse eest välja tuli käia, seda lepingud avalikustada ei luba. Küll aga on tegemist suurema summaga, kui BIC Spordi ostuks kulub, mingi osa jääb puhvriks ja laenuandjate rahustamiseks.
    KJK fondivalitseja partner Kustaa Äimä on igal juhul kindel, et Tahe Outdoors teeb lähiaastatel korraliku kasvu ning selgitas, et KJK-le tegi pakkumise ahvatlevaks nii Tahe Outdoorsi praegune käekäik, tugeva sektoriga kasv kui ka juhtkond.
    "Peame vaatama, kuidas tooteportfellis kaubamärgid efektiivselt konsolideerida," ütleb Janek PohlaFoto: Liis Treimann
    Panustatakse aerutamislaudade tulevikule
    Seda, kui kiiresti BIC ost ennast ära tasub, on Pohla sõnul veel keeruline öelda, see sõltub paljuski sellest, kui kiiresti jätkub aerutamislaudade turu üldine kasv. Viimased viis-kuus aastat on turg kasvanud hüppeliselt ja meenutab kajakite populaarsuse kasvu 1980–1990ndate vahel. "Kajakite turg kasvab praegu kiiremini kui suusatamine või jalgrattasport, aga rahulikumalt kui varem. 5–6 protsenti 50 või 70 protsendi asemel," selgitas ta.
    Peale selle sõltub kõik ikkagi Tahe Outdoorsi enda võimekusest luua eri harude ja tootmiste vahel suuremat sünergiat, sest sünergia tähendab alati brutomarginaali tõusu, lisas Pohla.
    Lisaks tootmise koondamisele peab tulevikus ka tooteportfelli üle vaatama. Viimastel aastatel tehtud ostude tulemusel on Tahe Outdoorsil terve hulk kaubamärke, kõigis liinides pideva arendustöö tegemine ja uute toodetega väljatulemine pole aga sugugi lihtne, tõdes Pohla. "Peame vaatama, kuidas kaubamärgid efektiivselt konsolideerida. Ega see päris sõrmenipsust ka ei käi, kõik vajab analüüsi, kommunikeerimist, turundusplaani ja nii edasi," ütles ta.
    Suured laienemised
    BIC Sport ei ole Tahe Outdoorsi esimene ost. Alles 2017. aastal maksis Tahe Outdoors 13 miljonit eurot Saksamaa veespordivarustuse tootja Hiss-tec eest. Aastal 2015 ostis ettevõte kaks konkurenti Saksamaa turul, kelle käes oli mitu vee­spordi brändi – Robson & Bondibeachi kajakid, Robson & Lightningi aerud ning Artisticu veespordiriided. 2013. aasta märtsis ostis toona Tahe Kayaksi ärinime kandnud ettevõte Prantsusmaal asuva Euroopa veespordivahendite tootmise turuliidri Egalis. 2009. ja 2010. aastal ostis ettevõte Rootsis veesõiduvahendite brändi Zegul ja seejärel kaubamärgi Trapper.
    Tahe Outdoors OÜ grupi peamised tegevusvaldkonnad on kajakkide, kanuude, aerude, surfilaudade, lohesurfi varustuse ning veespordiriietuse tootmine ja müük. Ettevõtte käive oli möödunud aastal auditeerimata andmetel 18 miljonit eurot ja kulumieelne kasum oli 4 miljont eurot. Kontserni kogukäive tuleb 2019. aastal 48 miljonit eurot. BIC Sporti käive oli 2018. aastal 24 miljonit eurot, 2019. aastaks prognoositakse 26 miljonit.
    Bic Sporti ja KJK tehinguid nõustas Ellex Raidla. "Nad tegid tõesti head tööd, mitte ainult fondi ja Tahe Outdoorsi tehingus, vaid koordineerisid ka suure osa Bic Spordi ja Tahe Outdoorsi tehingust, võttes arvesse müügiperioodi lühidust oli ajasurve suur," ütles Pohla.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Eestlased reisisid mullu välismaale kaks korda enam
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.