Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlased jäid Soome miljardiprojektiga jänni

    Tuul ulub ja lund sajab sisse: Windoor on ette võtnud suure töö, osaledes Soomes Tripla megaprojektis. Ettevõte peaks klaasfassaadiga katma Soome aegade suurima kaubanduskeskuse ning ühe büroohoone. Viimasega oldi aga algsest graafikust kaks kuud maas. Foto: Erakogu

    Klaasfassaadide tootjal Windooril oli probleeme klaasitootjaga, mistõttu oli Windoor hädas Soome hiiglasliku ehitusprojekti ühe hoone fassaadi ehitamisel graafikus püsimisega ning see võib segi lüüa teiste alltöövõtjate plaanid.

    Toimetus on algset artiklit täiendanud 05.02.2019, sest pärast artikli ilmumist sai Äripäev teada, et Windoor ja YIT on kokku leppinud uues tööde graafikus ning pärast seda on YIT-i esindaja sõnul Windoori tööd toimunud vastavalt graafikule. YIT esindaja hindab, et klaasfassaadi paigaldamisel pole mingit mõju sisetööde tegemisele ning Tripla büroohoone saab valmis õigel ajal. Hiljem on muudetud pildiallkirja, juhtlõiku ja neljandat lõiku.

    Äripäev

    Tegu on Helsingi Pasila linnaossa tuleva Tripla hiigelprojektiga, kuhu mahuvad Soome aegade suurim kaubanduskeskus Mall of Tripla, parkimismaja, ühistranspordipeatused, korterid, hotellid ning büroopinnad. Tripla kogu projekt peaks maksma minema miljard eurot ning selle suurus on 183 000 ruutmeetrit. Võrdluseks: Tallinna Rotermanni kvartali hoonete kogupindala on üle 50 000 ruutmeetri. Tripla arenduse ja ehituse eest vastutab ehituskontsern YIT.

    Töö ei valmi
    Selgub, et miljard eurot maksvast megaprojektist saavad osa ka Eesti ettevõtted, teiste seas ehitistele klaasfassaade tootev Windoor. Ettevõtte juht Mailis Lintlom ütles, et Windoori ülesanne on katta klaasiga kaubanduskeskuse Mall of Tripla ning hotellide ja ühe büroohoone fassaad. Töö maht on üle 12 000 ruutmeetri. Projekti maksumus on umbes 8 miljonit eurot.
    Kui esialgu näib, et tegu on suure edulooga, on asjad keerulisemad. Äripäeva teada on Windoor algsest töögraafikust oluliselt maha jäänud.
    Äripäeva käsutuses on tööde graafik, mille järgi oleks pidanud büroohoone fassaad valmima veel enne eelmise aasta lõppu. Seega on praeguse seisuga tööd algsest graafikust maas üle 50 päeva.
    Üks alltöövõtja on saatnud YIT-le kirja, milles avaldab muret tööde mahajäämise pärast. Kirjas kurdab ettevõte, et oleks aeg tööga edasi liikuda, kuid tingimused on sellised, et töötamine on peaaegu võimatu, sest osa välisseinast on täiesti puudu ning pole isegi kaitseseina. Tõdetakse, et üks asi on plaanid laua taga ja teine asi on tegelik olukord korrustel. Kirjale on lisatud ka fotomaterjal, mille abil saab võrrelda graafikus püsimist ning tööde tegelikku seisu. Ka nende põhjal saab väita, et tööd pole sugugi nii kaugel, kui nad graafiku järgi olema peaksid.
    Lintlom ütles, et kõik tööd teostatakse vastavalt graafikule. Ta ei olnud nõus rohkem kommenteerima.
    Windoori tehas.Foto: Liis Treimann
    YIT on kidakeelne
    Ehituskontsern YIT ütles, et Tripla projekt läheb hästi ning valmib tähtajaks. "Me ei kommenteeri eraldi töövõtjate lepinguid,“ märkis kirjalikus vastuses YITi töödejuhataja ning tootmisjuht Pekka Luukkonen.
    Äripäev päris Luukkonenilt, millest seesugune tööde viibimine on tingitud. Luukkonen jäi diplomaatiliseks ning ütles, et mõnikord ongi ehitusplatsil probleeme ja esineb muudatusi. „Meie eesmärk on teha head koostööd töövõtjatega ning meil pole ühtegi põhjust uskuda, et me ei lõpeta projekti graafikus,“ ütles Luukkonen.
    Nagu Luukkoneni vastusest välja võib lugeda, ei saa tööde viibimises süüdistada Windoori, kuna ehitus on kompleksne ning edenemine koosneb mitmest tegurist. Samuti on Äripäevaga rääkinud ettevõtjad öelnud, et Tripla projekt on väga tiheda ajagraafikuga ning selles püsimine ongi keeruline.
    Soome suurprojektid
    Tripla pole Windooril Soomes sugugi esimene projekt. Eelmisel aastal teatas ettevõte, et valmistab klaasfassaadi Helsingi keskraamatukogu Oodi hoonele. Toona oli töö maht 4500 ruutmeetrit ehk Triplaga võrreldes oli tegu enam kui kaks korda väiksema projektiga.
    „Erineva iseloomuga tööd. Oodi puhul oli lähteülesanne keeruline. Tripla on samuti keeruline, aga tehnoloogilised lahendused ei ole nii ekstreemselt erinevad kui Oodi puhul. Tripla mõõtkava on suurem,“ võrdles Lintlom. Windoori jaoks kulgesid Tripla ja Oodi projektid kõrvuti, sest uude aastasse kandunud Triplaga alustati mullu.
    Windoori juht Mailis Lintlom on varasemates intervjuudes avanud Tripla projektiks valmistumist. „Alustasime YIT Rakennus Oy, OMA Architectsi ja Arkkitehdit Soini & Horto Oyga koostööd ligi kolm aastat tagasi. Mall of Triplal tehtud eeltöö tulemusena projekteerime ja tarnime hotelli- ja büroohoone osa elementlahendusega digiprinditud klaasfassaadi,” ütles Lintlom 2017. aasta detsembris Delfi Ärilehele.

    Kui levinud on ehituses graafikust maha jäämised?

    Ülemiste Technopolise juht Gert Jostov sõnas, et üldiselt vaadates pole kaks kuud mahajäämust ehituses suur probleem, ent see võib siiski vallandada doominoefekti.

    „Kaks kuud ei ole ülemäära röögatu mahajäämine. Teatud asju saab asju järele võtta. Talvel on ikka nii, et ei püsi graafikus,“ lausus Jostov, ent lisas, et kaks kuud pole kindlasti ka lühike mahajäämus.
    Samas märkis ta, et kui plaani järgi oleks hoone fassaad pidanud olema tehtud, võib see tähendada, et ka muud tööd jäävad hiljaks.
    Ta selgitas, et mida rohkem jäetakse projekteerimisfaasis ehituse käigus otsustamiseks, seda pingelisemaks võib osutuda töö tegemine ning sellest võivad tuleneda ka viivitused. Kui otsused pole varasemalt põhjalikult läbi mõeldud, on suurem tõenäosus, et tekivad viivitused.

    Soome miljardiprojektis teisigi eestlasi

    Tripla megaprojektis lööb kaasa teisigi Eesti ettevõtteid.

    Fassaaditöödega tegeleb suurprojekti juures Metek OÜ. Ettevõtte juht Erko Karo tõdes, et Meteki jaoks on tegu väga suure projektiga. „Kõige suuremast projektist kaks korda suurem,“ täpsustas ta. Metek teeb Tripla megaprojektis fassaadi kahele majale.
    Karo märkis, et arhitektuuriliselt on tegu keeruka projektiga ning seetõttu sai Metek juba projekti arengufaasis kaasa rääkida, milline fassaad olema peaks.
    Sisetöödega tegeleb Triplas aga Voller OÜ, kelle töömaht Tripla projektis on iseäranis suur. Eesti ettevõte, kes on tegutsenud Soomes juba 17 aastat, on saanud ülesandeks teha Tripla projektis vaheseinad ja ripplaed, kusjuures kaasa lüüakse nii kaubanduskeskuse, büroopindade kui ka hotelli valmimises. Näiteks teeb Voller Mall of Triplas kõik sisetööd, vaheseinad, ripplaed ja loob akustilised lahendused.
    Ettevõtte juht Toomas Telgma sõnas, et Tripla on Volleri jaoks väga tähtis ja suur projekti. „Kamppi kaubanduskeskus Helsingis oli ka suur, aga Tripla on ka mahukas projekt,“ märkis Telgma.

    Windooril laual mitme aasta tööd

    Lintlom tõdes, et Eesti on Windoorile kitsaks jäänud ning suuremaid projekte otsitakse väljastpoolt.

    „Eestis on päris keeruline teha kasumlikke objekte. Majanduspilt on selline, et otsitakse võimalikult ökonoomseid lahendusi. Arvo Pärdi keskus oli üks, kus oli julgust teha midagi erilist,“ ütles ta.
    Kuigi Eestis ehitatakse palju, on turg Lintlomi sõnul volatiilne. „Seda osa, kus me saaks kaasa rääkida, on suhteliselt vähe, märkis ta.
    Laias plaanis on Windooril praegu laual nelja-viie aasta tööd. „Mitte lepingus, aga laual,“ rõhutas ta. Ettevõte püüab jõuda uutele turgudele, ent sellest, kuhu täpsemalt, on Lintlomi sõnul veel vara rääkida.

    Kasahstani-vaidlus jätkub Washingtonis

    Windooril on pooleli kohtuvaidlus Kasahstani Vabariigiga, mis on jõudnud Washingtoni välja.

    Nimelt algatas Windoor Washingtonis Maailmapanga juures asuvas Rahvusvahelises Investeeringuvaidluste Lahendamise Keskuse vahekohtus arbitraažimenetluse Kasahstani Vabariigi vastu, et saada ligi kolm aastat tagasi Stockholmis vahekohtu poolt välja mõistetud 23 miljoni euro suurune hüvitis Kasahstani riigiettevõttelt.
    Lintlom sõnas, et Kasahstani-vaidluses Washingtonis suuremaid edasiminekuid toimunud pole. Möödunud aasta detsembrikuu seisuga on asi võetud menetlusse, otsuse saamiseni võib kuluda aga aastaid.
    See pole Windoori esimene kohtuvaidlus. Nii on Windoor kaevanud kohtusse KredEx Krediidikindlustuse. Kohtuvaidlus puudutas 2014. aasta detsembris tühistatud krediidikindlustuslepingut ning käis kindlustushüvitise maksmise kohustuse üle. Windoor nõudis KredEx Krediidikindlustuselt ligi 14 miljoni euro maksmist. 2017. aasta mais jõudis Kredexi ja Windoori vaheline vaidlus Riigikohtusse, mis jättis hagi menetlusest välja.

    Windoori majandustulemused

    Windoori käive on viimasel kolmel aastal jäänud 4,2 ja 4,6 miljoni euro vahemikku.

    2015. aastal oli ettevõte 278 euroga kahjumis, aasta hiljem oli kahjum suurem kui 830 000 eurot. 2017. aastal oli Windoor 87 000 euroga kasumis.

    2016. aasta lõpu seisuga oli Windooril majandusaasta aruande põhjal 4,48 miljoni euro jagu kohustusi, millest pikaajalised laenukohustused olid 2,58 miljonit eurot. 2017. aasta lõpuga oli ettevõttel 3,8 miljoni euro jagu kohustusi, pikaajaliste laenukohustuste maht jäi pea samasse suurusjärku.

    Allikas: Windoori majandusaasta aruanded

  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.