Kristjan Pruul • 18. märts 2019 kell 13:37

Rahapesu probleemid kuhjuvad Hollandi ING kohal

Itaalia keskpank keelas Hollandi ING pangal Itaalias uute klientide vastuvõtmise  Foto: Scanpix

Möödunud aastal rahapesuvastaste meetmete eiramise eest hiigeltrahvi saanud ja tänavu Troika rahapesulaga uuesti esile kerkinud Hollandi panka ING kimbutavad probleemid üle Euroopa: nüüd keelas Itaalia neil rikkumiste eest uute klientide vastuvõtmise.

ING Italia panga tegevuse kohta on menetluse algatanud Milano prokuratuur, kirjutas Itaalia ärileht Il Sole 24 Ore. Hollandlased jäid ametivõimude radarile pärast Itaalia keskpanga inspektsiooni, mille järel keelas keskpank uute kontode avamise. Inspektorid tuvastasid, et panga rahapesuvastased meetmed jätavad soovida.

Nüüd uurib Itaalia, kuidas sai INGs avatud kontodest võimalus kurjategijatele, kes tegelesid internetikelmustega üle kogu Euroopa. Nimelt müüdi Amazoni või Airbnb vahendusel kaupu ja teenuseid, mille eest maksta paluti otse INGs registreeritud kontodele, selmet kasutada platvormide sisemisi maksesüsteeme. Teenuseid saadud raha eest ei osutatud, kaupu ei edastatud.

ING teatas reedel, et alustab rahapesuvastaste meetmete tugevdamist ning koostab plaani, kuidas Itaalia filiaalis leitud probleemidele piir panna. Pangal on Itaalias 1,3 miljonit klienti. Kuigi hollandlastel on Itaalias ka 33 kontorit, on 96 protsenti klientidest ainult digitaalpanganduse kliendid.

Panga kõneisik Christoph Linke ütles Bloombergile, et nende advokaadid alles uurivad, kas Itaalias on uurimine avatud või mitte. ING aktsia hind langes Amsterdami börsil uudiste peale esimese hooga 3,5 protsenti ja stabiliseerus 2,3 protsendil.

Alles eelmisel aastal tuli pangal Hollandi võimudele maksta 775 miljoni euro suurune trahv ja panga finantsjuht Koos Timmermans kaotas töö. Siis selgus, et panga kaudu olid erinevad ettevõtted, sealhulgas üks Kariibi mere piirkonnas asuv pesutootja ja Venemaa telekomiettevõte, tegelenud sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva rahapesuga ja altkäemaksu maksmisega.

Vene VimpelCom maksis Usbekistani presidendi tütrele aastate jooksul 55 miljonit eurot altkäemaksu, üks Curacaos registreeritud naistepesu tootja jäi vahele arvatava 150 miljoni eurose rahapesuga ning Surinames registreeritud ühemehefirma on saanud süüdistuse 9 miljoni euro suuruses rahapesus.

Ka märtsi alul avalikustatud niinimetatud Troika rahapesula skandaalis sai ING ühes teise suure Hollandi pangaga RBS kõvasti räsida, siis langes ING aktsia hind 3 protsenti. Troika skandaalis oli ING samuti keskmes, selles kasutati ära panga Moskva filiaali, mille kontodele tehti sadades miljonites eurodes ülekandeid investeerimispanga Troika kontodelt. Panga Belgia filiaal oli jälle koht, kust raha liikus edasi Leedu Ukio panka.

Hetkel kuum