Äripäev • 19. märts 2019 kell 9:58

Konkurentsiamet uurib Linnamäe kinnisvaraportaalide tegevust

Konkurentsiamet alustas 4. märtsil järelevalvemenetlust Postimehe Gruppi kuuluvate kinnisvaraportaalide KV ja City24 tegevuse uurimiseks, et selgitada välja, kas erinevate ettevõtete kaudu ühele omanikule kuuluvad portaalid on kuritarvitanud monopoolset seisundit.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.  Foto: Andres Haabu

Eesti kinnisvarabürood Pindi Kinnisvara, Uus Maa, Domus Kinnisvara, CKE Kinnisvara ning väiksemaid kinnisvarabüroosid esindav Vesper Kinnisvara esitasid jaanuaris konkurentsiametile taotluse algatada Eesti Meedia gruppi kuuluvate kinnisvaraportaalide KV ja City24 taga peituvate ettevõtete AS Kinnisvaraportaal ja OÜ AllePal suhtes järelevalvemenetlust seoses ligi neljakordse hinnatõusuga viimase kahe aasta jooksul.

"Teavitasime viimaseid (kinnisvaraportaale KV.ee ja City24.ee -toim) 4. märtsil menetluse alustamisest koos nõudega esitada omapoolsed selgitused," selgitas konkurentsiameti avalike suhete juht Maarja Uulits. Ta lisas, et menetlus on veel algusjärgus ja amet pole veel lõplikke seisukohti kujundanud. "Tegemist on järelevalvemenetlusega, mille võimalikuks väljundiks on ettekirjutus," märkis Uulits.

"Menetluse eesmärgiks on selgitada, kas kõne all olevad portaalid omavad turgu valitsevad seisundit ning kui omavad, siis kas nende poolt viimasel ajal läbi viidud hinnatõusud ning teatud XML formaadis ühenduse kasutamisele seatud piirangud on seaduslikud," ütles Uulits.

Teisalt ei soovinud Uulits spekuleerida, kuidas võib menetlus mõjutada Margus Linnamäe plaani müüa ära Balti riikide kuulutusteportaalid.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul tõstsid kv.ee ja city24.ee kinnisvarakuulutuste avaldamise hindu lühikese aja jooksul ligikaudu neli korda, kusjuures hinnad hakkasid tõusma niipea, kui Postimees Grupp (endine Eesti Meedia) omandas mõlemas firmas 100protsendilise osaluse.

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse liikme Kaie Kass-Agcay hinnangul kasutavad portaalid oma turgu valitsevat seisundit ära tänaseni. „Lisaks hinnatõusule on meil ka väga keeruline saada objektiivset statistikat portaalide külastatavuse kohta – kui seni oleme lähtunud portaali tasuvuse hindamisel Gemiuse sõltumatut statistikast, siis alates märtsi algusest ei kuva KV ja City24 enam seal oma andmeid.“

Hetkel kuum