Äripäev • 24. märts 2019 kell 12:07

Eesti paistab silma tööjõukulu kasvuga

Ehitajad Tallinnas. Euroopa Liidus kasvas eelmise aasta neljandas kvartalis ehituse valdkonnas tööjõukulu tunni kohta 2,8 protsenti.  Foto: Andras Kralla

Eestis kasvas eelmise aasta lõpus tööjõukulu Euroopa Liidu ühes kõige kiiremas tempos, selgub Eurostati andmetest.

Eurostati värskelt avaldatud andmed võrdlevad, kuidas muutus tööjõukulu tunni kohta 2018. aasta neljandas kvartalis võrreldes eelnenud aasta neljanda kvartaliga.

Selgub, et Euroopa Liidu riikide arvestuses kasvas tööjõukulu töötunni kohta kõige rohkem Rumeenias, kus kasv oli 13,1 protsenti. Järgnesid Läti 11,8 protsendiga, Portugal 10,3 protsendiga, Leedu 10,2 protsendiga ja seejärel juba Eesti 8,5 protsendiga.

Ainuke riik, kus tööjõukulu töötunni kohta vähenes, oli Malta -0,5 protsendiga.

Kogu euroalal kasvas tööjõukulu töötunni kohta kõnealuses võrdluses 2,3 protsenti ja kõigis Euroopa Liidu riikides kokku 2,8 protsenti.

Tööjõukulu koosneb palgakulust ja muudest kuludest, näiteks maksud. Eestis kasvas palga osa 8,8 protsenti ja muud komponendid 7,6 protsenti. Euroalal tervikuna kasvas palga osa 2,3 protsenti ja muud komponendid tööjõukulust 2,4 protsenti. Kõigi Euroopa Liidu riikide arvestuses aga oli palgakulu kasv neljandas kvartalis 3 protsenti ja muud komponendid kasvasid 2,2 protsenti.

Valdkondade kaupa vaadates kasvas euroalal tööjõukulu töötunni kohta tööstuses 1,9 protsenti, ehituses 2,4 protsenti ja teenustes 2,5 protsenti. Kõigi Euroopa Liidu riikide arvestuses kasvas tasu tööstuses 2,4 protsenti, ehituses 2,8 protsenti ja teenustes 2,8 protsenti.

Hetkel kuum