Äripäev • 26. märts 2019 kell 14:37

Europarlament kiitis heaks vastuolulise autoriõiguste direktiivi

Vaidlused uue autoriõiguste direktiivi üle said alguse juba 2013. aastal.  Foto: VINCENT KESSLER, Reuters/Scanpix

Täna kiitis europarlament heaks vastuolulise autoriõiguste direktiivi häältega 348 poolt, 274 vastu. Direktiiv on tekitanud vastandlikke arvamusi tehnoloogiahiidudes, loomeinimestes ja internetiõiguste eest kaitsjate seas.

Direktiiv kohustab internetiplatvorme vastutama sisu eest, mida kasutajad üles laadivad, välja arvatud teatud erandite puhul. Direktiivi üks eesmärke on sundida Google'it, Youtube'i, Facebooki ja teisi suuremaid platvorme tasuma artistidele ja ajakirjanikele nende töö kasutamise eest õiglast tasu.

Erijuhtumina käsitletakse idufirmasid. Väiksemad nõuded rakenduvad platvormidele, mis on loodud vähem kui kolm aastat tagasi, mille käive on väiksem kui 10 miljonit eurot ning mille keskmine kuukülastajate arv on väiksem kui 5 miljonit inimest.

Kui direktiiv saab ka liikmesriikide heakskiidu, on riikidel 2 aastat aega selle seaduse rakendamiseks.

Eelmise aasta juunis lükati direktiiv europarlamendis tagasi. Eesti Vikipeedia kogukond avaldas siis oma veebilehel kavandatava direktiivi kohta teravat kriitikat, märkides, et selle asemel, et nüüdisajastada autoriõigust ja tagada kõigile netikasutajatele infoühiskonnas osalemise võimalus, ähvardab direktiiv piirata vabadusi ja ligipääsu internetile.

Hetkel kuum