Äripäev • 30. aprill 2019 kell 12:53

ID-kaartide tootja otsib abi riigikohtust

Gemalto tootis Eestile ID-kaarte ligi 15 aastat, kuid alates 2017. aastast tulevad ID-kaardid uue ettevõtte kaudu.  Foto: Erik Prozes, Postimees/Scanpix

Eesti ID-kaartide tootja Gemalto AG esitas esmaspäeval riigikohtule kassatsioonikaebuse ID-kaartide hankevaidluses, paludes tühistada politsei- ja piirivalveameti otsus tunnistada teine ettevõte hanke võitjaks.

Pärast Gemalto 15 aasta pikkust tööd Eesti ID-kaartide valmistamisel tunnistas politsei- ja piirivalveamet 2017. aastal hanke uueks võitjaks Prantsusmaa ettevõtte Idemia France SAS. Gemalto palub tühistada sõlmitud lepingu ning politsei- ja piirivalveameti otsuse tunnistada Idemia hanke võitjaks.

Mitu hagi korraga

Gemalto on Eestis tuntud ID-kaartide turvaaugu teemaga seoses. Praegu käib politsei- ja piirivalveamet Gemaltoga kahes asjas kohut ja ühtlasi on Gemalto kohtusse kaevanud ka politsei- ja piirivalveameti.

Politsei- ja piirivalveamet kaebas möödunud septembris ID-kaardi tootja Gemalto kohtusse ning nõuab leppetrahvide määramist 152 miljoni euro ulatuses sama aasta mais avalikuks tulnud privaatvõtmete väljaspool kiipi genereerimise pärast.

Kuu hiljem esitas Gemalto omakorda hagi politsei- ja piirivalveameti vastu seoses lepingueelsete läbirääkimiste pahauskse katkestamisega.

Veel paar nädalat hiljem esitas politsei- ja piirivalveamet kohtule uue hagiavalduse selle eest, et viimane jättis möödunud aasta sügisel teatavaks saanud ID-kaartide turvariskist teavitamata. Hagiavalduses nõuab amet leppetrahvi ja viivist kokku ligi 300 000 eurot.

Hetkel kuum