• Jaga lugu:

  Raadiohommikus: Vene gaasist ning kinnisvara- ja laenuturust

  Eesti Kaubandus-Tööstuskoja tegevjuhi Mait PaltsFoto: Liis Treimann

  Teisipäevases raadiohommikus küsime, mis saab edasi, kui Vene gaas saab otsa. Vene maagaasi import Baltikumi näitab katkemise märke, sest ühelt poolt nõuab Putini režiim, et tarnitava gaasi eest tasutaks rublades. Teisalt nõuab avalikkus üha tugevamalt Vene gaasist loobumist.

  Siiski pole Vene ühe peamise rahakraani kinni keeramine lihtne, sest Eesti Kaubandus-Tööstuskoja hinnangul tooks see kaasa suure kriis tööstussektorites.
  Kes võivad pihta saada ja kuidas neid tööstusi aidata? Sel teemal arutleme Eesti Kaubandus-Tööstuskoja tegevjuhi Mait Paltsiga.
  Samuti räägime olukorrast kohalikul kinnisvara- ja laenuturul Luminori peaökonomisti Lenno Uuskülaga ning küsime Riigikantselei situatsioonikeskuse nõunikult Marek Kohvilt, kui hästi on varjendid kaitsnud ukrainlasi.
  Teisipäeva hommikul äratavad teid saatejuht Allan Rajavee ja uudistetoimetaja Rivo Sarapik.
  Saatepäev jätkub viie saatega:
  10.00–11.00 "Kõik ärikinnisvarast". Geotehniliste inseneritöödega tegeleva Uretek Balticu juhatuse liige Roman Reiner-Latõšev tutvustab saates ettevõtte lahendust ehitiste all oleva pinnase ja vundamendi stabiliseerimiseks, mis põhineb geopolümeervaigu õigesse kohta süstimisel. Tolmu- ja müravaba lahendus töötati välja Soomes ligi 50 aastat tagasi ning see lubab põrandate, vundamentide ja pinnase vajumise peatada ilma keeruliste kaevetöödeta ning efektiivselt.
  Saates räägime lisaks veel ehitiste vajumisprobleemide põhjustest ja ka vajumise ennetamisest ning Roman Reiner-Latõšev annab oma hinnangu nii eesti ehituskvaliteedi osas kui ka selgitab, kuidas komplekteerida ja motiveerida inseneridest ning teistest spetsialistidest koosnevat meeskonda.
  Saadet juhib Lauri Leet.
  11.00 - 12.00 "Investor Toomase tund". Investor Toomase tunnis võtavad Äripäeva börsiajakirjanikud Anu Lill, Jaan Martin Raik, Simo Sepp ja Jana Saarkoppel kokku märtsi kuu muutused investor Toomase portfellis.
  Pikemalt vaadatakse peale Tallinna börsi juba väljahõigatud dividendidele, aktsionäride koosolekute otsustele ning uutele börsile tulijatele. Samuti uuritakse kinnisvara turul tekkinud olukorda seoses sõjapõgenike tulvaga ning pööratakse pilk ka erinevatele börsiuudistele Venemaa-Ukraina sõja kontekstis.
  Saatejuht on börsitoimetuse ajakirjanik Jana Saarkoppel.
  12.00 - 13.00 "Nimed müügitahvlil". Kuidas läbi viia keerulist kohtumist paljude osalejatega? Dominate Sales juhtimiskonsultandid Silver Rooger ja Andres Kiviselg võtavad seekordses saates ette ühe keerulise päriselus juhtunud müügikohtumise ja analüüsivad selle üksipulgi läbi.
  Saate käigus saab kuulaja muu hulgas teada, kuidas juhtida keerulist müügikohtumist, milline oskus eristab tippmüüjaid keskmikest ja kuidas pöörata näiliselt keerulised olukorrad oma parimateks abimeesteks.
  13.00 - 14.00Eetris on ehitusuudised”. Saates räägime rajust hinnatõusust ehituses ja ehitajate soovist sõlmitud riigihankelepingute tähtaegu pikendada, raskesti kättesaadavaid materjale lihtsamatel tingimustel asendada ja kokkulepitud hindu tõsta.
  Selgitame, millistel tingimustel on need muudatused võimalikud ning kuidas Riigi Kinnisvara AS tellijana varem sõlmitud lepingute osas Ukraina sõja tingimustes käitub. Samuti räägime lahti rahandusministeeriumi sel teemal koostatud värske juhendi sisu.
  Uurime ka, kuidas hakatakse sõlmima uusi lepinguid, kuidas asutakse nendes ehitushinna indeksi muutusega arvestama ning anname ülevaate, kuidas on läinud ehitushanked, mis välja kuulutatud peale sõja puhkemisest. Lisaks hindame kainelt kui reaalne on oht, et ehitusplatsidel võib töö keeruliste olukordade tõttu päriselt seiskuda.
  Saates on külas Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse esimees Kaupo Kolsar, Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna nõunik Evelin Karindi-Kask ning Riigi Kinnisvara ASi kinnisvaraarenduse direktor Mihkel Mäger.
  Saadet juhib Lauri Leet.
  14.00 - 15-00 "Turismitund". Räägime Ukraina sõjapõgenikest Eestis ja püüame mõista, millised on nende soovid, ootused ja võimalused. Arutleme võimaluste üle, kuidas kohalikud turismiettevõtjad saaksid põgenike integreerimisel abiks olla ja mis juhtub siis kui integratsiooniga ei tegeleta.
  Räägime ka sellest, millised meeleolud valitsevad praegu Ukrainas ja kui ohutu on seal erinevates piirkondades praegu ringi käia. Oma hiljutisest reisist Ukrainasse ja varasematest reisidest kriisipiirkondadesse räägib Tallinna Ülikooli õppejõud Mart Reimann ning Ukraina inimeste mõttemaailma ja kogemust Eestis aitab avada muusik ja folkansambli Svjata Vatra solist Ruslan Trochinskyi.
  Saadet juhib Gregor Alaküla.
  Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.
  Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit: https://www.aripaev.ee/raadio/otse
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Doris Põld: kas riik sunnib tööandja mulle voodisse?
Seadusemuudatus, millega tööandjal tekiks kohustus kujundada töötajate kaugtöö töökohad, tooks täiesti kasutu administratiivse jändamise ning segaks kümnete või sadade tuhandete inimeste elu, kirjutab Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu tegevjuht Doris Põld.
Seadusemuudatus, millega tööandjal tekiks kohustus kujundada töötajate kaugtöö töökohad, tooks täiesti kasutu administratiivse jändamise ning segaks kümnete või sadade tuhandete inimeste elu, kirjutab Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu tegevjuht Doris Põld.
Fedi intressimäärade tõstmise plaan hämmeldas Aasia turge
USA Föderaalreservi koosolekul toetati otsust juunis ja juulis tõsta intressimäärasid poole protsendipunkti võrra, Aasia aktsiaturud reageerisid infole ebastabiilse kauplemisega.
USA Föderaalreservi koosolekul toetati otsust juunis ja juulis tõsta intressimäärasid poole protsendipunkti võrra, Aasia aktsiaturud reageerisid infole ebastabiilse kauplemisega.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Verstoni juht taristuehitusest: mitmel projektil on röögatud miinused
Praegu on taristuehituses maru keeruline majandada ja portfellis on praegu ka mitmeid projekte, millel on röögatud miinused, rääkis Verstoni juht Veiko Veskimäe Äripäeva raadio hommikuprogrammis.
Praegu on taristuehituses maru keeruline majandada ja portfellis on praegu ka mitmeid projekte, millel on röögatud miinused, rääkis Verstoni juht Veiko Veskimäe Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.