Artikkel
 • Jaga lugu:

  Raadiohommikus: USA tõstab intresse, Venemaa kogub sõjaväge ja hüvasti, koroona!

  Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Kalle Laanet kommenteerib hommikuprogrammis Venemaa tänast otsust kuulutada välja osaline üldmobilisatsioon.Foto: Andras Kralla

  Äripäeva raadio hommikuprogrammis vaatame üle, kuidas reageeris maailm Venemaa presidendi Vladimir Putini otsusele viia riigis läbi osaline mobilisatsioon. Mida see meile tähendab ja milliseid arenguid võib tuua kaasa Ukraina rindel, selgitab riigikogu riigikaitsekomisjoni liige, endine kaitseminister Kalle Laanet.

  Kuidas mõjutab maailmamajandust ja meid USA föderaalreservi intressitõus? Milline on Eesti ettevõtete seis värskete majandusprognooside valguses? Kas inflatsioon annab järele? Stuudiosse tuleb LHV panga juhatuse liige, ettevõtete panganduse juht Indrek Nuume. Lisaks kuuleme temalt, mida põnevat räägiti ja millised meeleolud valitsesid Helsingis Nordic Business Forumil.
  Föderaalreservi intressiotsuse järelkaja ja sellest tulenevaid arenguid jälgib tähelepanelikult ka Investor Toomas. Mida investoril tasub kõrva taha panna ja kuidas edasi minna? Stuudiosse tuleb Äripäeva börsitoimetuse juht Juhan Lang, kellega räägime ka Investor Toomase investeerimiskonverentsist, mis tõotab 21. jaanuaril 2023 tuua kokku enam kui tuhat külalist.
  USA president Joe Biden kuulutas koroonapandeemia lõppenuks. Eestis on viroloogia asjatundjate suust kõlanud nii manitsusi kui tõdemus, et koroona on nüüd samaväärne gripiga. Uurime teadusnõukoja juhilt, Tartu Ülikooli rakubioloogia professorilt Toivo Maimetsalt, kas maailmas 6,5 miljonit inimelu nõudnud COVID on nüüd viirus nagu iga teine ja mida selle teadmisega peale hakata.
  Hommikuprogrammi veavad saatejuht Neeme Korv ja uudistetoimetaja Kristjan Kurg.
  Saatepäev jätkub viie saatega:
  10.00-11.00 "Sisuturundussaade". Räägime tarbimisega seotud muutustest ja trendidest ning sellest, kuidas need nõuavad muutusi ka tootmiselt. Lahendusest, mis toovad tööstustesse innovatsiooni ja võimaldavad muuta tootmisprotsesse kordades tõhusamaks, räägivad saates PLM Groupi Balti ärijuht Dmitri Aleksandrov ja ettevõtte tarkvarainsener Sander Kallissaar. Saadet juhib Mai Kroonmäe.
  11.00-12.00 "Globaalne pilk". Seekord tuleb juttu Vene majandusest ja Lääne sanktsioonide mõjust sellele. Arutleme Venemaa eksperdi Raivo Varega, mis on saanud Venemaalt lahkunud Lääne firmade varadest ning missugused on Venemaa „asendused“ neile. Räägime ka turismisektorist, kust selgub nii mõndagi üllatavat, ning mõistagi arutleme tulikuuma energeetikasektori üle. Muuhulgas selgitame välja, miks just naftasektorist ähvardab Venemaale tulla valus löök. Saadet juhib Pille Ivask.
  12.00-13.00 "Kinnisvaratund". Kuidas ärikinnisvaras kõrvalkuludelt kokku hoida ning energiakriisis toime tulla? Külas on NEWSECi Eesti juht Janek Hintsov ning LHV pensionifondide kinnisvarainvesteeringute juht Rait Riim.
  Kas ärihoonete üürnikud on valmis küttekulude alandamise nimel ruumi temperatuuri alandama? Milliseid soovitusi haldurid temperatuuri suhtes praegu jagavad? Samuti räägime, kuidas saada tõhusalt tööle ventilatsioonisüsteem, kuidas rajada päikeseparki ning ka sellest, millised on büroopindades üürihinnad ja kuhu need liiguvad.
  Saadet juhib Lauri Leet.
  13.00-14.00 "Tehnoloogiakompass". Räägime riigi, eraettevõtete ja teadusasutuste koostööst. Arutleme selle üle, miks on koostööd endiselt nõnda vähe ning kes ja mida peaks tegema selle suurendamiseks. Juttu tuleb juba toimivatest koostöönäidetest ja sellest, kuidas need on ettevõtetele kasu toonud.
  Külas on tehisintellekti ja küberturbe ekspert Marily Hendrikson MKM-ist ja Teliast Margus Vaino, kes juhib seal suurkliendi segmendijuhtimise osakonda. Saadet juhib Gregor Alaküla.
  15.00-16.00 "Investeerimisportfell 2030". Uue investeerimis- ja kauplemisteemalise saatesarja avasaates on külas investor ja kaupleja Kristofer Vähi. Lisaks oma portfelli haldamise le finantsturgudel on Kristoferil juba varajasest noorusest institutsionaalne kogemus aktsiaanalüütiku, toorme derivatiivide spetsialisti ja erinevate varaklasside riskihalduri rollis.
  Saates tuleb juttu Kristoferi investeerimis- ja kauplemisportfellist ning põhimõtetest ja tehnikast, mida ta oma portfellide haldamisel kasutab. Räägime ka hetke turutrendidest ja võimalikest makromajanduse väljavaadetest tulevikus. Saadet juhib Markus Tamm.
  Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.
  Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ühel väikeettevõtete universaalteenuse murel puudub endiselt lahendus
Mikro- ja väikeettevõtetele universaalteenus tuleb, tõenäoliselt samasuguse hinnaga nagu praegu kodutarbijatele, aga kuidas seda kõigile väikeettevõtetele pakkuda, seda lahendust poliitiliselt leitud veel ei ole.
Mikro- ja väikeettevõtetele universaalteenus tuleb, tõenäoliselt samasuguse hinnaga nagu praegu kodutarbijatele, aga kuidas seda kõigile väikeettevõtetele pakkuda, seda lahendust poliitiliselt leitud veel ei ole.
Ramon Rask: tuhanded väikeettevõtjad võivad jääda universaalelektrita Kiiruga tehtud seadus tuleb korda teha!
Elektrienergia universaalteenus ei pruugi olla praeguse seaduse teksti tõttu kõigile mikro- ja väikeettevõtjatele võrdselt kättesaadav, kirjutab advokaadibüroo Rask partner ja vandeadvokaat Ramon Rask.
Elektrienergia universaalteenus ei pruugi olla praeguse seaduse teksti tõttu kõigile mikro- ja väikeettevõtjatele võrdselt kättesaadav, kirjutab advokaadibüroo Rask partner ja vandeadvokaat Ramon Rask.
Cleveron Mobility käivitas pilootprojekti ühe Leedu suurima jaemüüjaga
19. septembril käivitas Cleveron Mobility Leedus oma autonooomsete sõidukitega CLEVON 1 kojuveoteenuse pakkumise pilootprojekti koostöös Leedu jaemüüjaga IKI.
19. septembril käivitas Cleveron Mobility Leedus oma autonooomsete sõidukitega CLEVON 1 kojuveoteenuse pakkumise pilootprojekti koostöös Leedu jaemüüjaga IKI.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kaitseväe luurekeskuse ülem: Venemaa saab tõenäoliselt 350 000 sõdurit kokku
Venemaa mobilisatsioonist rääkides käib läbi mitmeid numbreid – kas mobiliseeritakse 350 000 inimest või 1,2 miljonit. Tõenäoliselt saadab Venemaa sõdurid rindele kolmes jaos, ütles kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Venemaa mobilisatsioonist rääkides käib läbi mitmeid numbreid – kas mobiliseeritakse 350 000 inimest või 1,2 miljonit. Tõenäoliselt saadab Venemaa sõdurid rindele kolmes jaos, ütles kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Septembri elektri börsihind kukkus kolmandiku
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.

Olulisemad lood

Evelyn Sepp vahetas bürootöö aedniku oma vastu
Pikki aastaid poliitikas tegutsenud Evelyn Sepp tegi mõne aja eest elus kannapöörde ning asus õppima Hiiumaa ametikoolis linnaaedniku erialal. Täna on tal diplom taskus, kuid õppimine jätkub maastikuehituse valdkonnas, kirjutab septembrikuu Äripäeva Sisustaja.
Pikki aastaid poliitikas tegutsenud Evelyn Sepp tegi mõne aja eest elus kannapöörde ning asus õppima Hiiumaa ametikoolis linnaaedniku erialal. Täna on tal diplom taskus, kuid õppimine jätkub maastikuehituse valdkonnas, kirjutab septembrikuu Äripäeva Sisustaja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.