Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Miks eelistada teraskatust?

    Foto: Maber OÜ

    Teraskatusel on teiste materjalide ees mitmeid eeliseid: esiteks on katusel minimaalselt jätkukohtasid, sest kogu katuse pikkuses paigaldatakse pikk paan harjast räästani, teiseks läheb plekkprofiili paigaldus kordades kiiremini ja soodsamalt ning kolmas oluline eelis on minimaalne hooldusvajadus. Lähemalt räägib teraskatuste müüja ja paigaldaja Maber OÜ müügijuht Raido Laos.

    Plekk-katuse paigalduskiirus kordades kiirem kivi- ja eterniitkatuse paigaldamisest, tänu millele tuleb katuse paigalduse ruutmeetri hind teistest materjalidest soodsam.

    Teraskatuseid on laias laastus nelja profiili: trapets-, klassik-, kivi- ja valtsprofiil. Kuigi toormaterjal on neil kõigil üks ja seesama, on kõige soodsam ja levinuim klassikprofiil, kõige kallim aga käsitööna valmiv valtskatus, mida hüütakse ka kui katuste Mercedes. Kiviprofiil on tänapäeval kaugelt vaadates juba täiesti identne naturaalse kivi profiiliga, andes kivikatust armastavale inimesele võimaluse saada oma majale ka teraskatuse puhul kivisarnane katus. Kiviprofiili on mõistlik kasutada katuste puhul, mille viilupikkus ei ületa 8 meetrit, sest liiga pikk plekiprofiili paan võib katusele tõstes välja venida ning jääda inetult lokkima. Ja viimast – trapetsprofiili – kasutatakse kõige rohkem abihoonete puhul.
    Nagu öeldud, on teraskatusel võrreldes teiste materjalidega mitmeid eeliseid. Kuna katuse profiili saab kogu katuse lõikes panna ühe pika paanina, puuduvad seal jätkukohad ning seega ei saa tuuled, tormid ja sademed kuskilt katuse alusmaterjalile ligi kurja tegema. Ka korstna lähedalt tõmbavad katusekruvid pleki väga korstna lähedale ning oht vee sissepääsemiseks on väiksem.
    Samuti on plekk-katuse paigalduskiirus kordades kiirem kivi- ja eterniitkatuse paigaldamisest, tänu millele tuleb katuse paigalduse ruutmeetri hind teistest materjalidest soodsam. Ja kolmas eelis on muidugi hooldus: talvel libiseb lumi libedalt plekilt ise maha ega pea teostama lumetõrjet, mis omakorda säästab katusekonstruktsiooni lisaraskuse kandmisest.
    Oma kaalult ruutmeetri kohta on teraskatus kerge, kaaludes vaid umbes 4 kilogrammi ruutmeetri kohta, mis on oluliselt vähem kui kivi- või eterniitkatustel. Seega ei pea katusekonstruktsioon olema nii tummine. Ja viimasena võiksime kummutada ka müüdi, et plekk-katus koliseb rohkem kui teised katused: tegelikkuses pannakse tänapäeval pleki alla nii head summutusmaterjalid, et sealt kostab läbi vaid tugevam rahe ja äikesevihm samamoodi nagu seni vaiksemateks katusteks peetud eterniit- ja kivikatuste puhul. Tähtis on, et katus oleks paigaldatud nõuetekohaselt ja piisavalt tugevalt.
    Foto: Maber OÜ

    Vastupidav ja ilmastikukindel

    Erinevad visuaalsed lahendused

    Kiire ja soodne paigaldus

    Peaaegu hooldusvaba

    Kaalult kerge ehk ei tekita kandekonstruktsioonidele lisakoormust

    Mida jälgida ehitaja valikul ja lepingu sõlmimisel?
    Katusevalik toimub harilikult arhitekti ja projekteerija koostöös. Kui valituks on osutunud teraskatus, tuleks teha päring katuseehitajale, jälgides seejuures, et katuseehitaja pakuks terviklahendust ehk nii katuse alusmaterjalide kui ka katte tarnet ja paigaldust. Hea oleks, kui katuseettevõttel oleks leping kohalike tootjatega, sest siis saab materjalide hind olema kindlasti soodsam kui eraisiku ostu puhul.
    Saadud pakkumise puhul on oluline, et see oleks võimalikult põhjalik: liistud, kruvid, vihmaveesüsteemi detailid, katusematerjal, tuulekastid jne. Esimesel pilgul võib see tunduda kliendile pikk ja segane, kuid kokkuvõttes on niimoodi lihtsam aru saada, mille eest makstakse. Samuti on just see pakkumine edaspidiseks dokumendiks, mis kinnitab, et ehitaja töö on näiteks paigaldada ka tuulekastid. Põhjalik ja läbipaistev pakkumine näitab tellijale algusest peale partneri ausust ning suurendab tema usaldusväärsust.
    Esimene pakkumine tehakse tavaliselt projekti põhjal ning ehitajal ei ole vaja enne tellimuse kinnitamist reaalselt ehitusobjektile tulla. Väga tähtis on allkirjastada ka tellimus ja töövõtuleping, et tellijal oleks hilisemalt olemas piisavalt materjale ning oleksid ametlikult fikseeritud ehituse algus- ja lõppkuupäevad. Materjalide ja töö eest tasumine võiks samuti ideaalis käia etapikaupa, näiteks ettemaks 40%, vaheetapina 40% ja objekti üleandmisel 20%. Kindlasti ei tasu ette maksta 100% tööde ja materjalide raha.
    Milliste tehniliste nüanssidega tasub katusepaigalduse juures kursis olla?
    Kui tööde tellijal ehitusalast haridust pole ja puudub ka huvi ehitust samm-sammult jälgida, on loomulikult mõistlik palgata töödele ehitusjärelevalve. Tema aitab lahti rääkida kõik sõlmed ja juhtida nii tellija kui ka tööde teostaja tähelepanu olulistele tehnilistele nüanssidele. Muidugi pole järelevalveteenus tasuta, kuid moodustab kogu hoone ehitusmaksumusest tühise osa ja väldib hilisemaid konflikte.
    Kindlasti on aga hea ka tellijal endal olla kursis erinevate teraskatuse ehitamisel oluliste nüanssidega. Teraskatuse paigaldaja töö algab fermidest ülevalpool aluskatte paigaldusega. See on väga oluline katuse osa, kuna kevadel ja sügise tekib plekk-profiilide alla kondensatsioonivesi, mis peab saama mööda aluskatet maha voolata. Vastasel juhul jookseb see vesi soojustusse või hoone kandekonstruktsioonidesse ja võib tekitada pikemas perspektiivis palju pahandust.
    Aluskatte peale käib piki sarikat tuulutusliist, mis tagab, et tuulekastist jõuab tuul katuse- ja kattematerjali vahele ning tuulutab seda. Tänapäeval on olemas nii hingav aluskate, mis toimib nii tuuletõkke kui ka aluskattena ega vaja lisaks tuuletõkkeplaati. Sellise materjali võib lisada vastu soojustust. Kui majale on tulemas aga kütmata pööning, kasutatakse enamasti mittehingavat alusmaterjali, mida ei tohi vastu soojustust asetada, sest sel juhul imab soojustusmaterjal kogu tekkiva üleliigse niiskuse endasse.
    Roovmaterjalina soovitatakse kasutada 25 x 100 mm (alla meetrise vahega sarikate puhul) või 32 x 100 mm materjali (üle meetrise vahega sarikate puhul). Kuna aga nende kahe materjali hinnavahe on suhteliselt olematu, võiks majaomanik jälgida, et ehitaja kasutaks paksemat materjali, mis annab katusele parema jäikuse ja tugevuse. Roovmaterjali paigaldus muide on erinevate profiilide lõikes erinev: klassikprofiili puhul peab jääma all räästas 0,5 meetri jagu ning mõlemal pool harja pool meetrit täislaudist, katuse keskel peab roovisamm olema katusekaldest sõltuvalt umbes 100–200 mm. Kiviprofiil nõuab aga 350 mm sammuga roovmaterjali paigaldamist. Kõige nõudlikum on roovi tasapinna suhtes klassikprofiil, millelt jääb pisimgi lohk visuaalselt näha.
    Kokkuvõttes võib öelda, et kui alustööd on korrektselt paigaldatud, kulub keskmise ehk 150–200 m2 suuruse katusepinnaga eramajale katusematerjali paigaldamiseks koos liistprofiilidega umbes viis tööpäeva. Just liistprofiilide sidumine katusekattematerjaliga annab maja katusele lõpliku viimistluse, kusjuures liistprofiilid valmistatakse sileplekist vastavalt objekti sõlmedele, korstnatele jms, sest iga maja katus on kokkuvõttes veidi erinev.
    Millal on katus lõplikult valmis?
    Uue maja puhul kuuluvad katuseehitamise projekti ka turvatooted, kusjuures osad neist on olulised majale hilisemalt kasutusloa saamisel.
    Näiteks peab lumetõke olema õigesti paigaldatud, et see püüaks kinni hooga katuselt alla tuleva lume katuseakende kohal ja paikades, kus lumi võib tekitada kahju inimestele või varale. Samuti peab igal majal olema katuseredel pääsuks korstna juurde, kui just hoonel pole luuki katuses. Kuna redeli pealt on raske korstnat hooldada, oleks hea paigaldada korstnapühkija jaoks katusesild. Hiljem on selliseid lisasid alati kallim ja keerukam juurde lisada.
    Väga oluline on ka hoone vihmaveesüsteem, mida müüakse nii kandilise kui ka ümarana. Levinumad on siiski ümartorud, aga kujust tähtsam on valida kvaliteetne materjal, mis ei lähe rooste ja oleks seest korralikult värvitud. Vihmaveesüsteem saab pidevalt vett ja peab vastu pidama eri temparatuuridel, mistõttu peab see olema ka korralikult ja õigesti paigaldatud. Näiteks ühe vihmaveetoru pikkus võiks jääda alla 10 meetri ning neid ei tasu näiteks planeerida trepi kõrvale, kus vesi pidevalt treppi märjaks pritsib. Jälgige, et teie vihmaveesüsteemi oleks garantii, mis parimate tootjate puhul ulatub koguni 20 aastani. Odavamate garantiita vihmaveesüsteemide ja kvaliteetsemate vihmaveesüsteemide hinnavahe ei ole kogu maja projekti arvestades sugugi suur, jäädes 15–20% kanti.
    Mida rohkem on tellijal küsimusi ja mida rohkem ta oma projekteerijalt ja ehitajatelt küsib, seda selgema pildi ta oma tulevasest kodust ette saab. Kui aga teenuse osutaja ei tekita usaldust, tasub alati uurida ka muid pakkumisi. Maja ehitatakse kord elus, mistõttu on oluline ajada taga kvaliteeti ning kvaliteetsete lahenduste eest pisut rohkem maksta, sest hilisemad ümbertegemised lähevad alati kallimaks.
    Foto: Maber OÜ
    Maber OÜKodumaiste teraskatuste tootjate ametlik edasimüüja Maber OÜ põhitegevus on nii katusematerjali ja -tarvikute müük kui ka katusetööd, mida teostatakse üle Eesti. Meeskonda kuuluvad oma ala spetsialistid, kel on üle 10 aasta kogemust. Katusematerjalidena pakub Maber trapetsprofiile, kiviprofiile, klassikprofiile, valtsprofiile, sileplekki, turvatooteid ja alates 2017. aastast toob ettevõte maale katusekruve ja ümarat vihmaveesüsteemi.
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
USA aktsiaindeksid jätkasid tippudest allalaskumist
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht „Kuumal toolil“: kes loodavad kiiret taastumist, peavad pettuma
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.