Artikkel
  • Kuula

    Aktsia teekond analüüsist portfelli: kuidas leida ideid ja teha valik

    Investeerimine algab ideest. Kust neid leida? Investorid Miljonineiu, Mihkel Kukk ja Taavi Ilves löövad oma infoallikad letti.Foto: Kaisa Käsper / Liis Treimann / Jake Farra / kollaaž / Äripäev

    Eesti tuntud investorid paljastavad oma saladused aktsiate leidmisel ja valikuotsuste tegemisel. Selgub, et heade aktsiate leidmiseks kasutavad nad podcast’e, screener’eid, artikleid ning muidki allikaid. Oma kogemustest pajatavad investorid Mihkel Kukk, Taavi Ilves ja Miljonineiu.

    Kinnisvarainvestorina miljonäriks saanud Mihkel Kukk, kes ehitab ka aktsiaportfelli, kasutab aktsiaid valides vaatlusnimekirja, kuhu ta on oma investeerimisteekonna jooksul pidevalt ideid lisanud. “Peamiselt on tulnud nimed sinna, kuulates erinevaid podcast’e, ettekandeid või lugedes artikleid. Vahel kasutan ka erinevaid screener’eid (kriteeriumide järgi ettevõtete sõelumise tööriist – toim), et leida huvitavaid asju, mida veidi detailsemalt analüüsida,” kirjeldas ideede ammutamist Kukk.
    Infokanalitest tõi ta välja Finvizi, Yahoo Finance`i ja Äripäeva. “Kuulan erinevaid podcast’e: ,,The Investor’s podcast”, ,,Stacking Benjamins”, ,,Motley Fool Money”, ,,Invest like the Best”,,,Planet Money” ja ,,Rule Breaker Investing”.“ Sügavama huvi korral uurib ta analüütikute arvamusi ja kuulab ettevõtte tulemuste kõnesid, mis on investori sõnul väga hea informatsiooniallikas.
    Kukk sihib aktsiaid otsides jätkusuutliku kasvuga ettevõtteid. “Tavaliselt vaatan üle umbes 10–15 enda jaoks olulist kriteeriumit, kuid üldiselt ei eelda kõigi nende täitmist,” selgitas ta enda investeerimispõhimõtteid. Analüüsi käigus teeb ta endale selgeks, mis on ettevõtte tugevused ja nõrkused, ning seejärel otsustab, kas ettevõtte aktsia on endiselt ostuks ahvatlev.
    Enne ostu vaatab investor pikaajalist hinnagraafikut, sest ta otsib tugevaid ettevõtted, mis suudavad stabiilselt ja pikaajaliselt kasvada. “Vaatan pikaajalist graafikut, et see oleks liikunud stabiilselt alt vasakult paremale üles ehk tõusvas trendis” kirjeldas ta ostuks sobiliku aktsia graafikut ja lisas, et selle ettevõtte portfelli lisamise eelduseks on toodete-teenuste mõningane turueelis, hea juhtimine, investeerimine ja arendamine. Need on investori jaoks olulised kriteeriumid.
    Mihkel Kukk otsib tugevate fundamentaalidega ettevõtteid.Foto: JAKE FARRA
    Liiga kõrge aktsia hind investor Mihkel Kukke ei takista. “Kallis hind üldiselt ei ole minu jaoks ostu välistanud. Kui tegu on hetkel liiga kõrgelt hinnastatud ettevõttega, võtan lihtsalt väiksema positsiooni, et mul oleks suurem huvi ettevõtte tegevusel silma peal hoida ja siis aja jooksul raha juurde lisada.”
    Praegu on investori portfellis kaheksa üksikaktsiat ning kolm ETFi (börsil kaubeldav indeksifond – toim) ning igal kuul tuleb otsustada, mida juurde osta. “Üldiselt proovin hoida mõistlikku hajutatust portfellis ja vähemalt 30% osakaalu ETFides,” tutvustas Kukk oma portfelli sisu.
    Just ajakulukas analüüs on põhjus, miks ta lisab uusi positsioone enda portfelli pigem harva. Samas aitab juba varem tehtud analüüs maandada stressi: “Ma ei pane endale liigset stressi iga ostuga õige valiku tegemiseks, kuna järgmisel kuul on juba võimalik midagi muud osta. Eeldusel, et varasem analüüs oli piisav, peaks suurema vea risk olema üsna minimaalne.”
    Seni on investoril õnnestunud indekseid aktsiaportfelliga ületada, niisiis võib tema aktsiatesse investeerimise strateegiat igati õnnestunuks lugeda.
    Leida tuleb mingi eelis
    Oma hiljutistest ostudest rääkides nimetas Mihkel Kukk jätkuostudest Apple´i ja Google`i aktsiad ning sissemaksed II ja III samba fondidesse. “Lisasin uue positsioonina portfelli Ferrari aktsia, mis jäi silma eelmisel aastal Eestit väisanud Aquamarine Fundi asutaja Guy Spiersi esitlusest. Kahjuks hinna poolest on see pea alati olnud väga kallis, aga nagu varem mainitud, ei lase ma sellel ostu välistada ja hakkan vaikselt positsiooni üles ehitama,” rääkis investor.
    Mihkel Kukk andis investoritele soovituse vaadata lähemalt just enda valdkonda: “Soovitan oma valdkonnas silmad lahti hoida, seal võib olla väike infoeelis, kuna mõistate paremini, mis on hea toode ja mis mitte. Sellest tulenevalt olen ka ise rohkem tehnoloogia fookusega,” selgitas ta ühte head viisi, kuidas uusi aktsiaideid leida.
    Lisaks on tema sõnul oluline leida enda investeerimisstiil. “Kui saad aru, kas otsid pigem kasvu või rahavoogu, siis on ka kergem valikuid teha ja suunda seada,” millele lisaks tuleb investori sõnul hoida avatud meelt, otsida pidevalt uut informatsiooni ja täiendada teadmiseid, sest nii kasvab paremaks investoriks.
    Tarkvarainsener ja investor Taavi Ilves jagab oma teadmisi ka investeerimisüritustel.Foto: Raul Mee
    Peamine kriteerium on see, et saaksin ise ettevõttest aru
    “Paneks südamele, et ostmine on ainult pool rehkendust,” ütles aktsiate ostmise kohta investor Taavi Ilves ja rõhutas, et ostule eelnev kodutöö ning sellele järgnev analüüs on sama tähtsad kui hea aktsiaga portfelli täiendamine.
    Ilves ise uute aktsiate otsimise peale väga palju ei mõtlegi. “Minu investeerimisstrateegia osa ei ole pidevalt uute aktsiate otsimine ja olemasolevate müümine. Pigem hoian valitut positsiooni kauem või ehitan positsiooni üles pikema aja jooksul,” selgitas Ilves oma investeerimisstrateegiat, kuid lisas, et hoiab end uute ideedega kursis küll. Häid mõtteid saab investor nagu möödaminnes: “Enamik ideedest tuleb juhuslikult, näiteks toob mõni sõber või tuttav hea idee lauale või kuuled mõtteid nii kodumaistest kui välismaistest podcast’idest ning vahel ka kellegi blogist või meediaväljaande artiklist.”
    Aktsiate analüüsiks kasutab Taavi Ilves portaale Finviz, Simply Wall St ja Tradingview. Mõtete vahetamiseks toob investor lisaks LHV foorumile välja sarnaste huvidega inimestest koosneva suhtlusringkonna. “Palju mõtteid on tulnud ka sõpruskonnas nendel teemadel arutades ning Finantsvabaduse grupi ja Off The Record Juttude Discordi serveris olevatest aruteludest,” ütles Ilves.
    Investori jaoks on kõige olulisem, et ta saaks ettevõttest ja selle raha teenimisest täielikult aru ning see sobiks ka tema portfelliga. “Kas see valdkond on minu jaoks perspektiivikas ning kas selline ettevõte sobib minu portfelli. Seejärel vaatan kindlasti ettevõtte suhtarve, analüütikute hinnanguid ning tehnilist pilti hinnagraafikult.”
    Seejärel jagab investor Taavi Ilves oma investeeringud kaheks: kas aktsia on spekuleerimiseks või on tegemist pikaajalise investeeringuga. “Kui plaanin ettevõtet hoida pikemalt ja kui positsiooni plaanitud suurus on piisav, siis teen põhjalikuma analüüsi. Lisaks eelnevalt väljatoodule loen läbi ka ettevõtte kvartali- või aastaaruanded, guugeldan analüütikute ja teiste investorite mõtteid ning vahel kuulan ka ettevõtte tulemuste veebiseminare. Ise ma väga põhjalikku väärtusanalüüsi aktsiatele ei tee, kuna pole selles nii osav, pigem usaldan erinevaid tööriistu ja portaale,” selgitas investor, kuidas tema enne ostu aktsiaid analüüsib.
    Sisetunne mängib oma rolli
    Oma sisetunnet usaldab Ilves nii spekuleerimisel kui aktsiate valikul. “Kui ostan aktsia spekuleerimise eesmärgil, siis üleliia palju aega ma analüüsile ei kuluta, vaatan pigem tehnilist pilti ja turusentimenti ning usaldan sisetunnet.” Kui laual oleks kaks aktsiat, siis nende vahel tingimata valima ei pea: “Kui ettevõtted on mõlemad väga head, siis miks mitte panna ühte pool ja teise pool, et hajutada riski. Tavaliselt on siiski nii, et leidub mingi nüanss, mis kallutab valiku ühele poole,” vastas investor küsimusele, mida ta teeks olukorras, kus peab aktsiate vahel valiku langetama.
    Aktsiatest ostis Taavi Ilves viimati Wise`i (WISE) ja Vonovia SE (VNA) aktsiaid, kuid hiljuti jõudis portfelli ka võlakiri: “Viimane suurem ost oli hoopis USA 20aastaste võlakirjade ETF – TLT,” tutvustas ta oma viimaseid oste.
    Ilves soovitab ennast ümbritseda sarnase huviga inimestest: “Kõige kasulikum on ennast ümbritseda sarnaselt mõtlevate inimestega – olgu selleks siis sõpruskond, mastermind-grupp või mõni avalik või kinnine grupp,” ütles ta ja lisas, et nii üheskoos arutades leiab häid ideid. “Puhtalt kellegi Instagrami või meedias välja hõigatud soovituse peale ei tasu siiski kohe oste tegema minna. Probleem on selles, et tihti antakse ostudest teada, aga müükidest mitte,” tuletas Ilves meelde, et iga investor peab ise kodutöö ära tegema ja kedagi enda eest valikuid tegema panna ei ole mõistlik.
    Ilvese sõnul peab investoril olema ka tagavaraplaan juhuks, kui ost ei lähe nii, nagu plaanitud. “Paneks südamele, et ostmine on ainult pool rehkendust. Kui ost on tehtud ja tegu on üksikaktsiaga, siis tasuks sellel ikkagi silma peal hoida. Võib-olla on vaja mingil hetkel teha otsus ja aktsia maha müüa. Olgu selleks siis liiga kehvad tulemused või mingid muud suurenenud riskid või siis on hoopis mõistlik kasumit võtta, see oleneb kõik investori investeerimisteesist,” rõhutas Ilves ka pärast ostu aktsiate jälgimise olulisust.
    Miljonineiu oma nime paljastada ei taha, vaid tegutseb rahatarkuse jagajana pseudonüümi all.Foto: Kaisa Käsper
    Heade pärlite leidmiseks tuleb vaeva näha
    Sotsiaalmeedias Miljonineiuna tuntud investor tõdes, et tema jaoks on uute aktsiate leidmine omaette katsumus. “Uute aktsiate leidmine on minu jaoks vist siiani kõige keerulisem osa, sest n-ö heade pärlite leidmiseks tuleb üldiselt natukene ikkagi vaeva näha,” tõdes investor ja rahatarkuse jagaja. “Kuigi ma ei tee teiste järgi enda investeerimisotsuseid, olen mitu head ettevõtet leidnud ka tänu tutvusringkonnas antud teema arutamisele,” tõi ka Miljonineiu välja teistest investoritest koosneva suhtlusringkonna olulisuse.
    Tavaliselt leiab ta ideid uute aktsiate kohta uudistest ja veebilehtedelt: “Minu lemmik on Morningstar, kuid kasutan ka Yahoo Finance’i ning Finvizi,” tõi Miljonineiu välja.
    Miljonineiu tunnistab, et on ikkagi tavaline inimene ning mõnikord juhtub, et enne ostu liiga suurt analüüsi ei tee. “Olen ikkagi tavaline inimene ning juhtub ka seda, et teen oste kõhutunde pealt. Küll aga enamikul juhtudel käin läbi kõik enda Exceli tabeli põhjas olevad näitajad ning pärast põhjalikku analüüsi teen ostu siis, kui leian, et analüüsitud ettevõte mulle meeldib,” tutvustas ta enda analüüsimeetodit.
    Excelisse kogub investor kokku endale olulised näitajad ja suhtarvud. “Mul on endale valmis tehtud Exceli tabeli põhi, kuhu olen kokku koondanud näitajad, mida soovin enne ostu tegemist analüüsida. Kindlasti vaatan peale kasumlikkuse, kasvu ning kapitalistruktuuriga seotud näitajatele: ärikasumi marginaalile, omakapitali rentaablusele, käibe kasvule, võlakoormusele jne. Samuti toon enda analüüsis välja levinud väärtussuhtarvud, nagu näiteks P/E, P/S, P/B,” tutvustas Miljonineiu, milliseid näitajaid tema enne aktsia ostmist analüüsib.
    “Kui soovin enda portfelli dividendiaktsiat, siis loomulikult vaatan üle ka dividendipoliitika ning sellega seonduvad näitajad,” tõi investor välja, kuidas ta erinevate investeerimiseesmärkide korral erinevaid kriteeriume arvestab.
    Viimasena ostis Miljonineiu Apple’i aktsiaid. Ühe soovitusena kaasinvestoritele toob ka tema välja suhtlemise mõttekaaslastega. “Suhelda erinevate inimestega, et enda silmaringi laiendada ja seeläbi ideid leida,” ütles Miljonineiu ja märkis, et lisaks uudiste lugemisele on aktiivne suhtlemine hea viis, et toimuvaga kursis olla. Lisaks soovitas ta kasutada screener’eid, sest need aitavad leida üles häid ostukohti, mis on täpselt investori portfelliga sobivad.
    Investorid kasutavad atraktiivsete investeerimisideede leidmiseks finantsportaale ning suhtlevad aktiivselt teiste investorite ning huvilistega. Just see on peamine soovitus, mida nad teistele investoritele annavad: ümbritse ennast sarnase mõtteviisiga inimestest ning täienda pidevalt oma teadmiseid. Sealjuures tuleb meeles pidada, et kõik investeerimisotsused tuleb teha iseseisvalt ning enda portfelli tuleb aktsiad ise valida.

    Platvormid, mida aktsiate otsimiseks ja analüüsiks kasutada:

    Finviz on investorite seas populaarne brauseripõhine tööriist, kus leiab finantsturgude kohta investorile vajalikke andmeid. Lehel on aktsiaturgude, valuutade, futuuride ja teiste instrumentide kohta infot, et teha nii tehnilist kui fundamentaalset analüüsi. Suur valik suhtarve on iga ettevõtte kohta välja toodud. Finviz pakub kaarte, graafikuid ja tehnilisi näitajaid, lisaks on platvormil uudistevoog ning võimalus visualiseerida enda portfelli. See teeb Finvizist investorile kasuliku platvormi, et tegeleda nii ostueelse analüüsi kui hiljem oma portfelli sisu jälgimisega.

    Yahoo Finance on veebileht, kus leiab suure valiku finantsturgude kohta käivast infost. Leht pakub finantsuudiseid ja kommentaare, lisaks avaldatakse pressiteateid ja ettevõtete finantsaruandeid ning analüüse. Lehel on olemas ka mõned tööriistad ja graafikud ning võimalus enda portfelli jälgida ning aktsiate jälgimisliste koostada.

    Morningstar pakub investeerimisega seotud infot ja analüüse. Lisaks on Morningstaris mitu tööriista, sealhulgas fondide reitingud, portfelli analüsaatorid ja huvitav on eraldi rubriik investeerimisideedega. Morningstari analüütikud avaldavad lehel investeerimisaruandeid ja kirjutavaid ettevõtete kohta hinnanguid.

    TradingView on platvorm, mis võimaldab investoritel jälgida ja analüüsida finantsturge reaalajas. Kasutajad saavad vaadata varade hinnagraafikuid, luua ja jagada tehnilise analüüsi strateegiaid ning kasutada laia valikut indikaatoreid ja joonestusvahendeid. Samuti pakub see sotsiaalset võrgustikku, kus investorid saavad jagada oma kauplemisideid ja arutelusid turusuundumuste üle. Screeneri abil on võimalik erinevate kriteeriumide järgi filtreerida välja sobivaid aktsiaid oma portfelli.

    Seeking Alpha on investeerimiskogukond, mis pakub investoritele võimalust nii lugeda kui avaldada aktsiaturu analüüse, arvamusi ja investeerimisideid, lisaks on platvormil erinevaid tööriistu. Autorite kogukonda kuuluvad nii professionaalsed investorid ja fondijuhid kui iseseisvad investorid. Mitmekülgne sisu annab investorile võimaluse tutvuda erinevate vaatepunktidega, et ammutada investeerimiseks põnevaid ideid.

    Investors.com keskendub peamiselt investeerimisuudistele ja analüüsidele, lisaks on platvormil ka investorile vajalikke tööriistu ja graafikuid. Alustav investor leiab saidilt ka õpetusliku eesmärgiga sisu, näiteks õpetatakse, kuidas lugeda aktsiagraafikuid või seda, kuidas üldse aktsiaid osta.

    StockCharts keskendub finantsandmete visualiseerimisele. Platvormil saab investor graafikuid endale sobivaks kohandada, et portfelli haldus oleks tõhus just investori huvisid arvestades. Lisaks on platvormil õpetlikku sisu näiteks tehnilise analüüsi tegemiseks.

  • Hetkel kuum
Toomas Kiho: mõelgem ka sellele, kas Nõmmest või Lasnamäest võiks saada eraldi omavalitsus
Tallinna linnavalitsus peab paratamatult mõtlema terve riigi peale, kirjutab kultuuriajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tallinna linnavalitsus peab paratamatult mõtlema terve riigi peale, kirjutab kultuuriajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Apranga käive kasvas aprillis 27 miljoni euroni
Leedu rõivaste jaeketi Apranga Grupi jaemüügi käive ulatus tänavu aprillis 27 miljoni euroni ja kasvas 2023. aasta aprilliga võrreldes 5 protsenti, teatas ettevõte börsile.
Leedu rõivaste jaeketi Apranga Grupi jaemüügi käive ulatus tänavu aprillis 27 miljoni euroni ja kasvas 2023. aasta aprilliga võrreldes 5 protsenti, teatas ettevõte börsile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Raimo Ülavere: vaktsineeri ennast perfektsionismi vastu. Järjekindel piisavalt hea on parem kui perfektne
Ehkki perfektsionism tundub armastusväärne nõrkus või suisa edu vältimatu eeldus, on tegu toksilise nähtusega. Positiivne perfektsionism on müüt ja perfektsionismi olulisim kütus on teised inimesed.
Ehkki perfektsionism tundub armastusväärne nõrkus või suisa edu vältimatu eeldus, on tegu toksilise nähtusega. Positiivne perfektsionism on müüt ja perfektsionismi olulisim kütus on teised inimesed.
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Raadiohommikus: kinnisvarast ja planeeringutest
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Hiiumaa plastitootja vajus miinusesse
Hiiumaa plastdetailide tootja M ja P Nurst kaotas eelmisel aastal käibes ja lõpetas aasta kahjumiga.
Hiiumaa plastdetailide tootja M ja P Nurst kaotas eelmisel aastal käibes ja lõpetas aasta kahjumiga.