Artikkel
  • AbeStock pürib aastakümnete järel ikka ülespoole

    ABC Grupi nõukogu esimees Mart VipsFoto: Vallo Kruuser

    Eesti legendaarsemaid hulgimüügifirmasid AbeStock AS, mis pidas segastel 90ndatel vastu iseseisvuse taastanud riigi kasvuraskustele, võib ümmarguse juubeli saabumise üle uhkust tunda. Loorberitele puhkama jääda pole ettevõttel aga plaanis.

    AbeStock, mille alustamisel oli üheks põhitegevuseks suhkru vahendamine, on aastatega jõudsalt kasvanud. Täna on ettevõtte tooteportfellis tootjaid ja tuntud kaubamärke ning ette näidata korralikud müügikäibed – eelmisel aastal 32 miljonit eurot.
    Täna kolmes Balti riigis tegutsev hulgikaubandusettevõte kuulub ABC Gruppi, mis on Eesti kapitalil põhinev ettevõtete grupp, mis ühendab ettevõtteid erinevatest valdkondadest.
    Ootamatu algus
    AbeStock sai alguse ühe mehe, varalahkunud ettevõtja Jüri Vipsi, visioonist. Mees, kes alustas ettevõtlusega juba 1987. aastal ja lõi 1991. aastal Tallinnasse Pikale tänavale tollel ajal seninägematu riidekaupluse Vend, on öelnud, et eraettevõtluse tulemi ja teenitu abil ta ABC Grupi ehitada saigi.
    Vips kirjeldas AbeStocki esimesi toimetamisi juhuslikeks, kus tegemist ei olnud toona professionaalse müügiga, vaid juhuslikult väljakujunenud jaotusega. „Tõime Eestisse laevatäie suhkrut, olime üks vähestest, kes aferistide konksu otsa lõplikult ei jäänud — pangandustaust aitas võltsakreditiivide vastu,“ rääkis mees, kel oli tolleks hetkeks ette näidata ka tugev panganduskogemus. Vips nimetas 90ndate algust huvitavaks, ehedaks ja ka “natuke räigeks” ajaks.
    90ndatesse jääb ka AbeStocki aktsiaemissioon, mis tõi legendaarse ettevõtja sõnul “väga palju raha sel ajal, kui organisatsioon polnud veel piisavalt arenenud. Tekkis soov hästi palju kaupa kokku osta.” Seda, üldse esimest välisinvesteeringut kaubandusse, vahendas Trigon Capitali eelkäija Hansa Investments.
    Jüri Vips aastal 1994 koos poeg Mardiga puhkamasFoto: Erakogu
    Uus lehekülg, uued visioonid
    2018. aastal pöörati ettevõttes uus lehekülg ning panustama asuti senisest rohkem tulevikku ning kohanema hakati muutuva majanduskeskkonna värskete trendidega. ABC Grupi rooliratta haaras pihku Jüri poeg Mart Vips ning 2018. aasta sügisel alustas AbeStockis tegevjuhina tööd Margus Leiar. „AbeStock oli minu jaoks pikkade traditsioonidega hinnatud ettevõte, esindades mitmeid tuntuid rahvusvahelisi kaubamärke. Peamiseks eesmärgiks oli hinnata olemasolevaid tööprotsesse ja tooteportfelli ning leida parimad võimalused kasvuks ning edasiseks arenguks. Viimasel kolmel aastal oleme teinud ettevõttes mitmeid strateegilisi muudatusi nii tooteportfellis, struktuuris kui ka töökorralduses. Näiteks moodustasime eraldi turundus ning e-kaubandus osakonnad, kasvatasime tootepaigutust teenusena ning laiendasime toidukaupade tooteportfelli, mille tagajärjel kasvas ka meie müügimeeskond 20 müügiesindajani. Tulevikus soovime jätkuvalt pakkuda kvaliteetset teenust, pakkuda efektiivseid logistika ja jaotusteenuse lahendusi ning olla strateegiliseks partneriks meie koostööpartneritele,” sõnab Leiar.
    AbeStock kontor Endla tänaval 1995. aastalFoto: AbeStock arhiiv
    AbeStock liigub tegemistes ülespoole
    Ehkki turul tervikuna on distributsiooniäri olnud langevas trendis, siis AbeStock liigub oma tegemistes ülespoole. Aastal 2018 omandati lemmikloomatoodete kaubamärk dr Stern ning aastal 2019 Eesti suurim mahetoodete kaubamärk Loodusvägi. Eelmisel aastal saadi tagasi Duracell kaubamärgi esindusõigused Eestis. Läbirääkimised on käimas ka mitmete teiste tootjate ning kaubamärkide esindajatega. Neljast müügi- ja turundusdivisjonist koosneva AbeStocki sujuva kulgemise taga on head kolleegisuhted, kliendifookus ning ühiselt eesmärkide poole pürgimine. Ettevõte annab täna tööd kuuekümnele inimesele.
    ABC Grupi esindushoone Mustjuure tänaval tänapäeval Foto: Aivar Pihelgas
    Üks suurim esmatarbekaupade hulgimüüja Eestis
    2019. aastal omandas AbeStock Sale-Star toidu- ja esmatarbekaupade hulgimüügiäri. Kahe ettevõtte ühinemise tulemusena sai AbeStockist üks Eesti olulisemaid esmatarbekaupade hulgimüüjaid. „Tänu tooteportfelli laiendamisele saame osutada täiendavaid teenuseid, näiteks kaubamärgi turundust ja tootepaigutusteenust ning eelkõige pakkuda veelgi paremat teenuse kvaliteeti ning efektiivsust oma partneritele,“ ütleb Mart Vips.
    Aasta hiljem ostis ettevõte Foodstudiole kuuluva toidukaupade hulgimüügiga tegeleva ettevõtte ning tooteportfelli lisandusid Foodstudio naturaalsed valmispuljongid ja -kastmed ning Pom’Bel puuviljasegud ja smuutid.
    Abestore saadab tooted koju kätte
    AbeStocki e-poe abestore.ee eripäraks on see, et kauasäilivaid toiduaineid ning esmatarbekaupu saab tellida hulgi ehk enamus tooteid saab endale kastiga koju tellida. Eesmärk pole konkureerida klassikalise e-kaubadusega, vaid panustatakse klientidesse, kes soovivad osta kindlaid tootegruppe ning kaubamärke suuremates kogustes ja teha seda soodsamalt ning mugavamalt. Abestore’ist leiab täna 120 tuntud kaubamärgi tooteid: toiduaineid, alkoholi, lemmiklooma – ja majapidamistarbeid ning tehnikakaupu.
    Uhked ollakse kõikide tooteportfellis olevate kaubamärkide üle. Eelmisel aastal tõusti Eesti turuliidriks pastatoodete kategoorias Panzani pastatoodetega. Rõõmu teeb ka see, et pea pooled lemmikloomad Eestis tarbivad AbeStocki poolt pakutavat Nestle Purina lemmiklooma toitu ning enam kui pooled kapslikohvi tarbijad rüüpavad Nescafe Dolce Gusto tooteid. Baltikumi äritegevust veavad suuresti innovatiivne tootearendus ning e-kaubanduse kasv Oral B elektriliste hambaharjade ning Braun pardlite kategoorias.
    Ettevõte on alati toetanud ka kohalikke kaubamärke ning ökoloogiliselt puhtaid tooteid, mida esindavad näiteks Loodusvägi tootevalik ning Foodstudio naturaalselt puhtad puljongid ning kastmed.
    AbeStocki tegevjuht Margus Leiar uue esindushoone avapeol 2018. aastalFoto: AbeStock arhiiv
    Turuolukorrale tuleb kiirelt reageerida
    Muutuvas majanduskeskonnas peab eelkõige olema paindlik, turuolukorrale kiirelt reageeriv ning keskenduma sellele, mida on endal võimalik muuta. Näitena võib välja tuua eelmisel aastal kosmilistelt kasvanud transpordikulud Aasia suunalt või järsult nõudluse kasvust tingitud tootmismahtude probleemid ning sellest tingitud kaubapuudus. Selle tõttu oli vaja kiiresti muuta tootenõudluse planeerimise protsess ning tõsta kiirelt liikuvate toodete laoseisu. Sel aastal lisanduvad tooraine ning pakendi puudusest tingitud tarnijate hinnatõusud.
    Margus Leiar ütleb, et sellistes olukordades on ainukeseks lahenduseks tihe koostöö oma partnerite ning klientidega, leidmaks parimat lahendust tarbijavajaduste rahuldamiseks. “Kuna kaubandus on pidevas muutumises ning müügitulemused sõltuvad suuresti tarbijaeelistustest ning turundustegevustest, siis meie igapäevane töökorraldus on ikkagi kalendrikuu ning kvartaalse eelarve põhine. Kindlasti vaatame aga ka pikemat perspektiivi, millises suunas meie toote- ning teenusteporfelli arendada. Sellest lähtuvalt oleme avatud uutele projektidele ning kaubamärkidele, kuna AbeStocki kasvu- ning arenguvõimalus on alati koostöös meie tarnijate ning kaubanduspartneritega,” sõnab tegevjuht.

    Mis on AbeStock?

    AbeStock on 1992. aastal Eestis asutatud üks vanimaid ja tänaseks kolmes Balti riigis tegutsev hulgikaubandusettevõte. AbeStock kuulub ABC Gruppi, mis on Eesti kapitalil põhinev ettevõtete grupp, mis ühendab ettevõtteid erinevatest valdkondadest. AbeStocki pakutava teenuse kõrge kvaliteet on loonud lojaalse kliendibaasi ning tänu pikaajalisele kogemusele suudame oma äripartneritele tagada kiire ja kasumliku sisenemise uuele turule, teenuse kõrge kvaliteedi ja riskide minimeerimise.

Seotud lood

Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Suurbritannia jagas kümneid litsentse fossiilsete kütuste puurimiseks
Põhjamerel võib naftapuurimine jätkuda kuni kümme aastat üle Suurbritannia valitsuse 2050. aastaks seatud net zero tähtaja, sest fossiilkütuste ettevõtetele on jagatud kümneid uusi litsentse.
Põhjamerel võib naftapuurimine jätkuda kuni kümme aastat üle Suurbritannia valitsuse 2050. aastaks seatud net zero tähtaja, sest fossiilkütuste ettevõtetele on jagatud kümneid uusi litsentse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Pauligi kontserni tippu jõudnud Mariell Toiger: tuleb lihtsalt pihta hakata
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Elcogen ehitab Tallinna külje alla uue tehase
Tehnoloogiatootja Elcogen rajab Tallinna külje all asuvasse Loovälja Tehnoparki tehase, mis suurendab märkimisväärselt ettevõtte senist tahkeoksiid-kütuseelementide tootmisvõimsust.
Tehnoloogiatootja Elcogen rajab Tallinna külje all asuvasse Loovälja Tehnoparki tehase, mis suurendab märkimisväärselt ettevõtte senist tahkeoksiid-kütuseelementide tootmisvõimsust.
Raadiohommikus: kinnisvarast ja planeeringutest
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.