Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kas usaldada oma säästud börsiguru hoolde?

    Maailma esirikaste sekka kuuluv Warren Buffett on aidanud haljale oksale juba hulga teisigi investoreid.Foto: epa

    Pankurid, valvel! Väikeinvestor Jaak Roosaare on valmis ükskõik millise pensionifondi juhiga 1000 euro peale kihla vedama, et 10 aasta lõikes on tema investeering Warren Buffetti investeerimisfirmasse Berkshire Hathaway edukam mis tahes Eesti pensionifondist.

    „Olen suur fänn ja pean Berkshire'it heaks pensionisambaks igale eestlasele,“ põhjendas ettepanekut Roosaare, kes otsustas tänavu veebruari lõpul esmakordselt elus börsifirma B-aktsiaid (BRK-B) osta.
    Nagu tõdeb LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi, ei ole Roosaare sugugi ainus kohalik väikeinvestor, kes on osa oma säästudest elava legendi staatusesse tõusnud Buffetti ettevõtte hoolde usaldanud.
    „Berkshire'i aktsia ei ole küll nii populaarne kui Tesla või Apple'i aktsia, kuid see on siiski leidnud tee paljude investorite portfelli,“ selgitas Vallikivi. „Pigem siiski soovib Eesti investor ise oma põhimõtete järgi portfelli kokku panna ning Buffetti juttu küll kuulatakse, kuid igaüks tahab oma vead ikka ise läbi teha.“
    Tõsi, viimase poolsajandi jooksul neid hetki, mil pikaajalisel investoril on tulnud oma investeeringut Berkshire'isse kahetseda, praktiliselt polegi ning praegugi kaupleb pea 40 ettevõtte osanike hulka kuuluv kontsern kõigi aegade tippude lähistel.

    Berkshire’i aktsia poolt ja vastu

    Miks investeerida?

    Berkshire’i näol on tegemist peaaegu sama turvalise investeeringuga kui indeksfond. Warren ise ütles oma viimases kirjas ettevõtte tulevikku hinnates, et võimalus jäädavaks kapitali kaotuseks on kannatliku aktsionäri jaoks nii väike kui ühte ettevõttesse investeerides võimalik.

    Kuna ettevõte ei maksa jooksvaid dividende, vaid reinvesteerib kogu teenitud kasumi, on tegemist väga maksuefektiivse pikaajalise investeeringuga. Lisaks tähendab iga 10 miljardi dollari kasumi re-investeerimine, et ettevõtte turuväärtus kasvab 12-15 miljardit dollarit, sest ettevõte kaupleb 120-150% raamatupidamisväärtusest kõrgemal.

    Ettevõte on avalikult lubanud, et 120% raamatupidamisväärtuse tasemel ollakse agressiivselt ise aktsiaid tagasi ostmas - see loob aktsia hinna kukkumisele põhja ette.

    Arvestades, et valdav enamus minu ülejäänud pikaajalistest investeeringutest on Eesti ja Baltikumi ettevõtted ja eurodes, on eelkõige USAs tegutsev ja ülihajutatud suurfirma hea riskihajutus.

    Ajaga olen avastanud, et ma ei ole väga hea kaupleja ja börsipaanikas on raske säilitada külma närvi. Tänu investeeringule Berkshire’isse teevad olulised investeerimisotsused minu eest ära Warren Buffett ja tema järeltulijad. Nad on minust targemad, neil on rohkem kogemust, neil on oluliselt paremad tutvused ja nad ei võta oma töö eest 1-2% minu raha nagu seda teevad fondijuhid.

    Umbes 10-20 aasta pärast on Berkshire kasvanud nii suureks, et nad ei ole enam võimelised kogu uut raha ära investeerima. Juba praegu on ettevõtte turuväärtus üle 350 miljardi dollari. Kui nad kasvaksid 10% aastas, siis 10 aasta pärast maksaks Berkshire enam kui triljon dollarit. Kahekümne aasta pärast oleks ettevõtte turuväärtus üle 2,6 triljoni dollari. Seega tuleb neil varem või hiljem hakata raha aktsionäridele välja maksma – kas siis aktsiate tagasiostu või dividendide kaudu. See sobib hästi minu tulevaste pensioniplaanidega.

    Kindlasti on võimalik saada suuremaid ja kiiremaid tootlusi, kaubeldes Baltikumi rakette: näiteks SAF Tehnikat, Olainfarmi või USA biotehnoloogiafirmasid. Samas on ka kaotusevõimalus suurem. Minu investeering Berkshire’isse on selline, kuhu ma saan rahulikult pikaajaliselt investeerida, ostes aktsiaid börsilanguste ajal juurde, ilma et peaksin muretsema ettevõtte võimaliku pankroti pärast.

    Mis on investeeringu riskid?

    Warren Buffett sureb varsti ära. Ka seda olen ma endale juba üle 10 aasta korranud. Iga aastaga muutub see järjest tõenäolisemaks. Samas soovitan kõigil, kes selle pärast kardavad, lugeda Warren Buffetti ja Charlie Mungeri viimast kirja – usun, et ettevõte on heades kätes, kui mitte veel paremates.

    Suurte numbrite seadus – see on põhjus, miks ei ole reaalne enam oodata 15-20% aastatootlust. Samas pean 10% tootlust väga reaalseks.

    Juhtub mingi seni olematu pauk ja majanduskrahh – Warren on selleks valmistunud, ettevõttel on 60+ miljardit vaba raha ja ollakse valmis "1000aastaseks veeuputuseks". Irooniaga pooleks: Berkshire müüb seejärel kõigile päästeveste. Näiteks kui peaks juhtuma mingi enneolematu katastroof ja Berkshire teenib üüratu kindlustuskahjumi, siis muud tütarfirmad teenivad siiski kasumit ja edaspidi on kindlustushinnad kordades kõrgemad.

    Allikas: Jaak Roosaare, väikeinvestor

    Hind on krõbedavõitu
    Just soolane hind on üks põhjus, miks Äripäeva loodud investor Toomas Berkshire'isse investeerimist üsna pikalt kaalus, enne kui sel esmaspäeval tehingu lõpuks teoks tegi. Ka Roosaare märkis, et ehkki ta on Buffetti kirju, elulugu ja Berkshire'i käekäiku jälginud juba viimased 10 aastat, on alati tundunud aktsia kallis või muud aktsiad odavamad. Praegu on aktsia hind peaaegu 150% raamatupidamisväärtusest.
    Sarnaselt Toomasele põhjendas ka Roosaare investeerimisotsust sellega, et tegemist on väga pikaajalise investeeringuga ning järgneva 10 aasta jooksul plaanib ta aktsiaid juurde osta ning neid vahepeal mitte müüa.
    Üks suurimaid USA börsifirmasid
    SEB aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi nentis, et aktsia hind ei ole praegu küll väga odav, kuid samuti ei paista see oluliselt ülehinnatud. Nimelt on börsifirma ettepoole vaatav hinna-kasumi suhtarv vaid 6% kõrgem kui ettevõtte viimase viie aasta keskmine, erinevalt USA börsiindeksist, mis on selgelt rohkem kallinenud. Umbes sama seos kehtib hinna ja raamatupidamisliku väärtuse suhtarvu puhul.
    „Seega isegi kui suhtarvud ei näita ettevõtte odavust, peaks see eeldusel, et kasumid kasvavad, ikkagi üldjoones hinda üles suruma,“ selgitas Vähi, kelle sõnul on Berkshire ühe suurima börsiettevõttena USAs kahtlemata tõeline nn blue-chip ehk kvaliteetaktsia.
    Kuna ligi pool konglomeraadi ettevõtetest tegutseb finantssektoris, eelkõige kindlustuses, soovitas Vähi selle aktsia valikul arvestada kõige enam just nimetatud valdkonnaga seotud riskidega. Sellele vaatamata tõi ta ettevõtte eelisena välja, et kuigi investor ostab ühe ettevõtte aktsiat, saab ta sellega kokkupuute hulga erinevate sektoritega nagu näiteks energia, logistika ja tarbekaubad. Nii täidab üksikaktsia teatud mõttes hajutamise eesmärki ja sarnaneb fondile.

    Mida võib kaasa tuua Warren Buffetti lahkumine

    Warren Buffetti lahkumine ettevõttest võib lühiajaliselt tekitada investorites hirmu, sest teda peetakse põhjusega üheks aegade parimaks investoriks. Ta on mees, kes on suutnud viimase 50 aastaga näidata aastas keskmiselt kaks korda suuremat tootlust kui USA börsindeks. Ta on suutnud kasvatada hääbuvast tekstiilitootjast ühe maailma suurima konglomeraadi. Ta on 84-aastane ja firma asepresident Charlie Munger 91-aastane, seega varem või hiljem on muutus ettevõtte juhtkonnas vältimatu. Aktsia hind suure tõenäosusega reageerib Buffetti lahkumisele langusega, kuid pikaajalist hävitavat mõju ma ei ootaks. Esiteks on aktsiasümboli taga hulk mitmekülgseid suurepäraseid ettevõtteid, kelle juhtimine on üsna autonoomne, nii et fundamentaalselt olemasolevate investeeringutega midagi ei juhtu. Teiseks on Buffett öelnud, et sisemiselt on järeltulija otsus tehtud ja kui saabub hetk, kus vastutuse üleminek on vajalik, siis toimub see sujuvalt.

    Allikas: Kristofer Vähi, SEB aktsiaturgude analüütik

    Megatootlust ei teeni
    Et Berkshire on pigem stabiilne aktsia ning ettevõtte käibe- ja kasumikasvu protsent aastas jääb ühekohalistesse arvudesse, leidis Vähi, et rusikareegli järgi sobiks see pigem lühema ja keskmise ajahorisondiga investorile, samas kui pikema ajahorisondiga investor võiks endale lubada riskantsemaid positsioone.
    „Seda põhjusel, et riskantsemad aktsiad tõusevad kiiremini ja langevad ka kiiremini,“ selgitas ta. „Kui sa tahad kolme aasta pärast pensionile minna, siis ei saa sellega riskida, et su riskantne portfell on just teinud läbi 50% börsikrahhi, samas kui teine, kes vajab raha alles mitmekümne aasta pärast, võib rahulikult krahhi üle elada ja jõuab ära oodata aja, kui aktsia on taastunud ja vallutamas uusi tippe. Samas, Warren Buffett ise on öelnud, et tema lemmik investeerimise ajahorisont on igavesti – ta on valinud oma investeeringuid sellest lähtuvalt ning seega võib Berkshire'i aktsia sobida hästi ka pikaajalisele väärtusinvestorile.“
    Ka Danske Bank Markets Eesti juhataja kohusetäitja Rainer Änilane võrdles Berkshire'it investeerimisfondiga, mistõttu võiks see olla tõsiseltvõetav alternatiiv investorile, kes soovib pikaajaliselt ja hajutatult investeerida USA majanduse edusse ja aktsiaturule, sest ehkki portfellis on osalusi välisettevõtetes ja mitmed ettevõtted on globaalse haardega, moodustavad suurema osa praegusest portfellist siiski USA ettevõtted ning suurem osa tulust teenitakse samuti Ühendriikidest.
    Ta leidis, et ettevõtte senine konservatiivne lähenemine on end õigustanud ning üldmastaabis on edulood ebaedu varjutanud. Seda arvestades võiks tema hinnangul olla üheks suuremaks riskiks see, et senist lähenemist muudetakse või selle vastu eksitakse. Et ettevõte on mitme tütarettevõtte kaudu suur tegija kindlustussektoris, aga ka näiteks raudteetranspordis, siis on ta Änilase hinnangul avatud ka riskile, et regulaatorid karmistavad nõudeid.
    Ta lisas, et kuivõrd Berkshire'i edu taga nähakse väga selgelt Warren Buffettit, siis lühemas plaanis võib ka tema lahkumine aktsia käekäiku negatiivselt mõjutada. Kuivõrd aga verevahetuse osas on juba mõnda aega spekuleeritud ja ettevõte on ka kinnitanud, et on selleks valmis, siis suure üllatusena see tema hinnangul siiski ei tuleks ja mõju võiks olla pigem tagasihoidlik.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.