Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ennustusi uskudes ratsa rikkaks?

    Väikeinvestor Rene Ilves usub, et Tallinna börsil tasub panustada Merko Ehituse aktsiale.Foto: Andras Kralla

    Aasta alguses ennustati Tallinna börsile pöörast tõusu, soovitati panustada Euroopa eksportööridele, osta jeenide eest kulda, panustata toornafta hinna langusele või sättida end mõne USA või Kanada kvaliteetaktsia tuulde – kuidas on neil ja paljudel teistel soovitustel aasta algusest alates läinud?

    „Ma ei imestaks, kui meie börs oleks aasta lõpuks 50% üleval,“ prognoosis väikeinvestor Rene Ilves aasta algul Euroopa Keskpanga rahatrüki mõjusid Tallinna börsile. „Merko võiks olla vähemalt samapalju kui mitte rohkem. Seega ma ei imestaks, kui Merko oleks aasta lõpuks 12 eurol ja ikka oleks see soodukas.“
    Praeguseks on Tallinna börs rallinud küll tubli 14,8%, kuid jaanuaris ja veebruaris nähtud järsud hüpped on märtsis pöördununud rahulikuks külgsuunas triivimiseks – viimase kuuga on kodubörs kerkinud vaid 1,18%.
    Küll on tänini hästi läinud neil, kes jagasid Ilvese optimismi Merko Ehituse aktsia osas ning aasta algusest on see rallinud juba 26,75%, 9,01 eurole. Tõsi, viimase kuuga hoog rauges ja märtsi algul ehitusfirma osakuid ostnud aktsionäridel on tulnud leppida 0,78% tõusuga.
    Ilves ise pole tänaseni senist optimismi minetanud. „Ma usun endiselt, et ralli alles tuleb nii kinnisvaras, kui börsil,“ selgitas ta. „Eesti makropilt on aasta alguses olnud väga tugev, vaatamata Vene kriisile. Palgad kasvavad ennaktempos, tööstustoodang kasvab jõudsalt, jaekaubandus vohab, bensiin on odav ja laenuintressid on väga madalad.“
    Ilves lisas, et Rootsi Keskpank alandas intressid negatiivseks ja suurendas võlakirjade ostumahtu ning kuna Eesti pangandus on otseselt Rootsiga seotud, siis saab tema hinnangul selle efekti üpris kiiresti ka siin tunnetada. „Mulle näiteks tuli pank pakkuma üpris suure limiidiga krediitkaarti,“ piltlikustas ta.
    Swedbank: panusta Jaapanile ja Euroopale
    Euroopa usku oli aasta algul ka Äripäevaga potentsiaalseid investeerimisideid jaganud Swedbanki LC&I Markets Eesti juht Darius Gecevicius, kes ennustas muu hulgas head minekut Jaapani aktsiatele, mis peaks võitma nii kohaliku keskpanga stiimulist kui languskursil jeenist. Lisaks on aktsiapositsioone suurendamas Jaapani pensionifond.
    Isikliku lemmikuna tõi Gecevicius välja DXJ sümboli alt leitava WisdomTree Japan Hedged Equity ETFi, mille puhul on Jaapani jeeni risk maandatud ehk instrument lõikab samaaegselt kasu ka jeeni languselt. Need, kes ideed kuulda võtsid, on soovitamise hetkest ehk 26. jaanuarist teeninud 11,5% tootlust.
    Marjaks on ära kulunud ka soovitused panustada kursivahelt võitmiseks USA dollaris noteeritud instrumentidele ja paiguta raha suurelt USAsse eksportivatele Euroopa ettevõtetesse.
    Forbes: panusta kvaliteetaktsiatele
    Igal juhul on tänavu koduturg näidanud märksa reipamat minekut kui USA aktsiaturud. Kuus aastat järjest rallinud USA aktsiad on aasta algusest vaid õige napilt plussis, mil S&P 500 indeksi on kerkinud 0,57%.
    Majandusajakiri Forbes ei lasknud end aasta algul krõbedaks kruvitud hinnatasemest häirida ja koostas läinud aasta lõpul investeerimisekspertide abiga nimekirja Põhja-Ameerika odavatest kvaliteetaktsiatest, kuhu võiks julge südamega investeerida pikaajaline investor. Aktsiate valikul juhinduti kolmest näitajast: soodne hinnatase, uhked dividendid ja head tulevikuväljavaated.
    Analüütikute esimene valik kuulus häid tulemusi näidanud ja mullu viimases kvartalis ootusi ületanud Kanada suurimale kaabeltelevisiooni- ja mobiiliteenust pakkuvale firmale Rogers Communications (RCI), mis kauples soovitamise hetkel 24% allpool viimase viie aasta hinna-raamatupidamisliku väärtuse suhet.
    Vaatamata ettevõtte 4% dividenditootlusele, läks hästi neil, kes soovitust puhta kullana ei võtnud, sest tänaseks on aktsia kukkunud juba ligi 13%. Kuigi mitmed soovitused on praegu piltlikult öeldes veel korralikult vee all, siis leidub nimekirjas ka selgeid võitjaid.
    Üks selline on USA juhtiv toiduainete hulgimüüja ja supermarketite operaator SpartanNash (SPTN), mis loodi läinud aasta novembris kahe börsiettevõtte ühendamisel. Tänaseks on aktsia rallinud juba üle 20%. Ettevõtte tuleviku kasvu mootoritena tuuakse muu hulgas välja langenud energiahindasid, suurenevaid tarbija kulutusi ja paranevat tööhõivet. Head minekut on näidanud ka viimase 4 aastaga pool oma turuväärtusest kaotanud tervishoiusektori teenusepakkuja Merge Healthcare (MRGE), mille aktsia on soovitamise hetkest rallinud pea 27%.
    Kasvu tõotavad toorainefondid
    Ent kuhu paigutada raha siis, kui kodubörs ei peibuta ja aktsiate raalimise asemel sooviks kasu lõigata üleilmsetest makrotrendidest? Suurim börsil kaubeldavate fondide ehk ETFide andmebaas ETF.com pani aasta algul kokku nimekirja toorainefondidest, millele võiks tänavu esimesel poolaastal panustada.
    Ühe investeerimisideena käisid analüütikud välja idee osta kulda jeenides, panustades mullu just selleks puhuks loodud börsilkaubeldavasse fondi AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF (GYEN). ETFile panustamine tähendab ühtaegu nii lühikest positsiooni valuutas kui pikka positsiooni kullas. Seega teenivad investorid siis, kui valuutad nõrgenevad ja samal ajal etendab kuld ka turvasadama rolli. Seevastu kulla väljavaateid dollari vastu pidasid analüütikud kasinateks.
    Olgugi, et jaanuaris rallis ETF loetud nädalatega enam kui 9%, siis need investorid, kes analüütikute soovitust kuulda võtsid ja vahepeal positsioonist väljunud pole, on märtsi lõpu seisuga kaotanud 0,76% algsest investeeringust.
    Samal ajal kui füüsilisel kulla futuurid on aasta algusest õrnalt miinuses, on oluliselt parema lennu teinud eurodes kullale panustav AdvisorShares Gartman Gold/Euro ETF (GEUR). Fond on tänaseks tõusnud 13,60% ja edestab tootluselt kõiki 113 USAs noteeritud ilma võimenduseta ETFe. Et sarnaselt Euroopale on ka Jaapani keskpank hoogsalt majandust stimuleerinud, hoiatavad mõned analüütikud, et ralli ei pruugi siingi kaua jätkuda. Julgemad prognoosivad tõusu siiski veel vähemalt 2016. aastani.
    Pallaadium tõi suure miinuse
    Läinud aastal oli autotööstuses kasutatav Pallaadium üks vähestest toorainetest, mille hind kerkis ja lõpetas aasta 7% kõrgemal. Analüütikud olid veendunud, et positiivne trend võiks jätkuda tänavugi, sest mullu ületas nõudlus pakkumist rekordilise 1,6 miljoni untsi võrra ning ka nõudlus autode järgi näitab tänavugi üleilmselt kasvumärke.
    Ometi kõneleb maailma ainsa pallaadiumi toorme hinnaliikumisele panustava börsil kaubeldava fondi ETFS Physical Palladium ETF (PALL) hinnagraafik sootuks teistsugust keelt – aasta algusest on 0,60% suuruse haldustasuga ETF põrunud 6,4%. Analüütikute hinnangul on väärismetalli hinnale kõige enam kurja teinud tugev dollar ning investorid on aktiivselt kasumeid võtnud.
    Nii toorainete, kodubörsi kui USA kvaliteetaktsiate puhul peab silmas pidama aga sedagi, et õige hetk kohut mõista saabub alles aasta lõpuks ning nii mõnigi praegune suurim põlualune võib peagi osutuda suurimaks võitjaks ja vastupidi.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.