Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kapitalistide Woodstock hullutab tuhandeid

    Soomest pärit Matti Kestilä ja tema poja Sveni jaoks on aktsionäride koosolek aasta tähtsündmus.Foto: Juhan Lang

    Ei ole just vähe neid investoreid, kes õigel hetkel viimase sajandi ühe säravama investori Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway aktsiat osta taipasid ning ettevõtte pöörase edu najal endale mängeldes rantjeepõlve kindlustasid.

    “Olen väga rahul, ei saa nuriseda,” poetab reede õhtul Omahas Borsheimsi juveelipoe juures Berkshire’i aktsionäridele korraldatud kokteilipeol üheskoos naisega õhtueinet lõpetav Zachary Taylor oma investeeringu kohta. Nad on ühed neist ligemale 40 000 Berkshire’i aktsionärist, kes on sõitnud inimeste arvult Tallinnaga võrdväärsesse Omaha linna, et võtta osa Berkshire’i iga-aastasest aktsionäride koosolekust.
    Ameerika südamest, Missouri osariigis asuvast Kansas Cityst pärit Zachary ja tema kaasa on Berkshire’i aktsionärid aastast 1982. Investeeritud summat paarike ei reeda, ent kiire arvutus näitab, et kui kumbki oleks toona samal kuupäeval kas või ühe aktsia ostnud, siis oleks ettevõttesse investeeritud pisut enam kui 1000 dollarist praeguseks saanud vähemalt 434 708 dollarit.
    Zachary Taylor ja tema naine ei jäta vahele ühtegi Berkshire'i koosolekut. Nad on aktsionärid aastast 1982.Foto: Juhan Lang

    A-aktsia ja B-aktsia

    Investoritel on võimalik soetada Berkshire Hathaway A-aktsiaid või B-aktsiaid. Kui üks A-aktsia maksab 216 515 dollarit, siis B-aktsia saab kätte ligi poolteist tuhat korda odavamalt. Warren Buffett lõi B-aktsiad 1996. aastal, et anda võimalus ettevõttesse investeerimiseks ka kõhnema rahakotiga investoritele.

    Tullakse õppima
    Kuigi Taylor on Omahas kohal käinud juba viimased 34 aastat, on koosolek tema sõnul igal aastal isemoodi. “Igal aastal üritad õppida midagi uut,” selgitab ta. “Kuulad teda (Warren Buffettit – toim), räägid teiste inimestega, inimestega Eestist, Jaapanist, Austraaliast. Sa lood tutvusi, võid midagi uut õppida ja võid ka mitte. Aga sa tuled ikka ja jälle ning see ongi asja tuum.”
    Kui perekond Taylori jaoks tähendab iga-aastane koosolek vaid kolmetunnist autosõitu, siis Soomest pärit Matti Kestiläl ja tema pojal Svenil tuleb Buffetti ja tema partneri Charlie Mungeri tarkusest osa saamiseks ette võtta viie päeva pikkune reis ja kulutada kohaletulekuks tuhandeid eurosid.
    “Me tulime siia, et õppida rohkem inimeste, äri, elu – kõige kohta,” räägib viimased kuus aastat Berkshire’i aktsionäride ridadesse kuulunud Sven. “Meil on suurepärased vestlused kõiksugu inimestega, alates Berkshire’i juhtidest kuni kaasaktsionärideni.”
    Isa lisab kõrvalt, et tegelikult on üritus ka aeg isa-poja jaoks, sest kodumaal ollakse oma tegemistega pahatihti hõivatud ning iga-aastane kapitalistide Woodstock annab hea võimaluse koos aega veeta. Sven nakatus investeerimispisikuga juba 12aastaselt, kui isa kinkis talle Soome kuulsaima börsiguru Seppo Saario raamatu. “Tema oli see, kes mind tegelikult investeerimiseni viis, sellest ajast peale olen ma finantsmaailmast väga huvitatud,” kiidab Sven isa. “Ta aitas mind tohutult minu enda finantsidega ja nagu Buffett on ta aidanud mind palju uute tähendusrikaste sõprussidemete loomisel.”
    Põhjanaabrite kinnitusel ei saa Omahas mitte miski vastu kolmepäevase ürituse tõelisele tõmbenumbrile: Buffetti-Mungeri ligi kuuetunnisele küsimuste-vastuste voorule, kus vanameistrid vastavad ajakirjanike, analüütikute ja aktsionäride kõige erinevamatele küsimustele. Arutluse alla tulevad teemad alates globaalses kindlustusäris toimuvast ja nafta hinna tuleviku väljavaadetest kuni USA haridussüsteemi ja isikliku õnne leidmiseni. 
    “Saame värske vaate paljudele küsimustele, sest Warreni ja Charlie tarkus on väga võimas fenomen – kaks briljantset mõtlejat, kes on probleemid läbi mõelnud, vastavad väga lihtsalt – see on hämmastav,” kinnitab teist aastat järjest koosolekule tulnud Sven ja tõdeb, et Buffetti ja Mungeri filosoofia on nii tema enda kui ka tema ettevõtjast isa elu tohutult mõjutanud. Ja seda mitte ­ainult rahalises mõttes.

    Berkshire Hathaway aktsionäride koosolek

    Läinud laupäeval (30. aprillil) toimunud koosolekul oli Berkshire’i andmetel osalejaid 47 riigist.

    Warren Buffetti hinnangul osales koosolekul 40 000 inimest ehk ligi 10% vähem kui mullu, mil ta tähistas 50 aasta täitumist konglomeraadi eesotsas.

    Nii reedel kui laupäeval oli koosoleku ostualas esindatud 42 Berkshire’iga seotud äri ja väljapanekut.

    Aktsionäridele mõeldud üritused toimusid kolmel päeval (reede-pühapäev) üle kogu linna.

    Esmakordselt ettevõtte ajaloos pidid tänavu kõik koosolekule suunduvad aktsionärid läbima metallidetektorid.

    Esimest korda ajaloos kanti aktsionäride koosolekut reaalajas Yahoo Finance’i vahendusel veebis üle ning Buffetti kinnitusel jätkatakse sellega ka tuleval aastal.

    Järgmine aktsionäride koosolek toimub 2017. aasta 6. mail.

    Koosolekul ja üritustel olemiseks ning soodustuste saamiseks peab olema Berkshire’i aktsionär. Igal aktsionäril on võimalik saada maksimaalselt neli pääset.

    Allikas: Omaha World-Herald, Berkshire Hathaway

    Elu Buffetti soovituste järgi
    Sveni sõnul töötas ta varem investeerimispanganduses, aga lahkus töölt pärast eelmise aasta Berkshire’i aktsionäride koosolekut ja valis karjääri meditsiinivaldkonnas. Alles hiljuti käis ta aga Singapuris pelgalt seetõttu, et Munger soovitas kõigil seda imeühiskonda kaema minna. “Me loeme kõiki nende soovitatud raamatuid igal aastal,” kinnitab Sven. “Nüüd ostsime ainult seitse raamatut, eelmisel aastal ostsime 20. Nüüdseks oleme vähemalt pooled neist läbi lugenud. Me armastame lugeda ja nad annavad väga häid raamatusoovitusi.”
    Ka aasta aega Berkshire’i aktsionäride ridadesse kuuluv Matti on leidnud vanameistrite õpetustest üksjagu tuge. “Kõik minu lähedased, Sven välja arvatud, ütlevad, et ma töötan liiga palju,” räägib ta. “On tore, et isegi Warren Buffett arvab, et head mehed peakski töötama vähemalt 12 tundi päevas. Seega see ei saa vale olla.”
    Suurejooneline ostumöll
    Eneseabi, rahatarkuse ja kontaktide loomise kõrval on ka muid põhjusi, miks koosolekule tullakse. On neid, kes soovivad oma ihusilmaga näha pikki aastaid planeedi esirikaste sekka kuulunud Bill Gatesi ja Warren Buffettit. Mõne jaoks on see oma suurejoonelisuse tõttu lihtsalt üks sündmus, kus enne surma kindlasti kord ära käia. Pole ju finantsmaailmas ühtki ligilähedaseltki võrreldavat rahvapidu. Leidub ka neid, kes soovivad lihtsalt koosolekuga seotud üritustel meelt lahutada ja muidugi sisseoste teha.
    Omaha hiiglaslikus konverentsikeskuses CenturyLink Centeris on end üles rivistanud ja pakub aktsionäridele soodushinnaga tooteid-teenuseid suur hulk Berkshire’i tütarfirmasid või ettevõtteid, kuhu konglomeraat on investeerinud. Valikut on alates vaipadest ja Kirby tolmuimejatest kuni töökinnaste, aluspesu ja kindlustuspakettideni.
    “Me ei šoppa Soomes, me säästame, et siin reisil šopata,” jutustab Sven Kestilä, hunnik investeerimisraamatuid süles. Tema isa Matti soetas siit muu hulgas oma noorimale, Soomes rehvivahetusäris leiba teenivale pojale 200 euro eest töökindaid.
    Koosolekul leiab hulgaliselt Berkshire'iga seotud brände.
    20protsendist kasvu järele ei tee
    Mis on ikkagi Buffetti-Mungeri fenomen, mis on poolsajandi jooksul nii paljude investorite südamed võitnud ja Berkshire’i aktsiat soetama pannud? Mis on Buffetti saladus? Tulihingeliste fännide ja Berkshire’i aktsionäride jaoks pole see mõistagi mingi küsimus.
    “Ma arvan, et kõik teavad, et Berkshire on olnud parim,” räägib Zachary Taylor, kelle sõnul pole ükski tema portfelli kuuluv aktsia eales Berkshire’iga ligilähedaseltki võrreldavat tootlust pakkunud. “Berkshire räägib ise enda eest – kas sa tahad midagi, mis vankumatult kasvaks, ja kas sa tahad olla kellegagi, kes on aus? Just selline Berkshire on.”
    Sama meelt on ka Minneapolisest koosolekule saabunud farmer Michael, kes on Buffetti ettevõttesse investeerinud vaid napi aasta, kuid see-eest panustab enda kinnitusel ettevõttesse iga kuu vähemalt 20 000 dollarit.
    Michaelil on investeerimiskogemust 40 aastat, ta on olnud aktsionär teiste seas General Motorsis, Motorolas ja paljudes investeerimisfondides ning ostnud Põhja-Dakotas 280 aakrit põllumaad. Pika kogemuse najal tõdeb ta, et Buffetti tulemused investeerimisel on tema jaoks uskumatud.
    “Mul on olnud mõni hea aasta ja mõni halb aasta, aga ma kindlasti pole ­eales saanud keskmiseks tootluseks 20%,” nendib ­Michael. “Ma saan keskmiseks 8–9%, aga ei suuda saavutada 20%. Kui saad vanemaks, pead mõistma, et sinust on paremaid ja seda aktsepteerima. Alguses tahad sa selle vastu võidelda, aga siis sa aktsepteerid seda. Ma tahan, et ka mu lapsed sellega kaasa läheksid,” rääkis ta.
    Sestap võttiski Michael koosolekule kaasa ka oma Lõuna-Carolinas elava tütre ja soovitas tal avada 50 000 dollari eest Wells Fargos kauplemiskonto, et tema eeskujul üle ühe nädala 10 000 dollari eest Berkshire’i aktsiaid osta.
    “Mis mulle Buffetti juures veel meeldib, on see, et ta on nagu onu – sõbralik tüüp ja jutukas,” lisab farmer. “Ta on miljardär, aga näib, et tal on 100dollariline ülikond seljas, tõeliselt odav. See mees on Donald Trumpi täielik vastand.”
    Kui juba, siis juba: Minneapolise farmer Michael investeerib Berkshire'isse paarkümmend tuhat dollarit kuus.Foto: Juhan Lang

    Investor Toomas on Berkshire Hathaway aktsionär

    Äripäeva poolt loodud investor Toomase portfellis on 110 Berkshire Hathaway aktsiat. Investor Toomas ostis need eelmise aasta märtsis hinnaga 145,76 USA dollarit tükk, praegu maksab aktsia veidi vähem, 145,24 dollarit.

    Kui arvestada juurde ka valuutakursi muutus, on Toomase investeering veidi enam kui aastaga kahanenud 8,5% võrra.

    Aktsionärid riske ei karda
    Buffetti ja Berkshire’i jätkuva edu kohta pole kauboi mütsi kandval aktsionäril vähimatki kahtlust – ka vanameistri surma korral on ettevõte investori hinnangul niivõrd suurepärane rahamasin, et teeniks investoreid edukalt edasi ka siis, kui juht suurt midagi ei teekski. Sellele vaatamata on ta veendunud, et vanameistri poolt hoolikalt valitud ja ennast tõestanud mantlipärijad jätkaksid niikuinii investeerimisguru väljakujunenud stiili.
    Buffetti võimalik lahkumine ja mis tahes muud Berskhire’i äridega seotud riskid ei heiduta karvavõrdki ka Zachary Taylorit ega tema naist. Lõppude lõpuks taandubki Berkshire’isse investeerimine veidi ka usu küsimuseks – Berkshire on aastate jooksul kasvanud nii suureks monstrumiks, et iga ettevõtte osaluse eraldi analüüsimine ei tule suuremal jaol aktsionäridel ilmselt enam pähegi.
    “Riskid on kõiges, eales ei tea, mis võib juhtuda,” võtab Zachary kokku oma investeerimisfilosoofia Berkshire’isse ja igale poole mujale. “Sõda võib puhkeda, sul on Zika viirus, mis võib edasi levida – no mis sa siis teed? Poed peitu? Sa võid püüda põgeneda, aga sa ei saa peitu pugeda. Pead lihtsalt vooluga kaasa minema.”
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Maag Grupp ja Skeleton Technologies said suure tunnustuse
Leedus toimunud Balti M&A ja erakapitali foorumil anti üle Baltimaade suurtehingute auhinnad, mille pälvisid Maag Grupi tehing HKScani Balti üksuste omandamiseks ja Skeleton Technologies rahakaasamise eest tippinvestoritelt.
Leedus toimunud Balti M&A ja erakapitali foorumil anti üle Baltimaade suurtehingute auhinnad, mille pälvisid Maag Grupi tehing HKScani Balti üksuste omandamiseks ja Skeleton Technologies rahakaasamise eest tippinvestoritelt.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.