Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas Brexiti valguses riske maandada?

    Suurbritannia rahvas otsustab 23. juunil, kas jääda Euroopa Liitu või lahkuda. Foto: Bloomberg

    Suurbritannia referendum koputab juba uksele, mistõttu on investoril viimane aeg Brexitiga seotud ohud ja võimalused läbi mõelda.

    Esmalt tuleb arvestada sellega, et juhul kui britid peaksid 23. juunil otsustama Euroopa Liidust lahkuda, lööb see finantsturud vähemalt lühiajaliselt tugevalt kõikuma. Isegi kui britid otsustavad liitu jääda, on oodata muutusi. Seega ei saa kuumadel suvekuudel mingil juhul valvsust kaotada.
    Vaikus enne tormi
    Mõneti üllatav on fakt, et seni pole Brexiti hirm Briti aktsiatele kahju teinud ning nädala alguses olid need teiste Euroopa aktsiate seas suurimad tõusjad. Tõusu põhjustas naela kurss, mis The Guardiani avaldatud värskete küsitluste tulemusena langusesse pööras. Nimelt näitas järjekordne uuring, et Euroopa Liidust lahkumine kogub poolehoidu.
    Paistab aga, et investorid on uuringute suhtes skeptilised ja järske samme ei astu. Näitasid ju ka 2014. aasta Šoti referendumi eelsed küsitlused tulemusi, mis hiljem valeks osutusid. Peale naela kursi kõikumise saab ainsa silmapaistva mõjuna täheldada kinnisvaratehingute hangumist Londonis.
    "Turg ütleb meile, et ehk ei ole mure Brexiti pärast nii märkimisväärne kui kommentaatorid püüavad seda näidata," iseloomustas Robert W. Baird & Co aktsiainvesteeringute juht Patrick Spencer uudisteagentuurile Bloomberg. 
    Nael ja euro kannatavad
    Sellegipoolest ei saa investorid riskide ees silmi kinni pigistada ning arvestada tuleb kõigi stsenaariumidega.

    Nael on sel aastal euro suhtes langenud 5,8%

    USA dollari suhtes on nael tänavu nõrgenenud 2%

    Suurbritannia peamine börsiindeks FTSE 100 on sel aastal 1% miinuses

    Juhul kui rahvas peaks tõepoolest hääletama Euroopa Liidust lahkumise poolt, toimub globaalsetel börsidel tõenäoliselt vähemalt lühiajaliselt järsk kukkumine. IMF on lausa hoiatanud, et investorite paanika võib vallandada šokilaineid kogu majanduses ja see viiks aktsiad ning kinnisvara hinnad langusspiraali. Pikaajalisemalt mõjutaks see sündmus aga Suurbritannia majandust tervikuna ning eriti tugevalt sektoreid alates pangandusest ja turismist kuni tervishoiuni välja.
    Mida ka küsitlused ei näitaks, ootavad valuutastrateegid Briti naelale väga konarlikku kuud. Naela ühe kuu volatiilsus hüppas juba kõrgeimale tasemele alates finantskriisi põhjast ning riigi rahandusministeerium prognoosib, et lahkumise korral kaotab nael 12% oma väärtusest.
    Sellisel juhul ei jääks puutumata ka euro, kuna brittide lahkumine Euroopa Liidust kasvataks uute referendumite tõenäosust teistes riikides
    Väikesed saavad suurema hoobi
    Lowland Investment Trusti juhataja asetäitja Laura Folli sõnul oleks liidust lahkumise otsusel Briti aktsiatele pikaajaline mõju. Kahju teeks see pigem väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele. FTSE 250 aktsiaindeksisse kuuluvate firmade käibest tuleb vaid 50% välismaalt. Suuremaid firmasid koondavas FTSE 100 indeksis on see osakaal aga 70%. See tähendab, et väikesed ettevõtted saavad nõrgast naelast vähe kasu, mis on tõenäoliselt lahkumise otsuse tagajärg.
    Seega on Folli kinnitusel kõige olulisem oma portfelli hajutamine väikeste ja suurte firmade vahel. Turvaliseks valikuks peab ta näiteks ülikoolide spin-off-firmasid, mille käekäik sõltub pigem tehnoloogia edust ja turundusoskustest kui referendumi tulemustest.
    M&G Investmentsi võlakirjainvesteeringute juht Jim Leavissi sõnul on Brexiti mõju palju kaudsem. "Kui majandus saab Brexiti tõttu hoobi, siis on investeeringutelt teenitav tulu oluliselt madalam ja võidakse kärpida intressimäärasid. See omakorda muudaks nii naela kui ka teised Briti varad ebaatraktiivseks," märkis Leaviss.
    Teisalt võib ka liitu jäämine esitada Briti aktsiatele suuri väljakutseid. Sarasin & Partnersi investeeringute juht Guy Monsoni sõnul hakkab nael seejärel rallima ning naela tugevnemine kahjustab Briti ettevõtete välismaalt teenitavat tulu. Lisaks kannatavad sel juhul Briti investorid, kes omavad välisaktsiaid ja -fonde.
    Liidust lahkumise otsus tekitaks Monsoni kinnitusel Suurbritannia börsil polariseerumise – riigisiseste pankade ja kinnisvarafirmade aktsiad kukuksid järsult, samal ajal kui tubaka- ja joogifirmad ning ravimitööstus peaks kasu lõikama nõrgast naelast ja kindlamast tulubaasist.
    Monsoni sõnul tuleks silmas pidada, et väikesed ettevõtted on ebakindlatel aegadel kaitsetumad ja tarbijad võivad hakata oma sääste suurendama.
    Riskialtid ei taha rongist maha jääda
    Julgemad investorid on aga hoopis seda meelt, et ebakindel aeg sobib kõige paremini aktsiate juurdeostmiseks. Sest siis, kui täielik selgus on saabunud, pole enam midagi võita.
    Vahetult enne 23. juuni referendumit soovitab Spencer vaadata toorainetootjate poole, mis võidavad nõrgast USA dollarist ja Hiina majanduse paranevast väljavaatest. Ka mitu teist strateegi on soovitanud Briti aktsiaid praegu osta, sest nõrk nael muudab need konkurentidega võrreldes atraktiivseks.
    Fisher Investmentsi asutaja Ken Fisher aga lausa keelitab investoreid tegutsema. "See on ebatõenäoline, et Brexit muudab olukorra praegusest veelgi hullemaks," märkis ta, lisades, et iga grammi võrra parem tulemus tõstab aktsiate hindu. Mida rohkem usaldusväärsust katastroofiennustajad kaotavad, seda enam aktsiad tõusevad, kinnitas ta.
    Loosungid ELi jäämise poolt.Foto: epa
    Pane tähele
    Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust:
    - Briti nael pöördub langusesse. Sellest võidavad eksportijad. Analüütikud on märkinud, et rahvusvahelise haardega ravimitööstuse ettevõtted Brexiti korral tõenäoliselt tugevat lööki ei saa. Küll aga võib see mõjutada finantsteenuseid pakkuvate firmade tegevust.
    - Globaalsetel aktsiaturgudel toimub vähemalt lühiajaliselt langus.
    - Kardetakse, et lahkumise korral liiguvad välisinvesteeringud Suurbritanniast välja, kuna tulevik muutub ähmaseks. Mõju ei toimu minuti pealt, küll aga hakkab majandus tasapisi vinduma.
    - Kannatada saab turismisektor, kuna uuringufirma Deloitte'i andmetel moodustavad Euroopa Liidu liikmesriikidest tulevad turistid 63% kogu turistidest Suurbritannias ja nende arv väheneb.
    - Kinnisvarahinnad võivad järsult kukkuda.
    - Euro hakkab nõrgenema, kuna usaldus Euroopa Liidu vastu väheneb.
    Suurbritannia jääb Euroopa Liitu:
    - Briti nael hakkab rallima. See põhjustab Briti firmade välismaalt teenitud tulu langust. Samuti kannatavad Briti investorid, kes hoiavad oma raha rahvusvahelistes aktsiates või fondides.
    - Võidavad pangad. Samuti seisavad võitjate poolel eluaseme, kinnisvarasektori ja vaba aja sisustamise võimalusi pakkuvad ettevõtted.
    - Tõenäoliselt tõus globaalsetel aktsiaturgudel.
     
    Kommentaar: riske on juba pisut hilja kindlustada
    Tõnu PalmNordea Pank Eesti peaökonomist 
    "Nordea ootab, et Euroopa Liidus jätkamise pooldajad saavutavad Suurbritannia referendumil väikese ülekaalu. Tulemus on aga määramatu. Nagu näitasid möödunud aasta mai valimised Suurbritannias ning sellele eelnenud küsitlused, siis selgub lõpptulemus ikka alles siis, kui kõik hääled on kokku loetud. 
    Investoritele ei tohiks tulla üllatusena turgude volatiilsus ka referendumi järgselt. Kuna Brexit ei ole finantsturgudel baasstsenaarium, siis mõjutaks see negatiivselt riskivarasid, sealhulgas aktsiaturge ja tooraineid.
    Investoritel, kelle portfellis on enda hinnangul liiga palju riske, on alati võimalus suurendada hoiuste osakaalu või muuta varade jaotust. Kõik see on seotud aga kuludega, seega ei tasu peenhäälestus tavaliselt ära. Üldjuhul on Euroopa rohkem mõjutatav Suurbritannia referendumist kui USA, samas on mõjud kaalukate sündmuste puhul globaalsed.
    Riskide maandamine on teadagi pidev protsess ning kindlustuse ostmise jätmine viimasele hetkele, mil riskid on juba kasvanud, on ka reeglina kulukas. Näiteks täna on valuutaturul optsioonidega riskide katmine paljuski juba hiljaks jäänud.
    Investorid on ennast naela võimaliku nõrgenemise vastu nii dollari kui euro suhtes kaitsnud osaliselt lühiajaliste valuutaoptsioonidega. Naela müügioptsioonide hinnad on mõnevõrra kallimad ostuoptsioonidest. See olukord pole aga erakordne."
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.