Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Varsti ei kujuta me oma elu ilma krüptorahata ettegi

    Liina Laasi sõnul on bitcoin surnuks tunnistatud juba üle 150 korra – ja seni on ta ikka tuhast tõusnud.Foto: Andras Kralla

    Liina Laasi tuntakse internetis EstonianTraderi nime all. Kaupleja, kelle erihuviks on krüptorahad, on veendunud, et see on justkui internet: alguses ei saanud keegi sellest aru ja hiljem ei kujuta keegi oma elu selleta ette.

    Kuidas jõudsite kauplemise juurde? Kas teil oli varem selle alaga kokkupuuteid?
    Kokkupuuteid otseselt ei olnud, aga mingi huvi selle vastu on alati olnud. Töötasin aastaid tagasi Inglismaal Bank of Americas, teisel korrusel oli Merrill Lynchi tiim. Aeg-ajalt käisin sealt läbi ja jälgisin, mis nad teevad, tundus sel hetkel ütlemata põnev. Sealt edasi hakkasin investeerimise ja kauplemise kohta rohkem lugema. Mõni aasta tagasi kolisime Inglismaalt perega Eestisse tagasi, siis hakkasin otsima võimalust kodust tööd teha. Kaalusin mitut varianti ja kuidagi jäi mõte kauplemise peale. Viimase lükke andis üks artikkel, mida lugesin aastal 2014, siis otsustasin proovida ja nii ta läks.
    Kas olete saavutanud kauplemisega selle, millest paljud unistavad: finantsvabadus, võimalus töötada igas maailma nurgas?
    Päris finantsvabadust veel mitte, eks see on ka suhteline mõiste. Aga kindlasti andis see mulle palju võimalusi ja oskusi ning soovi korral võiksin tõesti töötada igas maailma nurgas. Internet enamasti õnneks ei tunne piire. Praegu on parim aeg elamiseks, võid teha seda, mida tahad, seal, kus tahad, millal tahad.
    Teie blogi (Estoniantrader) puhul hakkab silma kaks huvitavat gruppi: binaarsed optsioonid ning krüptoraha? Mis on kauplemise puhul nende eripärad?
    Binaarsete optsioonidega ma enam ei kauple, aeg-ajalt jagan nõu varasema kogemuste põhjal. Praegu olen keskendunud krüptorahadele, aga ka sellega kauplemine ei ole minu põhitegevus.
    Bitcoini ja krüptorahadega hakkasin kauplema aastal 2014. See valdkond pakkus mulle huvi, olin ka üks Eesti Krüptoraha Liidu (EKL) asutajatest ja olin mõnda aega ka EKLi tegevjuht. Mind huvitab väga just tehnoloogia pool, milliseid lahendusi blockchain saab tuua. Samas, kuna hinnamuutused on drastilised, saab sellega ka toredaid kasumeid teenida. Tegelen paari krüptorahaprojektiga ja investeerin erinevatesse altcoin'idesse. ICO token'ite ost on ka mul väike hobi. Väga põnev on vaadata, kui kiirelt see valdkond on arenenud. Eks sealt tuleb suur hunnik mõttetuid projekte ka, mis on loodud puhtalt ICO müügiga raha teenimiseks, aga on ka väga võimsaid uusi aplikatsioone ja tehnoloogiaid, mis on saanud just tänu token sale'idele vajaliku rahastuse. Üks minu viimaseid lemmikuid on just äsja lõppenud ICO, Eesti projekt Agrello, mis sai üle 7000 bitcoini rahastust.
    Kuigi krüptoraha puhul on tegu suure turu ja teadmiste-oskuste korral ka hea – kuigi riskantse – teenimisvõimalusega, räägitakse ikka veel, et tegu oleks justkui ainult kriminaalide pärusmaaga ja haibiga, mis kohe kokku kukub. Milline on teie hinnang?
    Seda juttu räägitakse juba seitse aastat. Eks see on uus valdkond ja paljud inimesed ei tea sellest kuigi palju või ei ole viitsinud asjasse süveneda. Kes saab aru krüptoraha olemusest ja sellest, kuidas see toimib, üldiselt sellist juttu ei räägi. Kriminaalide lemmik on tänapäevani siiski sularaha. Bitcoin on praeguseks tunnistatud surnuks juba üle 150 korra. Just paar päeva tagasi püstitas bitcoini hind uue rekordi, 4500 dollarit 1 bitcoini kohta. Blockchain toob meile nii palju uusi võimalusi ja saab täielikult muuta seda, kuidas me teeme asju veebis. Ma võrdleks seda interneti algusajaga. Palju oli neid, kes arvasid, et tegemist on haibiga ja et keegi ei hakka seda kunagi kasutama. Praegu oleme jõudnud kohta, kus isegi minu kadunud vanaisa luges kõiki ajalehti ja maksis arveid internetis. Ilmselt mõnekümne aasta pärast ei oska me kujutada ette maailma ilma blockchain'ita.
    Kas on kauplejaid, keda ise jälgite?
    Otseselt kauplejaid ei jälgi, vaatan aeg-ajalt erinevaid finants-podcast'e, enamasti tarbin krüptorahade ja blockchain'i-teemalist meediat. See teema pakub mulle kõige enam pinget ja kibelen juba näha, kuhu see tehnoloogia meid viia võib.
    Kui investeerimise puhul on sageli nii, et teoreetiliselt on võimalik jäljendada näiteks Warren Buffetti strateegiat ja edu saavutada, siis kuidas on kauplemisega: kas jäljendamisega on võimalik edukas olla või tuleb ikkagi oma süsteem välja mõelda?
    Kindlasti on vabalt võimalik jäljendada teiste juba järeleproovitud strateegiaid, vajaduse korral saab neid enda eelistuste järgi kohandada. Ei ole tingimata vaja hakata jalgratast leiutama.
    Mida peaks inimene enne kauplema hakkamist teadvustama?
    Peaks mõtlema, kas see on miski, millega soovitakse tegeleda ja kas jätkub piisavalt külma närvi. Sellega kaasneb kindlasti suur hulk stressi ja see ei pruugi kõigile sobida.
    Kui kaua võtab aega, et nii-öelda põhiteadmised kauplemise kohta omandada, et saaks kaubelda nii, et saab juba ise ka põhjalikult aru, mida teed?
    Eks see oleneb ilmselt inimesest. Kõige raskem asi, millest kauplemisel tuleb üle saada, on iseendast. 95% kauplejatest hävib. Miks? Sest asi on inimese psühholoogias kinni. Inimaju hakkab tegema väga veidraid otsuseid, kui tegemist on rahaga. Kaotasin ise alustades üsna arvestatava summa raha, pärast seda mõtlesin, et mul on kaks valikut: lepin kaotusega ja lõpetan kauplemise või üritan õppida oma vigadest ja saada aru, mis valesti läks. Hakkasin uurima süvitsi kauplemispsühholoogiat, väga huvitav fenomen tekib kaubeldes: ei tea, kuidas seda eesti keeles nimetada, aga inglise keeles on risk aversion. Inimene võtab palju suuremaid riske, kui rahakaotus on silme ees. Väga lihtne on nii endal terve kauplemiskonto tühjaks teha, kui oled alles alguses ja kogemusi napib. Kui asjad ei lähe sinnapoole, kuhu oleks vaja, haarab sind paanika. Kui ei ole oskuseid selle emotsiooniga tegeleda, võibki ette tulla, et hakkad tegema halbu otsuseid ja jäädki kogu oma rahast ilma. Olukorda teadvustades ja sellest õppides on see muidugi võimalik ümber pöörata. Üldjuhul suurem osa kauplejatest tegutseb emotsioonide najal. Lihtne eduka kauplemise reegel on – osta madalalt ja müü kõrgelt. Enamik hakkab paanika tõttu käituma aga hoopis vastupidiselt.
    Kuidas suhtute suure võimendusega kauplemisinstrumentidesse?
    Ei ole minu teema. Risk on veidi liiga suur.
    Olen kauplejate kohta kuulnud kahte narratiivi: üks ütleb, et hea kaupleja peab 24/7 kuvari ees istuma, silmad punased. Teine ütleb, et piisab paarist tunnist päevas – kui sedagi – ja raha tuleb. Milline on reaalsus?
    Eks oleneb jällegi ilmselt inimesest. Ma olen proovinud mõlematpidi, terve päev kaubelda mulle ei sobinud. Parem paari tunni kaupa.
    Kas teil on kauplemisel lemmikinstrumente?
    Mulle meeldib enim jälgida mustreid, eriti huvitav on vaadata, kui ettearvatavaks on muutunud viimasel ajal bitcoini hinnamustrid. Väga lihtne on ennustada, millal peaks hind kukkuma hakkama. Minu jaoks on see isegi päris huvitav, sest varem on bitcoini hind kippunud olema väga kaootiline, ma ei osanud oodata, et ta nii ruttu usaldusväärse rütmi leiab. Kõik võib muidugi ka juba homme muutuda. Eks see on nii iga vara või valuutaga.
    Kui investeerimise puhul räägitakse, et kõige olulisem on distsipliin, siis mis on oluline eduka kaupleja jaoks?
    Kauplemispsühholoogia on kindlasti kõige tähtsam. Kui suudad säilitada külma närvi ja pidada kinni endale kehtestatud reeglitest, kõik muu ei ole üldse nii väga keeruline.
    Kõige tähtsam küsimus: kas kauplemisega on võimalik pikaajaliselt raha teenida?
    Kindlasti on, aga tegemist on samamoodi tööga. Mingit ratsa rikkaks saamise skeemi siin kahjuks ei ole. Tuleb teadmised endale selgeks teha ja edasi on kõik praktika. 
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.