Restoranitest: Saaremaa esindusrestoran pakkus elamusi

24. august 2017, 14:30
Saaremaa GOSPA restorani teenindajad olid siirad, nii nagu kodulehekülg lubas.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170824/USEFUL/170829880/AR/0/GOSPA.jpg

Mul on rõõm kinnitada, et aastate jooksul kuuldud kiidusõnad Kuressaare Georg Ots spaa restorani hea tasemega toidu kohta pole olnud raasugi liialdatud ja seda võib õigusega pidada Saaremaa esindusrestoraniks.

Kohalikku toitu pakkuvate restoranide tihedus on Saaremaal suurem kui kusagil mujal Eestis. Muidugi on seal ka oma Itaalia ja tex-mex ja isegi oma austribaar, kuid kohalik on üle kõige. Lammas, lest, tuulehaug ja muu oma mere kala on au sees, kohaliku köögivilja tipptaset esindava Rautsi talu saadustega uhkustavad mitmed söögikohad.

GOSPA restorani võib pidada Saaremaa esindusrestoraniks.

GOSPA restorani noor peakokk Alar Aksalu näitab üles erilist andekust kohaliku toidu kaasaegses interpreteerimises. Pädaste ja Tallinna tipprestoranide taustaga noor kokk on edukalt esinenud rahvusvahelistel konkurssidel. Rahvusvahelist tunnustust pälvinud peakokka tasub usaldada: konkursisaavutused ei tule lihtsalt, selleks on tehtud palju tööd, mis kajastub ka kodurestorani köögis.

Suurepärane suitsuahjuvaade

Iselaadi elamust pakkus seekord mitte merevaade, vaid akna taga tossav suitsuahi. Oli huvitav jälgida, kuidas kokapoisid selle juures askeldasid. Toitu oodates sobitasin mõttes küpsetisi kokku menüüs pakutavate roogadega – no ei klappinud, küllap valmistati ette mingit erimenüüd. Tuul puhus suured suitsupilved otse minu laua suunas, kuid aknad olid tihedad ja elamused jäidki vaid visuaalseteks. Igatahes andis suitsuahi kinnitust, et „tagasi juurte juurde“ minek pole mitte ainult sõnakõlks, vaid (suitsune) tegelikkus.

Taldrikul pakkus suitsust elamust tursk, mis ilmus lauale eelroana koos kodujuustu, marineeritud kurgi- ja lillkapsa-wakame, lendkalamarja salati, vutimuna ja köögiviljaga. Külmsuits oli tursaga imet teinud, see oli omapäraselt mõnus. Lisandeid oli palju ja roa kompositsioon lennukas, kuid minu jaoks käis lend liiga kõrgelt – kõike oli liiga palju, peateema ehk suurepärane kala jäi nende varju.

GOSPA restorani road on loominguliselt lennukad.

See jäi ka ainsaks roaks, mille üle oleksin tahtnud kokaga vaielda. Ka teised road olid loominguliselt lennukad, kuid komponente oli mõnevõrra vähem ja maitsed püsisid paremini tasakaalus. Ilmselgelt kulgeb GOSPA restorani peakokk mööda omi kulinaarseid radu. Ühegi roa juures ei tulnud mõtet, et seda olen ma juba söönud seal ja seal ja seal… Isegi Caesari salat oli saanud huvitava lahenduse. 

Vaarikas otse purgist

Pärast kohalikku kala ja vasikat, röstitud ja marineeritud köögivilju, põnevaid kastmeid ja mahedaid köögiviljakreeme, soolarohtu, jäätaime ja safranit jõudsin imelise vaarikahüübeni. Sellele polnud kodumaist nimetust jätkunud, seetõttu esines see vaarika-posset’ina. Serveeriti see ime aga kõige tavalisemas klaaspurgis. Purgi vastu pole mul iseenesest midagi, aeg-ajalt maiustan ka kodus moosi või mett puhhilikult otse purgist. See suurepärane magustoit oleks aga väärinud paremat saatust kui kodumoos, kaunis serveering oleks selle ülendanud lõunasöögi kroonijuveeliks.

Kodulehekülg kiidab GOSPA teenindust „siiraks“. Siirad olid need noored inimesed küll: kui ei teadnud – ja enamasti ei teadnud – siis nii ütlesidki. Ja läksid köögist küsima. Erilist professionaalsust üles ei näidanud, aga toidu toomise-viimisega said hakkama. Kui veel ka kliendi vastuvõtmist, tervitamist ja lauda juhatamast harjutada, oleks tase juba enam-vähem rahuldav.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. August 2017, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing