Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Austrikarpide avamine tagas EMil viienda koha

Ethel Kiilmaa 12. aprill 2001, 00:00

Salatitootja Meleco peakoka Agu Alerti sõnul rühib kohalik toidukultuur küll üsna pikkade sammudega ülesmäge, aga arenenud riikide tasemeni jõudmiseks on käia veel pikk tee.

Kas teile ei tundu, et raiskate oma annet, kui mõtlete anonüümsena välja salatiretsepte?
Kindlasti tuleb igas ametis aeg-ajalt kompromisse teha. Olen Melecos olnud praeguseks juba aasta ja kolm kuud. Kuigi ma ei kavatse igaveseks paigale jääda, andsin oma sõna, et aitan asja käima lükata ja nii ka teen. Melecos töötades olen aru saanud, et salatikultuuril on Eestis kõvasti arenguruumi, eriti mis puudutab tootmise puhtust, õigeid töövõtteid ja toorainete leidmist.

Millal võiks Eesti oma kokkade meeskonnaga MMile võistlema minna?
Ma olen optimist ja arvan, et sinna läheb vähemalt viis aastat. Meil on kokkasid, kelle tase on kõrge, aga Eestis on väike turg ja igaüks on kellegi konkurent. Laitmatult koos töötava tiimi kokkusaamiseks kulub veel aega.

Millisena näete Eesti toidukultuuri tulevikku?
Rühime päris pikkade sammudega kõrgemale tasemele. Meil on küllalt ärksaid noori inimesi, kes uute ideedega katsetavad. Ka peaks vahetuma õpetajate põlvkond, kes kohati on väga ikka minevikus kinni.

Kas Eestis on teie arvates palju häid kokki?
Kindlasti on, aga enamik püsib kuskil peidus, sest väljatulemise kohti on tegelikult vähe. Üldse pööratakse meil peakokkadele põhjendamatult vähe tähelepanu. Tavaliselt esinevad avalikkuse ees restoranide omanikud, mitte peakokad. Euroopas tuntakse ja ka külastatakse restorane just peakokkade järgi.

Kuidas hoiate ennast professionaalselt vormis?
Kogun infot, käin palju väljas söömas ja suhtlen tihedalt Soome ning Rootsi peakokkadega. Osalen igal aastal ka austrite avamise võistlustel Soomes ja mujal Euroopas. Võistluste käigus kohtub paljude heade kokkadega, sest see on ühtlasi ka klubiline tegevus.

Keda imetlete kõige enam, kelle sarnaseks tahaksite saada?
Iidoleid otseselt ei ole, aga toidumaailm on nii suur ja võimas ning igalt kokalt on midagi õppida. Eriti kui maailmas ringi reisida.

Nimetage kolm lemmiksöögikohta?
Tallinna söögikohtadest kindlasti L?Artiste ja Imre Kose. Väga kõrge tasemega restoranid on ka minu endise tööandja Tallinki laevadel, kus on suuremad võimalused toiduaineid kätte saada. Enamik toorainest tuuakse Soomest ja Rootsist ning see on väga kvaliteetne. Maa peal olek seab kokale teistsugused piirid peale, sest pead arvestama sellega, mida saada on.

Kellest peaksid kohalikud kokad eeskuju võtma?
Selleks, et tuua kokkade maailma rohkem loovust ja häid ideid, tuleks suunata pilgud mujale Euroopasse ? traditsiooniliselt Prantsusmaale, aga ka Inglismaa ja Rootsi on tõusnud väga kõrgele tasemele.

Milliseid roogi te eelistate?
Mul on väga palju lemmikuid. Armastan nii süüa kui valmistada mereande. Toorainet on muidugi raske saada, aga õnneks on ikka veel kalureid, kellelt saab otse värsket kala osta. Kui isu on väga suur ja siit midagi ei saa, siis võib mereande ka Soomest toomas käia.

Kas auhindade võitmine on koka jaoks oluline?
Ka see on meeldiv. Suurem nauding on siiski rahvusvaheliste võistluste õhkkond. Sebimine, mis ümberringi toimub, seminarid ja suhtlemine. Toiduüritused innustavad ja tore on endast n-ö märk maha jätta.

Millist toitu on kõige raskem valmistada?
Kõike okolaadist. See nõuab temperatuuri ja aja täpset järgimist, aga kui nõksud kätte saab ja ka pisut kogemust kogub, siis tuleb toime.

  • Sattusin esimest korda austrikarpide avamise võistlustele 1996. aasta sügisel. Tänaseks olen osalenud iga-aastastel EM-võistlustel ja ka Soome lahtistel meistrivõistlustel. Võistlustel on tavaliselt nii meeste kui naiste sarjad, välja loositakse nelja-viie võistlejaga grupid. Igale võistlejale antakse kolmkümmend Beloni austrit. Karbid avatakse kiiruse, puhtuse ja serveerimise peale. Minu parim tulemus on 2 minutit ja 36 sekundit (30 karpi), mis tagas EMil viienda koha. Euroopa meistrid avavad 30 karpi 2 minuti ja 15 sekundiga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:08
Otsi:

Ava täpsem otsing