Uuringufirmad määratlevad müügikohti erinevalt

21. august 2001, 00:00

 • Lähikauplus
  Jaeettevõte, kus müügipind on kuni 400 m² ning toidu- ja teiste esmatarbekaupade osatähtsus müügis on 90-100. Need kauplused asuvad elurajoonides. Eristada saab väikese käibega lähikauplusi (alla 350 tuhande kroonise kuukäibega kauplused) ja suure käibega lähikauplusi (üle 350 tuhande kroonise kuukäibega kauplused).

 • Minimarket
  Jaeettevõte, kus müügipinda on kuni 400 m². Kaupluses müüakse erinevaid kaubarühmi ning toidu- ja esmatarbekaupade osatähtsus müügis ei ületa 2/3. Need kauplused asuvad tavaliselt väiksemates asulates.

 • Supermarket
  Jaeettevõte, kus müügipind on kuni 2500 m² ning toidu- ja teiste esmatarbekaupade osatähtsus müügis on üle 2/3. Need kauplused asuvad põhiliselt suurtes elurajoonides või nende vahetus läheduses. Näiteks: Konsum Mustamäe teel Tallinnas, Konsum Ujula tänaval Tartus.

 • Hüpermarket
  Jaeettevõte, kus müügipind on üle 2500 m² ning toidu- ja teiste esmatarbekaupade osatähtsus müügis on üle 50. Need kauplused asuvad tavaliselt äärelinnas suurte magistraalide ääres. Näiteks Prisma, Primo, Laagri ja Vesse Maksimarket, Kadaka ja Järve Selver.

 • Kaubamaja
  Jaeettevõte, kus müügipinda on tavaliselt 1000 m² ja rohkem. Osakonnad on eristatavad, kuid moodustavad ühtse terviku. Juhib üks operaator/korraldaja. Ühe tooterühma osatähtsus müügis ei ületa 50. Näiteks Tallinna Kaubamaja, Stockmanni Kaubamaja, Tartu Kaubamaja.

 • Kaubanduskeskus
  Jaeettevõte, kus ühes hoones asuvad eraldatud müügikohad, mida juhivad erinevad operaatorid/korraldajad. Näiteks Viru Keskus

 • Kauplusladu (discounter)
  Piiratud kaubavalikuga ning madala hinnatasemega toidu- ja esmatarbekaupade kauplus, kus müük ei ole seotud piiravate tingimustega (nt kliendikaardi omamine). Hetkel esindab Eestis Säästumarketi kett, ETK süsteemi kuuluvad A ja O kauplused.

 • Kiirkauplus (necessity store, convenience store) ehk kiire ostu koht. Sissekäidav kiosk või tanklakauplus, kus on müügil vaid teatud kaubarühmad. Müügipinda on kuni 200 m². Näiteks: R-Kiosk, Statoil.

 • Spetsialiseeritud kauplus
  Jaeettevõte, kus müüakse vaid teatud tooterühmi. Nimetatud kauplused võivad olla väga erineva müügipinnaga: paarkümmend ruutmeetrit või paar tuhat ruutmeetrit. Näiteks kohvi-, ehitusmaterjalide kauplus.

 • Tööstuskaupade kauplus
  Müügil on erinevat tüüpi tööstuskaubad. Müügipind on kuni 1000 m2 . Juhib üks operaator/korraldaja.

 • Apteek
  Litsentseeritud ravimite ja tervisekaupade müügiga tegelev jaekaubandusettevõte.

 • Avaturg
  Selgelt piiritletud ala, kus müüvad kaupu eraisikud või juriidilised isikud. Müüakse nii toidu- kui ka tööstuskaupu.

 • Jaekett
  Jaekaubandusettevõtete ühendus, mis tegutseb ühe kontseptsioonina.

Tavaliselt on ühiselt organiseeritud kaupadega varustamine ja müügi- ning turundusstrateegia. Näiteks: Konsum, Prisma.

 • Hüpermarket
  Suured kauplused, mille müügipind on vähemalt 1000m2. Kaupade sortiment on väga lai: koos toidukaupadega müüakse seal majapidamisvahendeid, kosmeetikat, tualett-tarbeid, isikliku hügieeni tarbeid, kingitusi, riideid ja teisi kaupu.

 • Supermarket
  Suured kauplused, mille müügipind on üle 300m2. Toodete sortiment on väga lai (mitmesugused toidu- ja keemiakaupade kategooriad).

 • Toidukauplused
  Toidukauplused, mille müügipind on enamasti alla 300m2. Müüakse valdavalt toiduaineid, sigarette, kuid ühtlasi on müügil ka mõningad hügieenitarbed, tualett-tarbed, majapidamisvahendid, ajalehed. Kõikide keemiakaupade käive ei tohi ületada 10 kaupluse kogukäibest.

 • Spetsialiseerunud toidukauplus
  Siia kuuluvad toiduainete kauplused, mis on spetsialiseerunud peamiselt ühele toiduainete tüübile, näiteks piimatoodete kauplused, kalapoed. Lisaks võidakse neis vähesel määral müüa ka gaseeritud jooke, mahlu, konserve. Selle kaupluste tüübi alla käivad ka spetsialiseerunud sektsioonid teistes kauplustes ja tänavatel ning kioskid, mis müüvad ainult ühte tüüpi toiduaineid.

 • Alkoholikauplus
  Spetsialiseeritud alkohoolsete jookide kauplus, milles lisaks piiritusjookidele, veinile ja õllele müüakse ka sigarette, närimiskummit, gaseeritud jooke, teed, kohvi. Müügipind ei ületa harilikult 100 m2.

 • Parfümeeriakauplus
  Kauplused, milles müüakse kosmeetikat, parfüüme, tualett-tarbeid ja muid isikliku hügieeni tarbeid. Samuti võidakse seal müüa pudukaupu, kingitusi, kuid mitte toidukaupu.

 • Apteek
  Põhiliselt müüakse seal retsepti alusel ravimeid, kosmeetikat ja hügieenitarbeid.

 • Keemiakaupade kauplus
  Müüakse peamiselt keemiakaupu: kosmeetikat, deodorante, kreeme, juuksehooldusvahendeid, puhastusvahendeid, pesupulbreid, seepe. Neis kauplustes võib esineda ka mõningaid toidukaupu: närimiskummit, gaseeritud jooke, teed, kuid nende kogukäive ei tohi olla suurem kui 20.

 • Majatarvete kauplus
  Peamiselt müüakse majapidamiskaupu nagu plastikmööbel, servjetid, kööginõud. Sageli müüakse seal keemiakaupu ning mõningal määral ka väikeseid elektriseadmeid, värve, tapeete. Mitte mingil juhul aga toidukaupu.

 • Segakauba kauplus
  Sellised kauplused esinevad peamiselt maapiirkondades. Müüakse peaaegu kõike: toiduaineid, parfümeeriakaupu, isikliku hügieeni tarbeid, majapidamiskaupu, keemiakaupu, põllutööriistu, rõivaid. Müügipind on väga erinev, kassaaparaate on harilikult üks kuni kaks.

 • Kioskid
  Enamasti väikesed ?määratlemata struktuuriga? kauplused, kus teenindatakse harilikult väikese akna kaudu. Väga harvadel juhtudel võib kioskil olla sisenemisvõimalus ka klientidele (1-2 klienti korraga). Peamiselt paiknevad linna väljakutel, peamistel tänavatel, rongi- ja bussipeatustes ning spetsiaalsetes kauplustes.

 • Kauplus bensiinijaamas
  Bensiinijaamas asuvad kauplused, mis müüvad mitmesuguseid toiduaineid (närimiskummit, gaseeritud jooke, mahlu), sigarette ja mitmesuguseid keemiakaupu.

 • Elektrooniliste kodumasinate kauplus
  Kauplused, kus müüakse n-ö ?valgeid? elektrilisi kodumasinaid (tolmuimejad, külmikud, pesumasinad, küpsetusaparaadid, mikrolaineahjud, radiaatorid) ja (või) väiksemaid elektriseadmeid (kohviaparaadid, elektripotid, mikserid, juustehooldusvahendid, epilaatorid, auruga triikrauad, rösterid). Võidakse müüa ka video-audioseadmeid.

 • Audio-videokauplus
  Kauplused, mis müüvad peamiselt n-ö ?pruune? kaupu, nagu videomakid, plaadimängijad, televiisorid jne. Seda tüüpi kaup moodustab nende poodide käibe põhiosa. Neis poodides müüakse ka teisi väikeseid elektriseadmeid ja mõnikord ka ?valgeid? elektroonilisi kodumasinaid.

 • Kaubanduskeskus
  Hoone, milles paikneb mitu ühele või erinevatele omanikele kuuluvat kauplust. Üldjuhul on igal kauplusel eraldi sissekäik ning nad müüvad erinevat tüüpi kaupu.

 • Kaubamaja
  Suure müügipinnaga rõiva- ja üldkauplus, kus on palju erinevaid sektsioone, mida võib käsitleda iseseisvate kauplustena. Samuti võib neis kauplustes leida ka toidukaupu, kohvikuid.

 • Lahtine turg
  Kauplused, mis asuvad turu territooriumil. Peamiselt müüvad rõivaid, jalatseid, galanteriikaupu, nahkesemeid, mänguasju, kosmeetikat, elektriseadmeid, isikliku hügieeni tarbeid, video- ja audiokaupu.

 • Kinnine turg
  Sarnane lahtise turuga, kuid paikneb kinnises ruumis. Kinnise turu mõiste sisaldab ka ühise katuse all olevaid jaemüügikohti paljude väikeste kauplejatega.

 • Hulgimüügikeskus
  Erinevat tüüpi ning erineva müügipinnaga kauplused, kus jaemüük toimub kõrvuti hulgimüügiga. Enamasti on seal palju sektsioone, müügikohti ja teisi poode.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing