Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ajakirjanikud võtsid vastu tasuta reisi

    Ajakirjanikele tehakse välja lend Tallinnast otse Egiptusesse. Nad on Sharm el Sheikhis nädala, ööbivad viie tärni hotelli Savoy ühe inimese numbritubades ning käivad kingituseks saadud väljasõitudel Cairos ja Abu Galumis.
    Tegemist on viimaste aegade suurima kinnimakstud kingitusega ajakirjandusväljaannetele.
    16 000kroonise letihinnaga, kuid tasuta saadud nädalasest puhkusest võtavad osa ajakirjanikud Postimehest, Eesti Päevalehest, Eesti Ekspressist, SL Õhtulehest ja Maalehest. Peatoimetaja tasemel läksid tasuta reisima ajakirjad Kroonika, Eesti Naine ja DI. TV3st sõitis uudisteankur Ene Veiksaar koos kaameramehega.
    Kõigile ajakirjanikele on järgimiseks ajakirjanduseetika koodeks, mis ütleb, et ajakirjanik ei võta vastu ametikohti, soodustusi, tasu ega kingitusi, mis tekitavad seoses tema ajakirjanikutööga huvide konflikti ja võivad vähendada tema usaldusväärsust.
    Äripäeva küsitletud Soome suurima ärilehe Kauppalehti ja tiraažilt teise lehe Aamulehti peatoimetajad ütlesid, et ei peaks võimalikuks nende väljaande ajakirjaniku osavõttu sellisest reisist.
    ?Pole võimalik, et Soomes nii suur grupp ajakirjanikke juhtivatest väljaannetest ühineks sellise reisiga. Mõned reisiajakirjad võiksid olla sellest huvitatud, ent mitte olulisemad ajalehed ja ajakirjad,? ütles Hannu Leinonen, Kauppalehti peatoimetaja. Ta ütles, et juhtivad meediaväljaanded leiaksid, et sellise reisiga kompromiteeritakse nende sõltumatust.
    Tamperes ilmuva Aamulehti peatoimetaja Matti Apunen: ?Siin, metsade keskel, võib selline asi isegi võimalikuks osutuda, ent ei ole kuigi tõenäoline. See oleks väga lähedal ajakirjaniku eetikakoodeksi rikkumisele. Isiklikult, peatoimetajana, ma ka kindlasti ei läheks.?
    Reisi teeb ajakirjanikele välja selle aasta sügisest turule tulla püüdev, kuid ajakirjanduses ebasoodsa kajastuse osaliseks saanud Marhaba Tours. Teised bürood on vältinud Marhaba Toursiga koostööd viimase seoste tõttu pankrotistunud Wris Toursi juhi Margit Pent-Rebasega. Wris Toursil jäi üles 21 miljoni krooni suurune võlg.
    Ajakirjanikke lennujaama saatma tulnud Marhaba Toursi juhataja Epp Rääbise ütlust mööda ootab ta ajakirjanikelt Egiptuse vaatamisväärsuse kajastamist, et räägitaks eesti rahvale araablastest ning imeilusast loodusest. ?Nad ei pea kirjutama, et käisid reisil Marhaba Toursiga,? ütles Rääbis.
    Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektori ja novembris Postimehe peatoimetajana ametisse astuva Tarmu Tammerki ütlust mööda on kingituse vastu võtnud ajakirjanikud vastuolulises olukorras. ?Kas minna liimile ja pakkuda reisist positiivset kajastust või petta teadlikult reisikorraldajat, jättes kiiduloo tegemata, kuigi neilt on seda palutud,? ütles Tammerk.
    Kingituse vastu võtnud ajakirjanike väljaannete peatoimetajad olid Egiptuse reisiga kursis.
    - Eesti Päevalehe peatoimetaja Priit Hõbemägi hinnangul pole eetilist probleemi, kui ajakirjanik võtab kingituse vastu puhkuse ajal. ?Maria Ulfsak on palgata puhkusel. Puhkuse ajal võib ta sõita, kuhu tahab. Mingit reisi kajastamist lehel plaanis ei ole,? selgitas ta.
    - Samuti Eesti suurema päevalehe Postimehe peatoimetaja Urmas Klaas soostus kingitusega tingimusel, et ajakirjanik läheb reisile vabast ajast. ?Mina ei aktsepteerinud seda reisi algusest peale kui tööalast ametireisi. Andri Maimets võttis nädala puhkust ja esitas mulle ka palgaavansi soovi,? ütles Klaas.
    - Eesti Ekspressi peatoimetaja Tiina Kaalepi ütlust mööda läheb ajakirjanik Siim Nestor tegema lugu ajalehe reisirubriiki Kohver. ?Meie arvates ei ole Siim Nestor kallutatav ja meie tingimus Marhaba Toursile oli, et me ei pea neile artikli teksti ette näitama,? ütles Kaalep. Ekspressi peatoimetaja ei välistanud ka loo ilmutamata jätmist.
    - Maalehe peatoimetaja ja ajakirjanduseetika küsimusi lahendava pressinõukogu esimees Sulev Valner möönis, et kirjeldatud juhul on ajakirjanikul tugev oht saada oma töös mõjutatud. ?Seetõttu oleks täieliku ajakirjandusliku sõltumatuse tagamiseks ideaalne, kui iga toimetus maksab kõik kulud alati ja täies ulatuses ise ega võta vastu mingeid abipakkumisi,? ütles Valner. Maalehest läks eile reisile tegevtoimetaja Annika Poldre.
    - TV3 uudiste peatoimetaja Hanno Tomberg ütles, et uudisteankur Ene Veiksaar läks Egiptusesse kui reisisaate toimetaja ning tema osalust pole valmivas saates märgata. ?Veiksaar läheb tegema saadet, mille on saatekavasse lülitanud programmitoimetus. See ei puutu uudistetoimetusse,? ütles Tomberg.
    - SL Õhtulehe peatoimetaja asetäitja, uudistetoimetuse juhataja Urmo Soonvald ütles, et ta on teadlik ajakirjaniku puhkusest ja reisiplaanist. ?Rohkem pole seda uurinud,? ütles ta, samas mööndes, et iga ajakirjanik peaks oma reisi eest maksma ise.
    Eile hommikul kell 10 Tallinna Lennujaamas oli Äripäeva reporter Anne Oja koos fotograaf Andras Krallaga. Kogunema hakkas ka reisiseltskond.
    Kroonika peatoimetaja Ingrid Tähismaa karjus üle ootesaali: ?Teil ei ole mingit õigust mind pildistada!? ja tormas fotograafile, õigemini küll tema fotoaparaadile kallale. Fotograafil õnnestus tehnika päästa.
    ?Marhaba Tours on meie seksikate peo partner ja lähen kajastama prominendi reisi,? õigustas juhtohjad enda kätte haaranud Ingrid Tähismaa. Vähemtuntud ajakirjanikud olid vait. Kiiresti pöörasid nad fotograafi poole selja.
    Raadio 2 ja Eesti Päevalehe ajakirjanik Romi Erlach ei näinud reisis eetilist probleemi. Ta tegi juba nädal-kaks tagasi Raadio 2 ?Kahega lõunal? saates Egiptuse eri, kus Allan Roosileht rääkis oma muljetest.
    ?Kui reisifirma arvas, et mu saade oli piisavalt hea ja kinkis mulle selle eest reisi, siis ma ei näe samuti probleemi,? ütles Erlach.
    Telefonitsi ei soovinud Postimehe uudistetoimetaja Andri Maimets (pildil) anda selgeid vastuseid, puikles kõrvale isegi küsimusest, kas ta sõidab Egiptusesse, kuigi Äripäeva fotograaf pildistas teda samal ajal lennujaamas. Eetikaküsimuses soovitas ta suhelda kellegi teisega.
    TV 3 uudistetoimetaja Ene Veiksaar ütles, et Egiptusest saadavast materjalist valmib reisisaade. ?Tellija maksab,? ütles ta.
    Maalehe tegevtoimetaja Annika Poldre arvas, et tasuks mõelda küsimuse üle, kas reis Egiptusesse on kooskõlas ajakirjanduseetikaga. ?Kui selle üle mõtiskleda, siis võib küll leida vastuolu ajakirjanduseetikaga,? ütles Poldre. Ta leiab, et küsimuse saaks lahendada, kui loo juures ilmuks märkus, et tegemist on kommertstekstiga.
    Senini pole küll Maalehe reisilugude juures kommertstekstile viitavat teadet olnud, kui mõni reisifirma tutvustab oma marsruute.
    Eesti Ekspressi ajakirjanik Siim Nestor ei näinud eetilist vastuolu. ?Ajakirjanikud saavad ju pidevalt erinevaid promomaterjale, kontserdipileteid ja plaate,? ütles Nestor.
    Endine Eesti Ekspressi tippajakirjanik ja DI peatoimetaja Paavo Kangur ütles, et tema eesmärk on välja selgitada, mis prahti turismifirmad eestimaalastele pakuvad. Kes reisi kinni maksab, on tema sõnul veel läbirääkimiste küsimus. Söögi ostab Kangur ise.
    ?Alles hiljaaegu raiuti Luxoris 70 turisti tükkideks,? selgitas Kangur sõidu tegelikke põhjusi. ?Ajakirjanikena riskime igal reisil oma eluga.? Ta ütles, et sõidab vastu tahtmist, on tülgastunud pidevast reisimisest, kuid selline on juba kord ajakirjaniku töö.
    Kas ta kirjutab hiljem kriitilise loo? ?Võib-olla ei kirjuta üldse midagi,? puikles Kangur. Kuidas Eesti rahvas siis teada saab, kui halb ja ohtlik Egiptuses on? Kangur, keda iseloomustatakse kui enesekindlat ja ülbet inimest, vaikis. Oli näha, kuidas ta lõug ning huuled ühtäkki värisema hakkasid.
    ?Kulla laps!? prahvatas ta reporter Anne Ojale. ?Kas sulle Äripäevas palka makstakse?! Kas saaksid ühe palgaga läbi sõita näiteks pool Euroopat?? Kangur on enda sõnul reisinud 30?40 maal, kuid mitte ajakirjanikuna. Kellena, jäi ta vastuse võlgu.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.