Maailmamuusika täht laulab täissaalile

Madli-Liis Parts 05. märts 2004, 00:00

Laupäeva õhtul saab mõnisada õnnelikku muusikahuvilist osa maailmamuusika väärika esindaja Cesaria Evora kontserdist, mille piletid olid välja müüdud juba nädalaid tagasi.

Cabo Verdelt ehk Roheneemesaartelt pärit 62aastast aafriklannat kirjeldatakse kui mustanahalist Edith Piafi, Aafrika Billie Holidayd ja Paljasjalgset Diivat. Ta esineb maailma kuulsaimates kontserdisaalides, teda pärjatakse prestii?ikate muusikaauhindadega, kontserdid on välja müüdud kõikjal, kus ta esineb.

Cesaria Evora kuulub nende tähtede hulka, kellele muusikatööstuse masinavärki sattumine ja lavaedu ei ole kunagi olnud eesmärk. Juba 17aastaselt laulis ta kodusaare baarides ja sadamakõrtsides. Polnud kindlat sissetulekut ega väljavaateid enamaks kui kõrtsis juhukülalistele laulmiseks. Alles 1985. aastal sattus ta esmakordselt Euroopasse esinema ning 47aastaselt salvestas esimese kauamängiva.

Evora hääl on võrratult varjundirohke. Ehk reedab veidi ka kirjut elukogemust, kus pitser aastaid väldanud depressioonist, ohtralt mekitud konjakist ja kangest tubakast. Tema laulud on kantud igatsusest, nostalgiast, vaevuaimatavast kurbusest ja elutarkusest. Ta ei püüa kellelegi meeldida. Lauldes Evora otsekui viibib eemal, laulab talle omasel sissevaataval vaiksel moel.

Cesaria Evora on morna-laulja. Tegemist on 19. sajandil Portugali meretaguses provintsis Cabo Verdel sündinud stiiliga. Seda on kirjeldatud kui venivat ballaadi, mis põhineb kohalikul folklooril. Portugali keeles tähendab morna pehmust ja soojust. Esimesed morna-laulud olid pühendatud lahkumisele kodukandist, koduigatsusele, hüvastijätule. Need igavesed teemad rulluvad Evora lauludes kuulaja ees lahti ka täna. Kes seekord sunnitud kontserdisaali ukse taha jääma, ei peaks siiski meelt heitma, sest Cesaria Evora on salvestanud üle kümne heliplaadi. Kõik kuulamist väärt.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23
Otsi:

Ava täpsem otsing