Jaapani jeeni nõrkus süvenes

Raivo Sormunen 14. mai 2004, 00:00

Jaapani aktsiaturu 2,9protsendine langus ja masinatööstuse tellimuste nõrgad märtsikuu näitajad (langus võrreldes veebruariga 3,2%) viisid jeeni eile dollari vastu viimase kaheksa kuu madalaima tasemeni.

?Möödunud majandusaastal rekordilised 14 triljonit jeeni Jaapani aktsiatesse suunanud välisinvestorid on hakanud osa investeeringuid rahaks tegema ja vähendavad nõudlust jeeni vastu,? ütles Bloombergile Standard Chartered Plc valuutastrateeg David Mann.

Manni arvates aitab dollari jõudmine 116 jeenini kiirendada valuuta odavnemist, mille tulemusena võib nädala jooksul saavutada ka 120 jeeni tase.

Eile pärastlõunaks odavnes tõusva päikese valuuta dollari suhtes 114,42 jeenini ehk madalaima tasemeni pärast möödunud aasta 19. septembrit. Veel kolmapäeva õhtul sulgus dollar New Yorgis 112,98 jeenil.

J. P. Morgan andis jeeni langusele omalt poolt hoogu juurde ning ootab, et 30. juuniks liigub valuuta dollari vastu 110 jeenil (vana siht oli 108 jeenil). Investeerimispanga valuutastrateeg Rebecca Patteroni sõnul võib valuuta nõrgeneda enne järgmise kuu lõppu ka 115,5 jeenini. Investeerimispank usub, et USA keskpank tõstab järgmisel kuul baasintressi. Aasta lõpuks ootab pank baasintressi kahekordistumist (tõusu 1 protsendilt 2 protsendini).

?Kui Nikkei kukub, siis on raske jeeni osta,? ütles Mizuho Banki valuutavahetusjuht Hideyuki Tsukamoto. ?Nikkei languse päästis valla mure raha sissevoolu aeglustumise pärast Jaapanisse,? lisas Tsukamoto.

Kõige uuemate andmete kohaselt müüsid välisinvestorid 30. märtsil lõppenud nädalaga 103,6 miljardi jeeni eest Jaapani aktsiaid. Tegemist oli suurima näitajaga pärast möödunud aasta detsembrit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing