Ministeerium kaitseb Saue kiirgusallikat

Kristina Traks 02. märts 2006, 00:00

Ajal, mil Eesti tugevaimat kiirgusallikat kasutav Steri steriliseerimiskeskus on valmis ehitatud ja teeb juba katsekiiritamisi, teatas keskkonnaministeeriumi haldusalas olev kiirguskeskus, et seoses Sterile kiirgusallika kasutusloa andmisega kuulutatakse välja nn avatud menetlus. See tähendab, et huvitatud isikud saavad tutvuda kõikide dokumentidega ning teha ettepanekuid ja vastuväiteid seoses ettevõttega.

Selle nädala alguses tegi Saue linnavalitsus avaliku pöördumise, milles teatas, et protestib ASi Steri kavatsuse vastu hakata linna lähedal Saue vallas asuvas tehases radioaktiivse kiirguse abil meditsiiniseadmeid steriliseerima. Saue linnavalitsus lubab kasutada kõiki õiguslikke vahendeid linlaste kaitsmisel.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep ütles, et kui keegi on tehase vastu ja see on põhjendatud, siis võib kiirguskeskus ka keelduda Sterile kiirgusseadme kasutamisloa andmisest. "Põhjendused peavad muidugi olema tugevad, mitte emotsionaalsed," ütles Raudsep.

Kiirguskeskuse juhataja Merle Lust ja nõunik Toomas Kööp kinnitasid, et kõik mõõtmised, mis seni on Steri tehases tehtud, on näidanud, et kiirgustase ei ole üle normi. "Välja kiirgus kiirgusruumist ei pääse, seda võin kinnitada," ütles Kööp. "Neil on korralikud alarmseadmed ning ranged turvanõuded."

Kiirguskeskus on andnud Sterile loa hoida radioaktiivset kiirgusallikat, mis tähendab, et kasutatavat koobalti isotoopi võib ettevõte küll hoida, kuid mitte kasutada. Taotluse muuta hoidmisluba kasutamisloaks esitas Steri 23. veebruaril, kui Äripäevas ilmus lugu ootamatult Saue valda tekkinud kiirgusallikat kasutavast ettevõttest. Päev varem oli Steri juht ja üks omanikke Jaanus Pikani öelnud, et loa saamine läheb tõenäoliselt väga lihtsalt ning lähema kuu aja jooksul see ilmselt saadakse.

Küsimuse peale, millise loa alusel tehakse Steri tehases katsekiiritamisi, vaikisid nii Merle Lust kui ka Toomas Kööp pressikonverentsil pikalt. "Oleme olnud seal kohal, kui seal katsekiiritamist tehakse," sõnas Kööp pärast mõttepausi. Samas möönis ta, et eelmisel nädalal, kui Steris vahetult enne ajakirjanike käiku tehasesse katsekiiritamist tehti, kiirguskeskuse inimesi seal küll kohal ei olnud. "Kutsun kõiki inimesi teatama keskkonnainspektsiooni, kui seda seadet seal praegu ilma loata kasutatakse," lisas Rein Raudsep.

ASi Steri tehas hakkab radioaktiivse kiirguse abil steriliseerima meditsiiniseadmeid. Sarnast tehast ei leia Soomest, Rootsist ega Balti riikidest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:48
Otsi:

Ava täpsem otsing